22.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
100+

Koprivničanac Luka Perko juniorskom naslovu dodao titulu seniorskog državnog prvaka u dizanju utega: Cilj mi je SP u CrossFitu
K

Samo dizanje utega nije u prevelikoj žiži javnosti što dosta otežava situaciju. Uz trening koji oduzima velik dio dana, svi dizači utega imaju i redovit posao.

Ne propustite

Koprivničanac Luka Perko (22) novi je seniorski državni prvak u olimpijskom dizanju utega! Na natjecanju koje se održalo prošlog vikenda u Osijeku, u dvorani Tauros Strength & conditioning u prilagođenim uvjetima zbog epidemije, te bez gledatelja, Luka je osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 96 kilograma.

Natjecanje je trajalo dva dana, a Luka je u trzaju podigao 120 kilograma, a u izbačaju 156 kilograma što mu je bilo dovoljno za zlato!

U dizanju utega postoje dvije discipline, trzaj i izbačaj. Kod trzaja dizač mora podići uteg od poda do iznad glave u jednom pokretu, a kod izbačaja uteg se prvo mora podići na ramena, a zatim do završne pozicije koja je iznad glave.

– Samo dizanje utega sam krenuo ozbiljnije trenirati prije otprilike godinu dana, no kako sam prije nekih šest godina krenuo trenirati CrossFit, u kojem je jedna od mnogih disciplina i dizanje utega, bio sam već dosta dobro upoznat sa trzajem i izbačajem. Imao sam dosta dobre brojke te su me iz Dizačkog kluba Metalac pozvali da nastupam za njih na natjecanjima. U Metalcu sam dosta izbrusio tehniku te samim time digao sve na višu razinu – rekao nam je zlatni Luka Perko.

Prehrana je jako bitna kod ovakvog sporta, Luka dnevno pojede od 4500 do 5000 kcal, što je dosta. Mnogi mu kažu da jede puno, a i on smatra da je to istina, govori nam sa smiješkom.

Foto: Ustupio Luka Perko
Foto: Ustupio Luka Perko

– Uglavnom jedem jako raznovrsno i zdravo, no ovo je sport u kojem velike restrikcije nisu potrebne pa si mogu priuštiti nerijetko i „junk“ tim više kako bih zadovoljio energetske potrebe, a i ujedno zato što volim fino pojesti. Uglavnom je moj cijeli život podređen sportu, no ja to ne smatram kao nekim odricanjem, jer volim to što radim i uživam u tome – kaže.

No, osim što je novopečeni seniorski prvak, Luka Perko je i aktualni juniorski prvak države u dizanju utega! Kaže kako nema prevelikih razlika osim što je u seniorskom natjecanju puno veća konkurencija. Samo dizanje utega nije u prevelikoj žiži javnosti što dosta otežava situaciju. Uz trening koji oduzima velik dio dana, svi dizači utega imaju i redovit posao.

– Sva sreća ja radim kao trener što mi olakšava odrađivanje treninga potrebnog za dizanje te mi to dosta olakšava bavljenje tim sportom – govori.

Foto: Ustupio Luka Perko
Foto: Ustupio Luka Perko

– Primarno treniram sport koji se zove CrossFit, te mi većina godina otpada na pripreme vezane uz CrossFit, te samo nekoliko mjeseci godišnje provedem u pripremama direktno za dizanje utega. Uz trening, trener sam grupnih i privatnih treninga te studiram na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu – priča nam koprivnički snagator.

REKORDI

– U trzaju sam najviše podigao 125 kilograma, no na ovom državnom je malo falilo da uspijem i 126kg. Rekord u izbačaju mi je 156 kilograma koji sam podigao na ovom natjecanju sa čime sam jako zadovoljan s obzirom na blagu ozljedu ramena. Želja mi je nastupiti na svjetskom prvenstvu u CrossFit-u, takozvanim CrossFit Games-ima, te na svjetskom prvenstvu u dizanja utega – rekao nam je za kraj Luka Perko. 

Foto: Ustupio Luka Perko
Foto: Ustupio Luka Perko
Foto: Ustupio Luka Perko
Foto: Ustupio Luka Perko
Foto: Ustupio Luka Perko
Foto: Ustupio Luka Perko
Foto: Ustupio Luka Perko
Foto: Ustupio Luka Perko
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Usvojena žalba

DVD nije kriv što je prigorski načelnik zapovijedao vatrogascima bez dozvole, a i nije mu bilo zabranjeno

Dobrovoljni vatrogasci iz Gornje Rijeke na prigorskom području i predsjednik društva Mario Hasanec žalili su se na sudsku presudu...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×