primorani

Knjižnica otpisuje 3400 knjiga u vrijednosti 318.000 kuna, Lukačić poručuje: Pucamo po šavovima, veći prostor značio bi i manji otpis knjiga

Knjige moramo otpisivati po cijeni po kojoj ih i kupujemo, odnosno nabavnoj cijeni, iako je jasno da one s godinama gube vrijednost. Rekao bih da je realna vrijednost nekih 70-ak posto manja od ove koja je istaknuta u materijalima za vijećnike, poručio je Lukačić

14:15h
0
pl   mg
Petar Lukačić // Foto: Matija Gudlin

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, koprivnički će vijećnici raspravljati o 30-ak točaka dnevnog reda, a među njima će se naći i ona o davanju suglasnosti Knjižnici i čitaonici Fran Galović na godišnji otpis knjižnične građe.

Za oko nam je zapeo podatak da koprivnička Knjižnica otpisuje više od 3400 jedinica knjižnične građe u vrijednosti od gotovo 318 tisuća kuna!

Kako bismo doznali o čemu se tu točno radi, popričali smo s višim knjižničarom Petrom Lukačićem, dobro poznatim svima onima koji redovno dolaze na Odjel za odrasle. Kako nam je odmah pojasnio, riječ je o redovitom godišnjem otpisu građe, a materijali se otpisuju po kategorijama dotrajalosti, uništenosti i zastarjelosti. Točnije, 1459 jedinica je dotrajalo, 1340 uništeno, a 613 zastarjelo.

– To je nešto na što nas obavezuje zakonska regulativa, odnosno Pravilnik o reviziji i otpisu. U odnosu na cjelokupni fond Knjižnice propisani su određeni postoci za svaku vrstu kategorije. Konkretnije rečeno, mi smo sa zadnjim danom prošle godine imali 162.000 svezaka knjiga i 8719 jedinica neknjižne građe, a za otpis predlažemo 0,79 posto knjiga po kriteriju uništenosti, 0,65 posto po kriteriju dotrajalosti, 0,39 po kriteriju zastarjelosti i 5,24 jedinica neknjižne građe – pojasnio nam je Lukačić.

Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Kaže kako je broj otpisanih knjiga nekada bio tri puta manji, ali kako su na ovu brojku jednostavno primorani, jer zbog premalog kapaciteta nemaju mjesta za sve knjige.

– Svake godine naručuje se znatno više knjiga nego što ih možemo otpisati, a najviše se otpisuju one s Odjela za odrasle, jer se tamo i posuđuje, a sukladno tome i troši najviše knjiga. Međutim, kada naručujemo, uvijek uzmemo više primjeraka knjige, pogotovo kada se radi o popularnim naslovima i autorima, tako da nam uvijek ostane barem jedan primjerak. Lani smo, primjerice, otpisali dosta politike i filozofije, a zanimljivo je to da su neke od otpisanih knjiga u savršenom stanju, ali se jednostavno ne posuđuju i moramo ih se riješiti, jer zauzimaju mjesto ostaloj građi – kaže Lukačić.

Veliki je problem, kako je naglasio, u nedostatku prostora, jer je ionako dvije trećine građe u spremištima. Podsjećamo, knjižnica funkcionira s četiri skladišta, s time da su tri u prostorijama zgrade, a jedno veliko u Kampusu.

– To su vatrogasne mjere. Potkapacitiranost je ogromna, doslovno pucamo po šavovima, limitirani smo maksimalno i to se, naravno, mora odraziti i na otpis, jer nam druge nema. Primjerice, kada se negdje gradi nova knjižnica, 80 posto prostora namjenjuje se korisnicima, njihovim potrebama, sobama za učenje, sastanke i tako dalje. Preostalih 20 posto rezervirano je za knjižničnu građu. A kod nas je situacija sasvim drugačija – pojašnjava.

Dodaje kako su po tom pitanju apsolutno nemoćni i da je to problem na koji već godinama upozoravaju.

Nagrađeni inovativni koprivnički knjižničar // Foto: Matija Gudlin

– Nadamo se da će se netko nekada uloviti za te naše molbe, jer taj prostor igra veliku ulogu u svim kategorijama pa tako i s otpisom knjiga. Ukratko, veći prostor značio bi manji otpis knjiga – naglasio je Lukačić.

Kaže kako vrijednost otpisanih knjiga, u ovom slučaju gotovo 318.000 kuna, na prvu izgleda kao ogromna svota, ali da je realnost sasvim drugačija.

– Knjige moramo otpisivati po cijeni po kojoj ih i kupujemo, odnosno nabavnoj cijeni, iako je jasno da one s godinama gube vrijednost. Rekao bih da je realna vrijednost nekih 70-ak posto manja od ove koja je istaknuta u materijalima, ali kažem, to je nešto na što mi ne možemo utjecati – poručio je Lukačić.

Na kraju je dodao kako već sad imaju ogroman broj knjiga za otpis za tekuću godinu, a kako će ovaj problem postojati sve dok se ne riješi onaj kronični s potkapacitiranim prostorom.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW