12.1 C
Koprivnica
Subota, 4. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
talent

Matija Mihočka mali je genijalac, jedan od najboljih informatičara svoje generacije: Obožavam i matematiku i povijest
M

Ljubav prema informatici od malih nogu usadili su mu i otac i majka.

Ne propustite

Sigurno se i vi iz razdoblja svog školovanja sjećate one super talentirane djece za koju ste od prvih dana znali da će biti sjajni u nekom predmetu, u tom nekom području života. Nerijetko su to bila djeca profesora koji su predavali u školi, poput sina neke profesorice fizike koji je rasturao fiziku ili kćeri nekog profesora zemljopisa. Jedan od tih malih genijalac je i Matija Mihočka, polaznik petog razreda OŠ Đurđevac, sin Nikole i Snježane Mihočka, oboje profesora informatike.

Mladi Matija početkom ožujka ostvario je fantastičan rezultat osvojivši prvo mjesto na županijskom natjecanju iz informatike. Rezultat koji je ostvario spada u 10 najboljih na području Lijepe naše, tako da Matija sad čeka poziv na državno natjecanje. Takav rezultat u Đurđevcu je ostvaren prije 25 godina.

Foto: Ivan Balija
Ljubav prema informatici od malih nogu usadili su mu i otac i majka // Foto: Ivan Balija

Njegov zadatak na županijskom natjecanju bio je napisati tri programa u programskom jeziku Python za zadane problemske situacije, a to je odradio sjajno. Dio zasluga ide i mentorici Davorki Hrženjak koja je potvrdila da je s Matijom super raditi i da je jako talentiran.

– U razdoblju korone puno je bilo individualne vježbe kod kuće, dok je na nastavi on radio jedne, posebne (čitaj teže) zadatke od ostalih kolega iz razreda i tako vježbao – kazala nam je mentorica.

Ljubav prema informatici od malih nogu usadili su mu i otac i majka. Njegov tata Nikola kaže kako je on prije više radio s njim, dok sad mama više vježba i pojašnjava sinu.

– Dobio sam tri zadatka, prvi nosi 40 bodova, drugi 60, a treći 90 bodova. Otkad sam počeo ići u školu, dok sam još bio predškolac, u ljeti išao sam na Ljetnu školu programiranja i robotike i na to idem svake godine, svaki put je veća razina – govori nam mali genijalac.

Foto: Ivan Balija
Matija je sjajan i u šahu! // Foto: Ivan Balija

– Mama mi je svaki dan davala zadatke s vježbama, a ako nešto nisam znao mama mi je pojasnila. Pripreme su trajale dva tjedna – kaže on.

Foto: Ivan Balija
T ata Nikola kaže kako je on prije više radio s njim, dok sad mama Snježana više vježba i pojašnjava sinu.Foto: Ivan Balija

Osim informatike, Matija ide i na natjecanje iz matematike, a jako voli povijest. Odličan je učenik. Kaže da prijatelje i razredne kolege jako vesele njegovi uspjesi. Njegov dan počinje tako da napiše zadaću, pripremi se za školu i polako krene na nastavu.

No, to nije sve. Matija je sjajan i u šahu, već nekoliko godina sudjeluje na natjecanjima, a njegov tata nam je otkrio kako mu znaju doći prijatelji na partiju šaha pa ih mali Matija sve uredno ‘pomete’ na ploči. I dok Matija mete tatine prijatelje na šahovskoj ploči, svi mi nestrpljivo čekamo kad će mu stići poziv na državno natjecanje.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prekrasna!

Sestra Andrea oduševila nas ružičastom haljinom i prekrasnim osmijehom

Danas se održao 7. kongres medicinski sestara u dvorani Domoljub. To je ujedno bila prilika da se medicinske sestre, primalje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×