12.1 C
Koprivnica
Petak, 3. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
TEHNOLOŠKI ISKORAK

FOTO Knjižnica i čitaonica Fran Galović prva u Hrvatskoj ima aplikaciju kojom možete rezervirati knjige ili poslati upite, bit će tu još noviteta
F

Dostupna je na Google Playu i Apple Storeu.

Ne propustite

Korisnici Knjižnice i čitaonice Fran Galović od sada će imati dodatnu pogodnost. Naime, danas je predstavljena mobilna aplikacija koja će knjižnicu približiti građanima.

Riječ je o prvoj aplikaciji takve vrste u Hrvatskoj, a dostupna je na Google Playu i Apple Storeu. Funkcije su bazične, s tendencijom da se njihov raspon u budućnosti poveća, odnosno da prođe kroz dodatan razvoj. Primjerice, obavještavanje korisnika o roku vraćanja jedna je opcija koje će stići. U ovome trenutku omogućava pretraživanje e-kataloga, pregledavanje događaja u knjižnici, izradu digitalne iskaznice i, primjerice. rezerviranje ili slanje upita o knjigama, kao i opciju skeniranja bar koda vlastite iskaznice, što znači da će korisnici knjižničarima prilikom posudbe moći uručiti mobitel s istim.

Aplikaciju je pred okupljenima predstavio viši knjižničar Petar Lukačić, potvrdivši kako broj korisnika knjižnice konstantno raste, pa ih je tako prošle godine bilo 8551, plus više od dvije tisuće u bibliobusnoj službi. Time su u samome vrhu po broju korisnika na broj stanovnika u zemlji, pri čemu valja istaknuti 2008. godinu kao onu u kojoj je Koprivničankama i Koprivničancima omogućena besplatna članarina.

Foto: Ivan Balija
Petar Lukačić // Foto: Ivan Balija

– Međunarodna organizacija EIFL (Electronic Information for Libraries, op. a.) omogućila nam je realizaciju aplikacije. Dobili smo nagradu za program Mala škola korištenja pametnih telefona. Iz tih smo sredstava razvili aplikaciju – objasnio je Lukačić, naglasivši kako su u aplikaciju integrirani svi dijelovi važni korisnicima.

Ravnatelj Knjižnice Karlo Galinec ponosan je što je aplikacija spremna za upotrebu.

Foto: Ivan Balija
Karlo Galinec // Foto: Ivan Balija

– Otvaramo nove komunikacijske kanale između knjižnice i korisnika, oslanjajući se na tehnologiju. Nastavit ćemo razvijati aplikaciju, u čemu imamo podršku Grada Koprivnice. Posebno hvala kolegi Petru na velikom angažmanu glede razvoja aplikacije – izjavio je ravnatelj.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić izjavio je kako na ovaj način olakšavaju život sugrađanima, a institucije rade veliki iskorak u digitalizaciji.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

– Spremni su biti dostupniji, transparentniji i povezani sa svijetom. Izuzetno smo ponosni na programe i ostvarenja Knjižnice. Veseli nas da nova ekipa pokazuje kako se razvila nova vizija i koncepcija razvoja Knjižnice i čitaonice Fran Galović. Na području Koprivnice jedna su od najznačajnijih institucija. Ovo je, vjerujem, početak seta novih projekata i iskoraka – izjavio je gradonačelnik.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kuršlus

Mortus pijan sletio u kanal i zabio se u most, policija ga našla ozlijeđenog kraj ceste

Pijani vozač jučer je napravio "kuršlus" kada je sletio s ceste u kanal u Sokolovcu. Dogodilo se to oko 23...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×