Apiterapija

FOTO Pčelar Vladimir iscjeljuje organizam fascinantnom metodom: Udišete zrak iz košnice, prava terapija za pluća, astmu, alergije…

Pčelarstvom se Vladimir počeo baviti 2005. godine kada je kupio četiri košnice od pčelara Ivana Lenčeka iz Martijanca, a danas ima 40-ak košnica.

18:00h
0
Pčelar Vladimir Havaić // Foto: Marina Hižak

Podno kipa svetog Vinka koji se nadvija nad ludbreško vinogorje i podravsku ravnicu, pruža se pogled na mali medeni raj. A dolje, na Sigečaku, u Globočecu Ludbreškom, uz samu vinsku cestu nalazi se drvena apiterapijska inhalacijska kućica. Vlasništvo je pčelara iz Malog Bukovca Vladimira Havaića. Tamo apiterapija, odnosno liječenje pčelinjim zrakom, i domaći pčelinji proizvodi iscjeljuju tijelo u krajoliku koji iscjeljuje duh. Sam njen naziv mEDEN upućuje na ljubav prema čovjeku, pčelama i prirodi, spaja miris šume, slatka iznenađenja, mir, simfoniju pčela te panoramski pogled.

Vidjevši slične apiterapijske inhalacijske kućice u Sloveniji, Italiji i Bosni, rekao je Vladimir napravit će i sam jednu.

Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je ideju te poduprlo projekt mjerom za male poljoprivrednike iz Programa ruralnog razvoja, što mu je bio poticaj za aktivaciju i daljnji razvoj.

– Apiterapija je prirodan način jačanja imunološkog sustava pčelinjim proizvodima i novost je u Hrvatskoj. Kroz masku ili preko usnika udiše se zrak iz košnice koji obiluje aerosolima. Sve što pčela u prirodi nađe, unese u košnicu, može se udisati. Zrak koji pčele ventiliraju mješavina je peluda, matične mliječi, propolisa, nektara i ostalih vrijednih tvari koje imaju terapijski učinak pa se apiterapija provodi u toplim i sunčanim danima, od travnja do rujna, kad pčele intenzivno skupljaju nektar – kazao nam je Vladimir.

Ulaskom u apiinhalacijsku kućicu kroz koju nas je provela Vladimirova supruga Sanja, osjetili smo odmah aromatičan miris košnica i pčela. U unutrašnjosti se nalazi pet košnica na koje su priključene maske za inhalaciju te ležaj tako da korisnici mogu opušteno uživati tijekom inhalacije u smirujućem zujanju pčela ili ugodnoj glazbi.

Pet košnica na koje su priključene maske za inhalaciju // Ustupio: Vladimir Havaić

– Košnice su unutra, kroz zid izlaze van, a zrak iz košnica udiše se preko maske. Udisanje zraka iz košnica dobro je za astmatičare, plućne bolesnike, alergičare… Organizam se oporavlja – govori Vladimir.

U potkrovlju se nalazi još jedna prostorija za opuštanje s balkonom koji pruža prekrasan pogled, a u podrumu je prostor koji može primiti 40-ak ljudi i namijenjen je edukacijama o pčelarstvu te degustaciji domaćih proizvoda, posebice odličnih medenjaka koje priprema Vladimirova majka Marija.

– Kod ljudi je općenito potrebno podizati svijest o pčelama i njihovoj dobrobiti za sve – kaže.

Kroz masku ili preko usnika udiše se zrak iz košnice koji obiluje aerosolima // Ustupio: Vladimir Havaić

Tako dječji vrtići i učenici osnovnih škola posjećuju njihov obiteljski pčelinjak te imaju priliku nešto naučiti o pčelama i degustirati pčelinje proizvode.

 

– Važno je već u djetinjstvu steći navike konzumacije pčelinjih proizvoda te svijest o važnosti pčelarstva. Djeca se kod nas upoznaju s pčelinjim zajednicama, promatraju rad pčela, nauče nešto o njima. Uživaju i u medenjacima i medu. Često zapjevaju i zavičajne pjesme kao zahvalu marljivim pčelicama i njihovom vlasniku – kaže nam Vladimirova supruga Sanja.

Pčelarstvom se Vladimir počeo baviti 2005. godine kada je kupio četiri košnice od pčelara Ivana Lenčeka iz Martijanca, a danas ima 40-ak košnica.

Različite vrste proizvoda i mješavina meda s biljem u mEDEN-u (pelud, propolis, med s cimetom, orahom, lješnjacima, košticama) // Ustupio: Vladimir Havaić

– Pčelarstvo nije laka i jednostavna djelatnost. Pčelar u svom poslu mora biti stručan, on je zadužen za njegu i liječenje pčela, na vrijeme treba reagirati u suzbijanju bolesti pčela. Posao pčelara je i selidba pčela 4-5 puta godišnje što se popularno zove „med na kotačima“. Kod vrcanja meda, osim stručnosti potrebna je i pomoć jer ima dosta fizičkog rada – ističe Vladimir.

Svaki pčelar prije nego krene u pčelarenje trebao bi završiti obaveznu edukaciju da vidi u što se upušta.

– O ponašanju pčela i njihovom uzgoju učio sam od poznanika, na stručnim predavanjima, ali i iz mnogobrojne literature. Važno je stalno se usavršavati, jer posla ima puno, to je pravi zanat – napominje.

Broj pčelinjih zajednica u Vladimirovom pčelinjaku se iz godine u godinu povećavao, a oko apiterapijske kućice posadio je i puno raznovrsnog ljekovitog, mirisnog, medonosnog bilja. Vegetacija je u ovo proljetno vrijeme počela pupati i cvjetati.

U proljeće sve pupa i lista // Foto: Marina Hižak

– Dio košnica imam doma u Malom Bukovcu, dio ovdje u Sigečaku i dio na parceli pokraj Drave. Briga o njima je stalna. Kroz zimu su pripreme, a u proljeće ima najviše posla, dakle u travnju, svibnju i lipnju. Posebno uživam u proljeće dok potiraju prvi pupovi, dok se sve friško razbudi – kaže.

Vladimir proizvodi med s cimetom, peludom, s komadima oraha, lješnjaka i bučinih koštica, propolis s ljekovitim svojstvima, a poseban proizvod je mEDEN „4“, odnosno mješavina meda, propolisa, peluda i cimeta, koji je koristan u očuvanju imuniteta i jačanju organizma.

Drvena apiterapijska inhalacijska kućica na Sigečaku, u Globočecu Ludbreškom, okružena vegetacijom // Foto: Marina Hižak

– Sve proizvode plasiramo odmah na kućnom pragu. Većinom imamo stalne kupce koji su zadovoljni kvalitetom i uvijek se vraćaju. Nama je važnija kvaliteta i povratna informacija nego kvantiteta, ne treba pretjerivati – kaže Vladimir.

Od davnina je med eliksir zdravlja koji se s ostalim pčelinjim proizvodima koristi kao hrana i nezamjenjiv lijek. A u sveopćem povratku zdravoj hrani med ponovno postaje svakodnevna namirnica.

– Zdravlje je najvažnije i stvarno smo zadovoljni ako nekome uspijemo pomoći. Zadovoljni smo napretkom i polako ćemo se razvijati i dalje. Želja nam je podignuti pčelarstvo na razinu zdravstvenog turizma i povezati ga s ljubavlju prema životinjama, čovjeku i prirodi te tako obogatiti turističku ponudu našeg kraja. A svima preporučujemo redovitu konzumaciju pravog domaćeg meda tokom cijele godine – poručuje obitelj Havaić.

Različite vrste proizvoda i mješavina meda s biljem u mEDEN-u (pelud, propolis, med s cimetom, orahom, lješnjacima, košticama) // Ustupio: Vladimir Havaić
Pčela // Ustupio: Vladimir Havaić
Podrum kućice namijenjen edukacijama o pčelarstvu te degustaciji domaćih proizvoda, dobrodošlica djeci i učenicima // Foto: Marina Hižak
Podrum kućice namijenjen edukacijama o pčelarstvu te degustaciji domaćih proizvoda, dobrodošlica djeci i učenicima // Foto: Marina Hižak
Pčelar Vladimir Havaić // Foto: Marina Hižak
Drvena apiterapijska inhalacijska kućica na Sigečaku, u Globočecu Ludbreškom, okružena vegetacijom // Foto: Marina Hižak
Drvena apiterapijska inhalacijska kućica na Sigečaku, u Globočecu Ludbreškom, okružena vegetacijom // Foto: Marina Hižak
Drvena apiterapijska inhalacijska kućica na Sigečaku, u Globočecu Ludbreškom, okružena vegetacijom // Foto: Marina Hižak
Drvena apiterapijska inhalacijska kućica na Sigečaku, u Globočecu Ludbreškom, okružena vegetacijom // Foto: Marina Hižak
Drvena apiterapijska inhalacijska kućica na Sigečaku, u Globočecu Ludbreškom, okružena vegetacijom // Foto: Marina Hižak
Drvena apiterapijska inhalacijska kućica na Sigečaku, u Globočecu Ludbreškom, okružena vegetacijom // Foto: Marina Hižak
Drvena apiterapijska inhalacijska kućica na Sigečaku, u Globočecu Ludbreškom, okružena vegetacijom // Foto: Marina Hižak

čitam...
Loading...