-2.1 C
Koprivnica
Subota, 23. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
slatki plodovi

Uzgajivači jagoda vape za suncem, Grošek ih uzgaja na nesvakidašnji način: Niske temperature uništile su nam veliki broj sadnica, no očekujem dobar urod
U

Pod plastičnom kupolom na visećim je gredicama posadio 8000 sadnica jagoda, sorti albion i san andreas.

Ne propustite

Podravski uzgajivači jagoda ovih dana sa strepnjom gledaju u nebo nad podravskom ravnicom priželjkujući da će se među tmurnim oblacima napokon pojaviti sunce.

Sunčevih zraka još željnije su njihove sadnice jagoda koje bi da je vrijeme bolje, već rodile puno parom. Nažalost, rast i dozrijevanje ukusnih crvenih plodova usporen je zbog vremenskih prilika koje im u ovoj godini od samog starta ne idu u prilog.

Jedan od uzgajivača koji svakodnevno prima narudžbe, a mušterije mora zamoliti za još malo strpljenja, dok njegove jagodice bobice ne budu spremne za dostavu, je i uzgajivač iz Glogovca Ivan Grošek.

U posao s jagodama krenuo je prošle godine. U plastenik veličine 600 kvadrata uložio je 200 tisuća kuna. Dio uloženih sredstava vratio si je iz europskih fondova, a dio od Koprivničko-križevačke županije.

Pod plastičnom kupolom na visećim je gredicama posadio 8000 sadnica jagoda, sorti Albion i San andreas. Riječ je o stalnorađajućim sortama ili mjesečarkama koje rode od svibnja pa skoro do studenog. Uzgaja ih hidroponski, što u praksi znači da su sadnice u hranjivoj otopini bez zemlje, u konkretnom slučaju u vrećama punjenim kokosovim vlaknima. Kao i sadnice, i supstrat je Grošek nabavio iz Italije.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kako kaže, jedan je od rijetkih u koprivničkom okruženju koji se odlučio na ovakvu vrstu sadnje. U okolici se uglavnom sade one sorte koje dozrijevaju u kratkom roku, od mjesec dana, jednom rode po sezoni i do godine ništa. Njegove su jagode zahtjevnije, s njima ima posla svakog jutra tokom cijele sezone. Tako smo ga i danas prijepodne zatekli u plasteniku gdje je škarama “štuckao” grančice sadnica kako bi ih ojačao.

Za tretiranje ovakvih jagoda potrebno je malo više truda, no rode višestruko i to već prve godine.

Poveden prošlogodišnjim primjerom, Grošek je iste količina sadnica posadio i uoči ove sezone. Nažalost, ove godine nije sve baš odmah krenulo prema planu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Siječanj i veljača bili su topliji od uobičajenog i krenula je vegetacija, a onda je u ožujku nastupila promjena vremena i niske temperature i velik dio sadnica, uglavnom onih na gornjim stalažama, je stradalo. Smrzle su se i sada ih polagano podsađujem s novima. Sreća je da nova sadnica već kroz mjesec dana daje prve plodove – kaže Grošek.

Njegov plastenik lani mu je dao oko četiri tone slasnih crvenih plodova. Ove godine, usprkos spomenutim problemima, količina uroda ne bi trebala podbaciti. Ivan bere već puna tri tjedna, ovih dana još uvijek stigne sve sam odraditi, no kad sezona krene u ful pogon, angažirat će još nekoliko dodatnih para ruku.

– Iako se bere svaki drugi dan, posla uvijek ima. Velik dio vremena ode i na dostavu. Ne prodajemo ih nigdje, nego na kućnom pragu i narudžbom preko telefona. Sezona je počela, a cijena mjerice je ista kao i lani. Računamo 15 kuna za pola kilograma i takva će biti tijekom cijele sezone – rekao je na kraju Ivan.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Najbolji od najboljih

Hrvatska sahara – Podravina adventure u velikom finalu izbora najboljih turističkih proizvoda

Proglašenje i dodjela nagrada u hrvatskom turizmu upravo se privodi kraju u sklopu Dana hrvatskog turizma u Opatiji, u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×