33.5 C
Koprivnica
Subota, 27. srpnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
SNAŠAO SE KAO RIBA U VODI

FOTO Josip Pevec pravi je car u kuhinji, u showu je žabljim kracima oduševio chefa Toma Gretića, a nama je pripremio gozbu za pamćenje
F

Netom prije snimanja Kuhan i pečen, supruga je sa sigurnošću tvrdila kako mu pola sata neće biti dovoljno. Kad se raširiš po kuhinji potreba su ti dva-tri sata, govorila je. Demantirao ju je pripremivši tanjure na kojima su se nalazili žablji krakovi, pačja prsa s prilogom od povrća, ananasa i cimeta, pa čak i mošt umiješan u čokoladu.

Ne propustite

Volim eksperimentirati, roknuti začine koji, kao, ne idu zajedno. Ne volim kada ljudi jedu strogo tradicionalno. Ako si probao i rekao da ne valja, u redu. Ali ne možeš reći da nije dobro ako nisi probao. Riječi su to Josipa Peveca kojima se vodi u svakodnevnom kuhanju.

– Kuham iz gušta, volim finu klopu i to je to. Nisam od zraka ovakav – kao iz topa kaže Josip Pevec.

Strast prema kuhanju odvela ga je u krajem veljače završenu kulinarsku emisiju Kuhan i pečen. Ukratko, riječ je o formatu popularnog Jamieja Olivera u kojemu kuhari-amateri imaju 30 minuta za napraviti glavno jelo, odnosno glavno i desert prođu li u drugo kuhanje. Pritom su im na raspolaganju osnovne potrepštine, dok ostale namirnice dolaze na traci – među kojima su meso, riba ili, veganske opcije kao zvijezde tanjura – a oni odlučuju što će pripremiti. Kao i u ostalim televizijskim emisijama, potrebno je iskoristiti sve što odaberu i tako u duelu pripremiti bolje tanjure koje ocjenjuje popularni, vrhunski chef Tom Gretić.

Kamera mu nije stvarala nelagodu // Foto: Kuhan i pečen Facebook

Pevec, naturalizirani Koprivničanac koji je u Podravinu stigao prije sedam godina iz Slavonije, nije samo sudjelovao, već se plasirao u finale! Tajnu njegova uspjeha možemo tražiti u činjenici da je i sam kreativan. Ne voli, kaže, uniformirano kuhanje. Vrijednost je to koju Kuhan i pečen cijeni i njeguje. Uzmemo li u obzir da je Pevec strastveni ribolovac, mogli bismo povući poznatu izjavu – snašao se kao riba u vodi. Gledajući emisiju, dojam je kako natjecatelji u glavi imaju pravi košmar. Što izabrati, kako pripremiti, kada koju namirnicu staviti na vatru, na koji način dekorirati i još mnogo toga. Srećom, u otključavanju problematike asistiraju im poznati hrvatski chefovi poput Ivana Eraka, Ivane Bekavac, Christiana Misirače ili Davida Skoke.

Foto: Ivan Balija
Nas je, za početak, na stolu dočekao dimljeni šaran // Foto: Ivan Balija

– Očekivao sam tremu. No, cijela ekipa, od Gretića i drugih chefova preko voditeljice Ane Vučak Veljače do ljudi u pozadini, prihvatila nas je kao da se poznajemo stotinu godina. Ni trunke napetosti, kao da si došao zafrkavati se među pajdaše – otkriva Pevec, prije snimanja zabrinut prezentacijom jela, pripremom deserta i tehnikalijama poput tempiranja u pripremi, a u čemu mu je krucijalnu pomoć pružila stručna i vješta ruka cijenjenih chefova.

Foto: Ivan Balija
Što se to krčka? // Foto: Ivan Balija
Kuhanje mora biti zabavno i maštovito!

Netom prije snimanja, odrađenog iznimno profesionalno i brzo, supruga je sa sigurnošću tvrdila kako mu pola sata neće biti dovoljno. Kad se raširiš po kuhinji potreba su ti dva-tri sata, govorila je. No, demantirao ju je, pripremivši tanjure na kojima su se nalazili, primjerice, žablji krakovi, pačja prsa s prilogom od povrća, ananasa i cimeta, pa čak i mošt dobivenim cijeđenjem grožđa te umiješan u čokoladu, a zatim složen s lisnatim tijestom.

Foto: Ivan Balija
Nazire se što ćemo jesti. Naravno, ništa bez odličnih umaka // Foto: Ivan Balija

– Glavna je kvaka osmisliti ideju. Ako je imaš, uspjet ćeš – tvrdi.

Svoju je kreativnost razvijao otkako je kao osnovnoškolac bio primoran kuhati u odsustvu zaposlenih roditelja. Polako je gradio znanje, isprobavao, dodavao, oduzimao, mijenjao, sve kako bi stvorio tradicionalno jelo koje gazi granice, pa čak i izlazi van okvira uobičajenog. Kuhanje mora biti zabavno maštovito, siguran je. Zašto bi grah uvijek bio isti, zašto u kajganu ne dodati sir ili sarmu složiti u kalup za kuglof, kako je to jednom prilikom Pevec učinio. Sitnice koje puno znači, daju novu vrijednost. Pa opet, unatoč amaterskom, ali velikom iskustvu, otkrio je kako su mu se u svega 90 minuta gledanja chefa Gretića kako im priprema gablec između snimanja otvorili neki novi kulinarski pogledi.

– Supruga i ja nemamo tjedni jelovnik. Shema jest otići u dućan, vidjeti što je na akciji, uzeti glavnu namirnicu i po tome se ravnati. Mijenjamo sitnice i radimo vau! jela – govori Pevec kojemu su, zanimljivo, fileki najdraže jelo što je pomalo oprečno dosad rečenom.

Foto: Ivan Balija
Ljudi, jednostavni, a tako brutalni burgeri! // Foto: Ivan Balija

I dok vjerojatno neće dobiti priliku otvoriti vlastiti restoran, iako je o ulozi profesionalnog kuhara razmišljao, tajnovito nam je natuknuo skorašnje planove s kojima još ne želi izlaziti. Bilo kako bilo, dođete li u priliku probati Pevecovova dimljenog šarana s maslinovim uljem, domaće burgere koje je brzinski pripremio ispred i za nas – a koji su sadržavali mozzarellu, prženu slaninu, umak od maline, medvjeđu salatu i boktepitaj što sve ne – ili gulaš pripremljen u golemom kazanu za hrpu ribolovaca, ne dozvolite da vam prilika promakne. Probajte, iznenadite svoje nepce.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Sve je spremno, dobar tek // Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vruća subota

FOTO/VIDEO Vruću koprivničku špicu zagrijale ljetne odjevne kombinacije

Visoke temperature u nisu zaustavile mnogobrojne građane da prijepodnevne sate provedu u središtu grada. Zrinski trg u Koprivnici tako je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×