19.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
primorani

Knjižnica otpisuje 3400 knjiga u vrijednosti 318.000 kuna, Lukačić poručuje: Pucamo po šavovima, veći prostor značio bi i manji otpis knjiga
K

Knjige moramo otpisivati po cijeni po kojoj ih i kupujemo, odnosno nabavnoj cijeni, iako je jasno da one s godinama gube vrijednost. Rekao bih da je realna vrijednost nekih 70-ak posto manja od ove koja je istaknuta u materijalima za vijećnike, poručio je Lukačić

Ne propustite

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, koprivnički će vijećnici raspravljati o 30-ak točaka dnevnog reda, a među njima će se naći i ona o davanju suglasnosti Knjižnici i čitaonici Fran Galović na godišnji otpis knjižnične građe.

Za oko nam je zapeo podatak da koprivnička Knjižnica otpisuje više od 3400 jedinica knjižnične građe u vrijednosti od gotovo 318 tisuća kuna!

Kako bismo doznali o čemu se tu točno radi, popričali smo s višim knjižničarom Petrom Lukačićem, dobro poznatim svima onima koji redovno dolaze na Odjel za odrasle. Kako nam je odmah pojasnio, riječ je o redovitom godišnjem otpisu građe, a materijali se otpisuju po kategorijama dotrajalosti, uništenosti i zastarjelosti. Točnije, 1459 jedinica je dotrajalo, 1340 uništeno, a 613 zastarjelo.

– To je nešto na što nas obavezuje zakonska regulativa, odnosno Pravilnik o reviziji i otpisu. U odnosu na cjelokupni fond Knjižnice propisani su određeni postoci za svaku vrstu kategorije. Konkretnije rečeno, mi smo sa zadnjim danom prošle godine imali 162.000 svezaka knjiga i 8719 jedinica neknjižne građe, a za otpis predlažemo 0,79 posto knjiga po kriteriju uništenosti, 0,65 posto po kriteriju dotrajalosti, 0,39 po kriteriju zastarjelosti i 5,24 jedinica neknjižne građe – pojasnio nam je Lukačić.

Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Kaže kako je broj otpisanih knjiga nekada bio tri puta manji, ali kako su na ovu brojku jednostavno primorani, jer zbog premalog kapaciteta nemaju mjesta za sve knjige.

– Svake godine naručuje se znatno više knjiga nego što ih možemo otpisati, a najviše se otpisuju one s Odjela za odrasle, jer se tamo i posuđuje, a sukladno tome i troši najviše knjiga. Međutim, kada naručujemo, uvijek uzmemo više primjeraka knjige, pogotovo kada se radi o popularnim naslovima i autorima, tako da nam uvijek ostane barem jedan primjerak. Lani smo, primjerice, otpisali dosta politike i filozofije, a zanimljivo je to da su neke od otpisanih knjiga u savršenom stanju, ali se jednostavno ne posuđuju i moramo ih se riješiti, jer zauzimaju mjesto ostaloj građi – kaže Lukačić.

Veliki je problem, kako je naglasio, u nedostatku prostora, jer je ionako dvije trećine građe u spremištima. Podsjećamo, knjižnica funkcionira s četiri skladišta, s time da su tri u prostorijama zgrade, a jedno veliko u Kampusu.

– To su vatrogasne mjere. Potkapacitiranost je ogromna, doslovno pucamo po šavovima, limitirani smo maksimalno i to se, naravno, mora odraziti i na otpis, jer nam druge nema. Primjerice, kada se negdje gradi nova knjižnica, 80 posto prostora namjenjuje se korisnicima, njihovim potrebama, sobama za učenje, sastanke i tako dalje. Preostalih 20 posto rezervirano je za knjižničnu građu. A kod nas je situacija sasvim drugačija – pojašnjava.

Dodaje kako su po tom pitanju apsolutno nemoćni i da je to problem na koji već godinama upozoravaju.

Nagrađeni inovativni koprivnički knjižničar // Foto: Matija Gudlin

– Nadamo se da će se netko nekada uloviti za te naše molbe, jer taj prostor igra veliku ulogu u svim kategorijama pa tako i s otpisom knjiga. Ukratko, veći prostor značio bi manji otpis knjiga – naglasio je Lukačić.

Kaže kako vrijednost otpisanih knjiga, u ovom slučaju gotovo 318.000 kuna, na prvu izgleda kao ogromna svota, ali da je realnost sasvim drugačija.

– Knjige moramo otpisivati po cijeni po kojoj ih i kupujemo, odnosno nabavnoj cijeni, iako je jasno da one s godinama gube vrijednost. Rekao bih da je realna vrijednost nekih 70-ak posto manja od ove koja je istaknuta u materijalima, ali kažem, to je nešto na što mi ne možemo utjecati – poručio je Lukačić.

Na kraju je dodao kako već sad imaju ogroman broj knjiga za otpis za tekuću godinu, a kako će ovaj problem postojati sve dok se ne riješi onaj kronični s potkapacitiranim prostorom.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

kaos na cestama

Kakav lik! Pijan k’o zemlja vrludao po mraku na električnom romobilu

Susjedna Policijska uprava Varaždinske županije imala je pune ruke posla tijekom proteklog vikenda. Policijski službenici iz Ludbega u nedjelju su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×