25.2 C
Koprivnica
Utorak, 30. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Iz bakine škrinje

Zamjenik Ljubić primio sudionike 14. Međunarodnog festivala folklora: Najvažnije je da tradicija preživi i ostane sačuvana za mlađe naraštaje
Z

Županija smo bogate kulturne baštine, kazao je zamjenik župana Ljubić.

Ne propustite

U prostorijama Županijske uprave danas je održan svečani prijem za sudionike Dana kulturne baštine i 14. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje” koji se ove godine od 15. do 18. srpnja održava u Koprivnici i Legradu.

Domaćin prijema je bio zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i član Organizacijskog odbora, a prisustvovali su mu članica Organizacijskog odbora Nada Šešić, ujedno i umjetnička direktorica Folklornog ansambla Koprivnica te predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkog udruga KKŽ, kao i gosti – članovi KUD-a „Tena“ Đakovo, KUD-a „Zvir“ Jelenje, Folklornog ansambla Unagresca táncegyüttes Szombathely iz Mađarske i Folklornog ansambla Koprivnica.

Zamjenik Ljubić zahvalio je svima na dolasku te čestitao organizatorima i suorganizatorima što su još jednom upriličili Festival od iznimnog značaja za promociju tradicijske kulture.

– Drago nam je što je Festival nakon prošlogodišnje pauze ponovno u našoj županiji, a koristim priliku i da čestitam Folklornom ansamblu Koprivnica 40. obljetnicu djelovanja i zahvalim se članovima na svemu što čine za našu tradicijsku kulturu.

Županija smo bogate kulturne baštine koju ovim Festivalom promoviramo na najbolji mogući način, a ujedno
upoznajemo kulturu drugih dijelova Hrvatske i inozemstva. Veseli me što su s nama gosti iz Mađarske s kojima njegujemo odlične prijateljske odnose i suradnju, a kao što znamo, ples i pjesma ne poznaju granice i možemo puno toga naučiti jedni od drugih te razmijeniti iskustva. Najvažnije je da tradicija preživi i ostane sačuvana za mlađe naraštaje jer onaj tko ne cijeni svoju tradiciju, nema ni budućnost. Hvala što ste nas posjetili u ovim okolnostima pandemije i želim vam uspješne nastupe večeras. Nadam se da se ugodno osjećate u našoj županiji i želim vam da odete kući puna srca, da steknete nove prijatelje i ponovno nam se vratite – poručio je zamjenik Ljubić.

Predsjednica županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Nada Šešić zahvalila je Županiji na podršci od prvog dana Festivala, kao i na razumijevanju njegove važnosti, te dodala:

„Njegujemo tradicijsku kulturu na koju se nadograđuje sva druga kultura koja čuva naš nacionalni identitet. Jezik, povijest i tradicijska kultura tri su parametra koja određuju jedan narod i dok god mi ulažemo u nju i čuvamo je, dotle će narod živjeti sa svojim nacionalnim identitetom.

Iz tog smo razloga krenuli organizirati Festival, a naši sudionici imaju priliku upoznati tradicijske kulture drugih krajeva Hrvatske, ali i stranih zemalja.Ove godine Festival se održava u skromnijem obliku zbog pandemije i zato nam nisu stigli gosti iz udaljenijih zemalja. S nama su prijatelji iz Mađarske, a posebno moram zahvaliti svim članovima i voditeljima koji su našli dovoljno energije da vježbaju i pripreme koreografije te nastupe na Festivalu.“

Sudionici prijema zatim su predstavili znamenitosti krajeva iz kojih dolaze te zahvalili Županiji na gostoprimstvu, a zamjenik Ljubić uručio im je prigodne poklone koji će ih podsjećati na našu županiju.

Podsjetimo, organizatori Festivala su Folklorni ansambl Koprivnica i Zajednica kulturno- umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a suorganizator KUD „Zrin“ Legrad. Pokrovitelji su Županija, županijska Turistička zajednica, Grad Koprivnica, Savez Alpe Jadran, Općina Legrad, HDS-ZAMP te Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.

Druga festivalska večer  na rasporedu je večeras od 21 sat u dvorani Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica. Nastupaju Ogranak seljačke sloge Buševec, KUD „Tena“ iz Đakova, KUD „Zvir“ Jelenje, Folklorni ansambl Unagresca táncegyüttes iz Mađarske i domaćini Folklorni ansambl Koprivnica.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Krenula je sezona

Nezaposleni Podravci “sele” na more, ispod 1270 eura ne žele konobariti, kuhari “izvjesili” cijenu od 1540 eura!

Nedostatak radnika, porezna opterećenja te nerealno regulirana radna vremena glavni su problemi naših ugostitelja. Sve se to potencira u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×