Podno kipa svetog Vinka koji se nadvija nad ludbreško vinogorje i podravsku ravnicu, pruža se pogled na mali medeni raj. A dolje, na Sigečaku, u Globočecu Ludbreškom, uz samu vinsku cestu nalazi se drvena apiterapijska inhalacijska kućica. Vlasništvo je pčelara iz Malog Bukovca Vladimira Havaića. Tamo apiterapija, odnosno liječenje pčelinjim zrakom, i domaći pčelinji proizvodi iscjeljuju tijelo u krajoliku koji iscjeljuje duh. Sam njen naziv mEDEN upućuje na ljubav prema čovjeku, pčelama i prirodi, spaja miris šume, slatka iznenađenja, mir, simfoniju pčela te panoramski pogled.
Vidjevši slične apiterapijske inhalacijske kućice u Sloveniji, Italiji i Bosni, rekao je Vladimir napravit će i sam jednu.
Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je ideju te poduprlo projekt mjerom za male poljoprivrednike iz Programa ruralnog razvoja, što mu je bio poticaj za aktivaciju i daljnji razvoj.
– Apiterapija je prirodan način jačanja imunološkog sustava pčelinjim proizvodima i novost je u Hrvatskoj. Kroz masku ili preko usnika udiše se zrak iz košnice koji obiluje aerosolima. Sve što pčela u prirodi nađe, unese u košnicu, može se udisati. Zrak koji pčele ventiliraju mješavina je peluda, matične mliječi, propolisa, nektara i ostalih vrijednih tvari koje imaju terapijski učinak pa se apiterapija provodi u toplim i sunčanim danima, od travnja do rujna, kad pčele intenzivno skupljaju nektar – kazao nam je Vladimir.
Ulaskom u apiinhalacijsku kućicu kroz koju nas je provela Vladimirova supruga Sanja, osjetili smo odmah aromatičan miris košnica i pčela. U unutrašnjosti se nalazi pet košnica na koje su priključene maske za inhalaciju te ležaj tako da korisnici mogu opušteno uživati tijekom inhalacije u smirujućem zujanju pčela ili ugodnoj glazbi.
– Košnice su unutra, kroz zid izlaze van, a zrak iz košnica udiše se preko maske. Udisanje zraka iz košnica dobro je za astmatičare, plućne bolesnike, alergičare… Organizam se oporavlja – govori Vladimir.
U potkrovlju se nalazi još jedna prostorija za opuštanje s balkonom koji pruža prekrasan pogled, a u podrumu je prostor koji može primiti 40-ak ljudi i namijenjen je edukacijama o pčelarstvu te degustaciji domaćih proizvoda, posebice odličnih medenjaka koje priprema Vladimirova majka Marija.
– Kod ljudi je općenito potrebno podizati svijest o pčelama i njihovoj dobrobiti za sve – kaže.
Tako dječji vrtići i učenici osnovnih škola posjećuju njihov obiteljski pčelinjak te imaju priliku nešto naučiti o pčelama i degustirati pčelinje proizvode.
– Važno je već u djetinjstvu steći navike konzumacije pčelinjih proizvoda te svijest o važnosti pčelarstva. Djeca se kod nas upoznaju s pčelinjim zajednicama, promatraju rad pčela, nauče nešto o njima. Uživaju i u medenjacima i medu. Često zapjevaju i zavičajne pjesme kao zahvalu marljivim pčelicama i njihovom vlasniku – kaže nam Vladimirova supruga Sanja.
Pčelarstvom se Vladimir počeo baviti 2005. godine kada je kupio četiri košnice od pčelara Ivana Lenčeka iz Martijanca, a danas ima 40-ak košnica.
– Pčelarstvo nije laka i jednostavna djelatnost. Pčelar u svom poslu mora biti stručan, on je zadužen za njegu i liječenje pčela, na vrijeme treba reagirati u suzbijanju bolesti pčela. Posao pčelara je i selidba pčela 4-5 puta godišnje što se popularno zove „med na kotačima“. Kod vrcanja meda, osim stručnosti potrebna je i pomoć jer ima dosta fizičkog rada – ističe Vladimir.
Svaki pčelar prije nego krene u pčelarenje trebao bi završiti obaveznu edukaciju da vidi u što se upušta.
– O ponašanju pčela i njihovom uzgoju učio sam od poznanika, na stručnim predavanjima, ali i iz mnogobrojne literature. Važno je stalno se usavršavati, jer posla ima puno, to je pravi zanat – napominje.
Broj pčelinjih zajednica u Vladimirovom pčelinjaku se iz godine u godinu povećavao, a oko apiterapijske kućice posadio je i puno raznovrsnog ljekovitog, mirisnog, medonosnog bilja. Vegetacija je u ovo proljetno vrijeme počela pupati i cvjetati.
– Dio košnica imam doma u Malom Bukovcu, dio ovdje u Sigečaku i dio na parceli pokraj Drave. Briga o njima je stalna. Kroz zimu su pripreme, a u proljeće ima najviše posla, dakle u travnju, svibnju i lipnju. Posebno uživam u proljeće dok potiraju prvi pupovi, dok se sve friško razbudi – kaže.
Vladimir proizvodi med s cimetom, peludom, s komadima oraha, lješnjaka i bučinih koštica, propolis s ljekovitim svojstvima, a poseban proizvod je mEDEN „4“, odnosno mješavina meda, propolisa, peluda i cimeta, koji je koristan u očuvanju imuniteta i jačanju organizma.
– Sve proizvode plasiramo odmah na kućnom pragu. Većinom imamo stalne kupce koji su zadovoljni kvalitetom i uvijek se vraćaju. Nama je važnija kvaliteta i povratna informacija nego kvantiteta, ne treba pretjerivati – kaže Vladimir.
Od davnina je med eliksir zdravlja koji se s ostalim pčelinjim proizvodima koristi kao hrana i nezamjenjiv lijek. A u sveopćem povratku zdravoj hrani med ponovno postaje svakodnevna namirnica.
– Zdravlje je najvažnije i stvarno smo zadovoljni ako nekome uspijemo pomoći. Zadovoljni smo napretkom i polako ćemo se razvijati i dalje. Želja nam je podignuti pčelarstvo na razinu zdravstvenog turizma i povezati ga s ljubavlju prema životinjama, čovjeku i prirodi te tako obogatiti turističku ponudu našeg kraja. A svima preporučujemo redovitu konzumaciju pravog domaćeg meda tokom cijele godine – poručuje obitelj Havaić.