18.7 C
Koprivnica
Četvrtak, 2. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Inovativan projekt

Križevci prvi u Hrvatskoj grade solarnu elektranu u koju će moći ulagati svaki građanin, Rajn: Grad želi ići u smjeru obnovljivih izvora energije
K

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku REA Sjever u tehničkom dijelu te uz podršku Greenpeacea, Terra Hub-a i Grada Križevaca u provođenju kampanje. Projekt podržavaju Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu) i Europsko udruženje gradova Energy Cities.

Ne propustite

Potpisivanjem ugovora s Gradom Križevcima, Zelena energetska zadruga danas je započela prvu kampanju grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj pod nazivom Križevački sunčani krovovi. Građanima je ponuđena mogućnost da vlastitim sredstvima sudjeluju u financiranju sunčane elektrane, te da ostvare povrat ulaganja uvećan za kamatu u iznosu od 4,5 posto godišnje.

Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka u vlasništvu Grada, u Križevcima će uskoro biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW, koja će se po prvi put financirati od strane građana po modelu mikro zajmova. Svaka fizička i pravna osoba može postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina, unutar koje će im se ulog povratiti s kamatama.

– Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima – objašnjava Ivan Zoković, voditelj projekta grupnog ulaganja u sunčanu elektranu.

Foto: krizevci.hr

Modelom grupnog ulaganja otvara se mogućnost da članovi lokalne zajednice mogu već s minimalnim ulogom od tisuću kuna vlastitim doprinosom izgraditi elektranu koja će nakon 10 godina nakon povrata investicije ostati u vlasništvu Grada kao nasljedstvo za buduće generacije.

– Ulaganjem u zelenu energiju građani sami stvaraju i potiču dobru i solidarnu ekonomiju jer novac ostaje u lokalnoj zajednici i koristi društvenom i ekološkom razvoju. Ovaj poslovni model koji se bazira na zadružnom financiranju putem mikrozajmova se može replicirati i na drugim objektima javne namjene – naglašava Zoran Kordić, upravitelj ZEZ-a.

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku  REA Sjever u tehničkom dijelu te uz podršku Greenpeacea, Terra Hub-a i Grada Križevaca u provođenju kampanje. Projekt podržavaju Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu) i Europsko udruženje gradova Energy Cities.

Foto: krizevci.hr

– Ne mogu opisati svoje zadovoljstvo što postajemo prvi grad u Hrvatskoj koji će postaviti sunčanu elektranu na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci financiranu grupnim ulaganjem građana po principu mikro zajmova. Ovo je smjer u kojem grad želi ići prema obnovljivim izvorima energije i jedna od aktivnosti koja se tiče energetske obnove – istaknuo je gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn.

Kao jedan od potpisnika Ugovora, u ime Križevačkog poduzetničkog centra d.o.o. koji je upravitelj Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, a na čiji će se krov postaviti fotonaponska elektrana obratio se direktor mr.sc. Tihomir Hodak naglasivši kako se u RCTP-u radi na konceptu inovativnih tehnologija i kako je upravo grupno financiranje u obnovljive izvore energije upravo jedan takav koncept.

Projekt će se prezentirati u Razvojnom centru i tehnološkom centru Križevci, 17. svibnja u 17h. Pozivaju se svi građane Križevčane da prisustvuju događaju gdje će po prvi put moći saznati kako uložiti u solarnu elektranu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Traje do kraja svibnja

DOBRA VIJEST Danas kreće isplata povrata poreza kojemu se veseli više od 830 tisuća Hrvata, izračunajte koliko ćete dobiti

Danas počinje isplata povrata poreza! Do kraja mjeseca očekuje se isplata povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×