12.1 C
Koprivnica
Petak, 3. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Složni su

Može li hrvatski Sumamed pomoći u liječenju koronavirusa? Tri stručnjaka komentirala su takve teorije, evo što kažu
M

Nekoliko uglednih hrvatski znanstvenika i liječnika osvrnulo se na te navode.

Ne propustite

Sumamed, dobro poznati Plivin antibiotik, posljednjih je dana pod lupom javnosti zbog izjava da je moguće da je koristan u liječenju koronavirusa.

Liječničko-sveučilišni institut iz Marseillea objavio je da se koronavirus može liječiti kombinacijom hidroksiklorokina i azitromicina (što je zapravo Sumamed), a i američki predsjednik Donald Trump rekao je da bi hidroksiklorokin i azitromicin mogli imati veliku ulogu u povijesti medicine.

Nekoliko uglednih hrvatski znanstvenika i liječnika osvrnulo se na te navode i složni su da je prerano govoriti o povoljnom učinku Sumameda na koronavirus, a kamoli lječenju njime.

Alemka Markotić // Screenshot: YouTube

– Nema potrebe da se uvijek liječi Sumamedom, on ne djeluje direktno na virus, ali ima svojstvo da djeluje na naš imunološki sustav i time smanjuje upalu. Treba biti pametan i ne istrčavati s tim lijekom – rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, na obraćanju Nacionalnog stožera civilne zaštite.

– Sumamed ne može direktno djelovati na virus, ali ima jedno jako važno svojstvo, da može djelovati na naš imunološki sustav tako da u određenom dijelu smiruje upalu određenim mehanizmima. Ne smijemo istrčavati s tim lijekom. Prva istraživanja pokazuju da virus prvih nekoliko dana utišava naš imunološki sustav i onemogućava mu da se adekvatno bori, da se malo aktivira, za što je potrebno malo upalnih reakcija, i time omogućava virusu brže umnožavanja i izazivanje više štete našem organizmu – također je komentirala.

Ivan Đikić // Screenshot: YouTube

Znanstvenik Ivan Đikić komentirao je navode o Sumamedu za Vijesti.hr. Rekao je kako nema znanstvenih potvrda da bi mogao liječiti koronavirus.

– Ne postoje znanstveni podaci o liječenju Sumamedom. Postoji nekoliko studija koje pokazuju bolji učinak, ali radi se o simptomima, ne i o infekciji virusom. Nepotrebno i zbunjujuće za javnost jest govoriti da Sumamed pomaže pri liječenju. Ne treba se igrati s lijekovima, to treba prepustiti stručnjacima u bolnicama. Znanstvenici pokušavaju na sve moguće načine pronaći kombinaciju lijekova, ali sve što imamo slabog je djelovanja i ne pomaže protiv virusa – smatra Đikić.

Dragan Primorac // Screenshot: YouTube

Sumamed je komentirao i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, gostujući na RTL-u.

– Azitromicin ima ključnu ulogu u liječenju bakterijskih infekcija. Drugi lijek se koristi u liječenju malarije. Ljudi su u nekoj maloj studiji pokazali da to može imati učinka. Nažalost, u medicini vrijede pravila da dok nemate velike, kliničke studije koje pokazuju da to ozbiljno može pomoći, vi to ne možete smatrati ozbiljnim rezultatom – kaže Primorac.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Upravo

FOTO Sudar Mercedesa i Škode na poznatom koprivničkom raskrižju, policija je na terenu

Prometna nesreća dogodila se maloprije na raskrižju Starogradske ulice i Ulice kraljice Jelene u Koprivnici. Kako doznajemo, sudarili su se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×