21.8 C
Koprivnica
Subota, 4. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
BUDUĆNOST

Koren: Sporazum Sjever obuhvaća brzu cestu do Mađarske, obnovu Inkey-a, terme u Kloštru, palijativni centar i srednju školu u Koprivnici, transportni terminal u Križevcima
K

Živimo u jednom prostoru velikih investicija. Uvijek je primjereno da političari tako govore, ali tu sam 20 godina i ne sjećam se da se u takvom kratkom vremenskom intervalu toliko radilo, gradilo i projekata realiziralo. zaključio je Koren.

Ne propustite

Aktualne aktivnosti Regionalne razvojne agencije PORE bile su tema današnje tiskovne konferencije na kojoj je uz ravnateljicu Melitu Birčić o razvojnim planovima i projektima koje obuhvaća razvojni sporazum Sjever, govorio župan Darko Koren.

Strateško planiranje regionalnog razvoja ovih je dana top tema, a u izradi dokumenta nizom pripremnih aktivnosti sudjelovala je i PORA.

U kontaktu s jedinicama lokalne samouprave napravljena je baza projekata, ukupno njih 200-tinjak vrijednih šest milijardi kuna, od kojih svaki pridonosi razvoju područja na razini Sjevera Hrvatske.

Projekti važni za naš kraj odnose se na prometnu infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, turizam i gospodarstvo.

–  Bitno je da se potpisom od strane Ministarstva regionalnog razvoja i županija potpisnica resornih ministarstava i uključenih tijela iste obvezuje da iznalaze i modele financiranja projekata što daje dodatnu sigurnost da će projekti biti i realizirani – istaknula je ravnateljica Birčić.

Osvrnula se i na ulazak grada Koprivnice u ITU mehanizam odnosno u program integriranog teritorijalnog ulaganja u čemu je PORA također bila angažirana.

Foto: Ivan Balija
Melita Birčić // Foto: Ivan Balija

– Grad Koprivnica će kao ITU područje uz sebe vezati i određeni broj općina. Radi se o 15 do 20 milijuna eura od čega 70 posto ide gradu Koprivnici, a s 30 posto pravo na sufinanciranje imat će projekti općina. Značajna su to sredstva – rekla je zadovoljno Birčić.

Ravnateljica je podsjetila i na projekt Uz PORU po potporu u sklopu kojeg su od travnja 2019. do danas realizirana 102 projekta vrijednosti preko 303 milijuna kuna.

Isto tako, Birčić je naglasila je da je u izradi i novi plan razvoja Koprivničko-križevačke županije za novu perspektivu 2021. – 2027. koji je izuzetno bitan jer bez njega nema novih europskih projekata. Dokument je u visokoj finalnoj fazi, a plan je u studenom ga završiti.

U sklopu istog projekta, priprema se i projektno-tehnička dokumentacija za sedam škola na području županije i to za rekonstrukciju Gimnazije Ivana Zakmardije Dijankovečkog u Križevcima, rekonstrukciju i energetsku obnovu OŠ Ferdinandovac, OŠ Fran Koncelak u Drnju, OŠ Rasinja, PŠ Podravske Sesvete, školsku dvoranu i energetsku obnovu OŠ Grigor Vitez u Svetom Ivanu Žabno. Projektna dokumentacija za ove projekte vrijedna je oko 700 tisuća kuna.

Šest ključnih projekata sporazuma Sjever

Župan Darko Koren predstavio je projekte u sklopu razvojnog sporazuma Sjever.

U pripremu se krenulo opširno da bi se u suglasju s Ministarstvom regionalnog razvoja sužavao broj programa i njihov sadržaj, ovisno o zadanim kriterijima.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

U završnoj fazi ostalo se na šest projekata, jedan nacionalne razine i pet lokalne važnosti.

Prvi je nastavak izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do državne granice s Mađarskom.

– Pretpostavka je da će se do Kloštra doći. Ovaj tjedan bi famozna odluka DEKOM-a trebala biti donijeta i odabrati nadzor nad projektom, a izvođač radova koji godinu dana čeka da krene s radovima i krenuti s radovima – pojasnio je Koren.

Drugi projekt uvršten u sporazum je revitalizacija kulturno povijesnog kompleksa dvorca Inkey u Rasinji.

– To je naš projekt koji je u visokoj fazi pripreme. Dobili smo od Ministarstva kulture 500 tisuća kuna i još 300 tisuća kuna. Još ćemo dodati naša sredstva i mislimo da će biti pripremljen. Slijedi ishođenje dozvole za početak radova i čekanje da se otvori određena mogućnost financiranja u slijedećem financijskom razdoblju od 2023. godine – rekao je župan,

Prijavljena je i zgrada nove srednje škole u Koprivnici. Izgradnjom i opremanjem Centra kompetencija riješen je problem obrtničkih programa u 20-godišnjem razdoblju, a novi je cilj iseliti Srednju školu iz postojećeg objekta, jer dvije škole u istom prostoru i broj učenika koji ih polaze više ne odgovaraju standardima.

Četvrti je projekt izgradnja regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli.

– U sklopu bolnice napravit ćemo centar za palijativu koji bi bio regionalni s obzirom da su to kapaciteti koji su izuzetno deficitarni generalno u RH zdravstvenom sustavu. Na ovom prostoru ima ih samo u Novom Marofu i ne zadovoljavaju potrebe ni gornje regije.

Imamo ambicije jer imamo adekvatno znanje i ljude da se napravi centar s 50 ležajeva koji bi pokrivao ovaj srednji prostor RH. Projektanti su napravili analizu postojećeg stanja cijelog kompleksa bolnice, utvrđujemo elemente koji su bitni da bi se taj projekt započeo, slijedi projektiranje, a onda i sama gradnja – rekao je župan.

Četvrti projekt je izgradnja terminala kombiniranog intermodalnog transporta, što je budućnost prema mišljenju struke u smislu mobilnosti transporta.

Riječ je o prijevozu tereta vlakom kroz jedan centar gdje bi se vršili utovari kamionskog prijevoza na željeznički prijevoz. Grad Križevci locirali su mjesto u poduzetničkoj zoni Gornji Čret.

– Puno je tu posla i predradnji, ali je to izuzetno zanimljiv projekat prema sadašnjem predviđanjima vrijedan 350 milijuna kuna, a možda i više – rekao je Koren.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Peti projekt je izgradnja termalnih toplica u Općini Kloštar Podravski koji je u primarnoj fazi, no s obzirom da postoje određeni izvori tople vode koji bi bili preduvjet za izgradnju centra, to može biti prostor koji će služiti za izgradnju električne energije ili lječilište.

– Ideja je dosta ambiciozna, ali dali smo podršku općini koja je krenula snažno u pripremne aktivnosti, nadam se da će se i ostvariti – kazao je Koren.

Novi investicijski ciklus krenut će potpisom spomenutog sporazuma i donijet će nam brojne benefite, dok će se izvori financiranja tražiti naknadno.

– Na prostoru županije odvijaju se velike investicije, gradi se pruga vrijedna 3,2 milijardi kuna, sve tri aglomeracije vrijede milijardu kuna, ugovor za Piškornicu vrijedan je 350 milijuna kuna, a ukupna vrijednost bit će i preko 400 milijuna. Cesta se počinje graditi, predviđena vrijednost je 280 milijuna kuna, no bit će sigurno i 300 milijuna. Dvorane koje gradimo i centri kompetencija još 160 milijuna kuna. Živimo u jednom prostoru velikih investicija. Uvijek je primjereno da političari tako govore, ali tu sam 20 godina i ne sjećam se da se u takvom kratkom vremenskom intervalu toliko radilo, gradilo i projekata realiziralo – zaključio je Koren.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Užas

JE LI TO MOGUĆE Pogledajte što su “pametnjakovići” napravili pametnoj klupi kod Gimnazije

Neki su pametnjakovići, zapravo delinkventi ili možda pojedinac napravili pravu štetu na jednoj od pametnih klupa postavljenih u gradu....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×