25.2 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ŽUPANIJSKI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Kod nas nema koronavirusa, policija zabilježila kršenja samoizolacije, a svi vozači kamiona ići će u karantenu
K

Apeliraju da se svi pridržavaju protokola i preporuka, a posebno osobe s rješenjem o samoizolaciji.

Ne propustite

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije sastao se danas u Županijskoj upravi. Koordinaciju je vodio načelnik Stožera Ratimir Ljubić, a prisustvovao je i župan Darko Koren.

Raspravljali su o uspostavi karantene za vozače teretnih vozila te dogovorili način funkcioniranja i organizacije rade same karantene. Organizirat će se i parkirališni prostor  za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta.

– Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu – objasnili su.

U Koprivničko-križevačkoj županiji nema osoba sa simptomima

Glede Koprivničko-križevačke županije, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla izvijestila je kako je stanje stabilno te trenutno nema osoba sa simptomima koronavirusa niti lokalne transmisije virusa. Istovremeno je apelirala da se svi pridržavaju protokola i preporuka, a posebno osobe s rješenjem o samoizolaciji.

– Došlo je i do promjene u protokolu, pa će od sada umjesto rješenja sanitarnog inspektora osobe na graničnom prijelazu koje dolaze iz ugroženih područja dobivati uputu o obavezi direktnog javljanja liječniku opće medicine nakon čega će se raditi procjena epidemiologa – kazala je D. Vadla.

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac potvrdio je kako su zaprimile nove informacije o osobama koje krše pravilo o samoizolaciji. Ponovio je kako je nužno ozbiljno shvatiti mjere kojima se nastoji prevenirati širenje koronavirusa.

– Stožer ovim putem još jednom upućuje apel svim građanima da budu mirni te da ukoliko poznaju osobe koje su u samoizolaciji, a ne pridržavaju se propisanih mjera, da ih prijave na broj Županijskog centra 112 kako bi se adekvatno reagiralo i djelovalo na vrijeme – navode.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

U nastavku donosimo odluku ministra zdravstva Vilija Beroša vezanu uz sigurnosne mjere izolacije za osobe koje dolaze iz područja s lokalnom ili raširenom transmisijom koronavirusa, a koje su dužne biti pod zdravstvenim nadzorom u kućnoj karanteni/samoizolaciji u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja.

Osoba koja oboli od COVID-19 je zarazna od samog početka bolesti, u vrijeme kada su simptomi blagi, a može biti zarazna I 1-2 dana prije početka bolesti. Svrha kućne karantene/samoizolacije je da u slučaju razvoja bolesti imate minimalan broj kontakata u vrijeme zaraznosti što ima za cilj smanjiti širenje bolesti u populaciji.

Molimo da najkraćim putem nastavite put izravno prema kući i da se prvi radni dan javite izabranom liječniku, radi informiranja izabranog liječnika o svom status u kućnoj izolaciji i reguliranja bolovanja ako je potrebno.

Tijekom samoizolacije nemojte napuštati dom.

Ako razvijete simptome bolesti dišnih puteva (povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, grlobolja, slabost) javite se telefonom svom izabranom liječniku, koji će na temelju Vašeg zdravstvenog stanja procijeniti potrebu za eventualnim testiranjem na novi koronavirus. Ako Vam zatreba liječnička pomoć zbog razloga koji nisu respiratorna bolest, nazovite izabranog liječnika ili neka ga kontaktira netko od Vaših ukućana radi konzultacije i dogovora o kućnoj posjeti. Ne idite sami u zdravstvenu ustanovu bez prethodne telefonske najave.

Ne primajte goste tijekom samoizolacije, osim ako je nužno radi dostave lijekova, hrane ili potrepština. Ako imate ukućane starije životne dobi ili s kroničnim bolestima svedite kontakt s ukućanima na minimum, izbjegavajte tjelesni kontakt i održavajte razmak od 2 metra s osobama s kojima morate kontaktirati.

Više podataka o koronavirusnoj bolesti i mjerama smanjenja rizika od širenja bolesti možete pročitati na mrežnim stranicama HZJZ-a https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ te dobiti od izabranog liječnika i teritorijalno nadležnog epidemiologa.

Zemlje, s lokalnom transmisijom koronavirusne bolest prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na koje se odnosi mjera kućne karantene/samoizolacije, pri ulasku u Hrvatsku, navedene su u tablici niže.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Krenula je sezona

Nezaposleni Podravci “sele” na more, ispod 1270 eura ne žele konobariti, kuhari “izvjesili” cijenu od 1540 eura!

Nedostatak radnika, porezna opterećenja te nerealno regulirana radna vremena glavni su problemi naših ugostitelja. Sve se to potencira u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×