6.3 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
BUDUĆNOST

Koren: Sporazum Sjever obuhvaća brzu cestu do Mađarske, obnovu Inkey-a, terme u Kloštru, palijativni centar i srednju školu u Koprivnici, transportni terminal u Križevcima
K

Živimo u jednom prostoru velikih investicija. Uvijek je primjereno da političari tako govore, ali tu sam 20 godina i ne sjećam se da se u takvom kratkom vremenskom intervalu toliko radilo, gradilo i projekata realiziralo. zaključio je Koren.

Ne propustite

Aktualne aktivnosti Regionalne razvojne agencije PORE bile su tema današnje tiskovne konferencije na kojoj je uz ravnateljicu Melitu Birčić o razvojnim planovima i projektima koje obuhvaća razvojni sporazum Sjever, govorio župan Darko Koren.

Strateško planiranje regionalnog razvoja ovih je dana top tema, a u izradi dokumenta nizom pripremnih aktivnosti sudjelovala je i PORA.

U kontaktu s jedinicama lokalne samouprave napravljena je baza projekata, ukupno njih 200-tinjak vrijednih šest milijardi kuna, od kojih svaki pridonosi razvoju područja na razini Sjevera Hrvatske.

Projekti važni za naš kraj odnose se na prometnu infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, turizam i gospodarstvo.

–  Bitno je da se potpisom od strane Ministarstva regionalnog razvoja i županija potpisnica resornih ministarstava i uključenih tijela iste obvezuje da iznalaze i modele financiranja projekata što daje dodatnu sigurnost da će projekti biti i realizirani – istaknula je ravnateljica Birčić.

Osvrnula se i na ulazak grada Koprivnice u ITU mehanizam odnosno u program integriranog teritorijalnog ulaganja u čemu je PORA također bila angažirana.

Foto: Ivan Balija
Melita Birčić // Foto: Ivan Balija

– Grad Koprivnica će kao ITU područje uz sebe vezati i određeni broj općina. Radi se o 15 do 20 milijuna eura od čega 70 posto ide gradu Koprivnici, a s 30 posto pravo na sufinanciranje imat će projekti općina. Značajna su to sredstva – rekla je zadovoljno Birčić.

Ravnateljica je podsjetila i na projekt Uz PORU po potporu u sklopu kojeg su od travnja 2019. do danas realizirana 102 projekta vrijednosti preko 303 milijuna kuna.

Isto tako, Birčić je naglasila je da je u izradi i novi plan razvoja Koprivničko-križevačke županije za novu perspektivu 2021. – 2027. koji je izuzetno bitan jer bez njega nema novih europskih projekata. Dokument je u visokoj finalnoj fazi, a plan je u studenom ga završiti.

U sklopu istog projekta, priprema se i projektno-tehnička dokumentacija za sedam škola na području županije i to za rekonstrukciju Gimnazije Ivana Zakmardije Dijankovečkog u Križevcima, rekonstrukciju i energetsku obnovu OŠ Ferdinandovac, OŠ Fran Koncelak u Drnju, OŠ Rasinja, PŠ Podravske Sesvete, školsku dvoranu i energetsku obnovu OŠ Grigor Vitez u Svetom Ivanu Žabno. Projektna dokumentacija za ove projekte vrijedna je oko 700 tisuća kuna.

Šest ključnih projekata sporazuma Sjever

Župan Darko Koren predstavio je projekte u sklopu razvojnog sporazuma Sjever.

U pripremu se krenulo opširno da bi se u suglasju s Ministarstvom regionalnog razvoja sužavao broj programa i njihov sadržaj, ovisno o zadanim kriterijima.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

U završnoj fazi ostalo se na šest projekata, jedan nacionalne razine i pet lokalne važnosti.

Prvi je nastavak izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do državne granice s Mađarskom.

– Pretpostavka je da će se do Kloštra doći. Ovaj tjedan bi famozna odluka DEKOM-a trebala biti donijeta i odabrati nadzor nad projektom, a izvođač radova koji godinu dana čeka da krene s radovima i krenuti s radovima – pojasnio je Koren.

Drugi projekt uvršten u sporazum je revitalizacija kulturno povijesnog kompleksa dvorca Inkey u Rasinji.

– To je naš projekt koji je u visokoj fazi pripreme. Dobili smo od Ministarstva kulture 500 tisuća kuna i još 300 tisuća kuna. Još ćemo dodati naša sredstva i mislimo da će biti pripremljen. Slijedi ishođenje dozvole za početak radova i čekanje da se otvori određena mogućnost financiranja u slijedećem financijskom razdoblju od 2023. godine – rekao je župan,

Prijavljena je i zgrada nove srednje škole u Koprivnici. Izgradnjom i opremanjem Centra kompetencija riješen je problem obrtničkih programa u 20-godišnjem razdoblju, a novi je cilj iseliti Srednju školu iz postojećeg objekta, jer dvije škole u istom prostoru i broj učenika koji ih polaze više ne odgovaraju standardima.

Četvrti je projekt izgradnja regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli.

– U sklopu bolnice napravit ćemo centar za palijativu koji bi bio regionalni s obzirom da su to kapaciteti koji su izuzetno deficitarni generalno u RH zdravstvenom sustavu. Na ovom prostoru ima ih samo u Novom Marofu i ne zadovoljavaju potrebe ni gornje regije.

Imamo ambicije jer imamo adekvatno znanje i ljude da se napravi centar s 50 ležajeva koji bi pokrivao ovaj srednji prostor RH. Projektanti su napravili analizu postojećeg stanja cijelog kompleksa bolnice, utvrđujemo elemente koji su bitni da bi se taj projekt započeo, slijedi projektiranje, a onda i sama gradnja – rekao je župan.

Četvrti projekt je izgradnja terminala kombiniranog intermodalnog transporta, što je budućnost prema mišljenju struke u smislu mobilnosti transporta.

Riječ je o prijevozu tereta vlakom kroz jedan centar gdje bi se vršili utovari kamionskog prijevoza na željeznički prijevoz. Grad Križevci locirali su mjesto u poduzetničkoj zoni Gornji Čret.

– Puno je tu posla i predradnji, ali je to izuzetno zanimljiv projekat prema sadašnjem predviđanjima vrijedan 350 milijuna kuna, a možda i više – rekao je Koren.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Peti projekt je izgradnja termalnih toplica u Općini Kloštar Podravski koji je u primarnoj fazi, no s obzirom da postoje određeni izvori tople vode koji bi bili preduvjet za izgradnju centra, to može biti prostor koji će služiti za izgradnju električne energije ili lječilište.

– Ideja je dosta ambiciozna, ali dali smo podršku općini koja je krenula snažno u pripremne aktivnosti, nadam se da će se i ostvariti – kazao je Koren.

Novi investicijski ciklus krenut će potpisom spomenutog sporazuma i donijet će nam brojne benefite, dok će se izvori financiranja tražiti naknadno.

– Na prostoru županije odvijaju se velike investicije, gradi se pruga vrijedna 3,2 milijardi kuna, sve tri aglomeracije vrijede milijardu kuna, ugovor za Piškornicu vrijedan je 350 milijuna kuna, a ukupna vrijednost bit će i preko 400 milijuna. Cesta se počinje graditi, predviđena vrijednost je 280 milijuna kuna, no bit će sigurno i 300 milijuna. Dvorane koje gradimo i centri kompetencija još 160 milijuna kuna. Živimo u jednom prostoru velikih investicija. Uvijek je primjereno da političari tako govore, ali tu sam 20 godina i ne sjećam se da se u takvom kratkom vremenskom intervalu toliko radilo, gradilo i projekata realiziralo – zaključio je Koren.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Evo kako ga napraviti kod kuće

Donosimo recept za sirup od koprive koji je idealan za dobrobit cijelog organizma

Berite mlade listove (vrh koprive i tri do četiri reda ispod vrha) i to negdje u prirodi gdje nema...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×