15.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 2. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
pfizer

Danas kreće cijepljenje trećom dozom, evo tko bi ju prema naputcima HZJZ-a trebao primiti
D

Ne propustite

Davanje treće doze cjepiva preporučuje se određenim kategorijama imunokompromitiranih osoba, kao dodatna doza onima za koje se pretpostavlja da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor na cjepivo. O vremenu kada je treća doza potrebna odlučuje liječnik specijalist koji osobu liječi.

Za razliku od dodatne doze, docjepna tzv. booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja, kako bi se produljilo trajanje zaštite od virusa.

Docjepljivanje se preporučuje korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, radnicima zaposlenima kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, i kod drugih pružatelja usluge smještaja te zdravstvenim radnicima koji se izravno skrbe o pacijentima, zdravstvenim radnicima te svim osobama u dobi od 65 i više godina.

Cijepljenje trećom dozom preporučuje se i svim osobama u dobi od 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama te svim osobama u dobi od 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik od težih oblika COVID-a, navodi HZJZ.

Uzimajući u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja te obiteljskog i radnog okruženja koji mogu biti važni u donošenju odluke o cijepljenju, sve osobe u dobi od 18 i više godina u kojih je proteklo najmanje 6 mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom.

Osobama koje su preboljele COVID-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno cijepljenje, nije potrebna treća doza, poručuju iz HZJZ-a.

Za docjepljivanje se preporučuje cjepivo Comirnaty (Pfizer) i to minimalno šest mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja, s obzirom na to da je Europska agencija za lijekove (EMA) dala odobrenje za primjenu docjepne doze samo za to cjepivo.

– Za osobe koje su se primarno cijepile drugim cjepivima, docjepljivanje cjepivom Comirnaty izlazi izvan odobrenih indikacija, tj. radi se o off-label primjeni koju smatramo opravdanom na temelju dostupnih medicinskih znanja. Očekuje se uskoro i ocjena primjene treće doze cjepiva Spikevax (Moderna) te ćemo u skladu s ocjenom revidirati ove preporuke, ističu u HZJZ-u.

Za docjepljivanje i primjenu treće doze građani mogu koristiti sve dostupne kanale cijepljenja kao i za primarno cijepljenje: punktove za cijepljenje bez najave, izabranog liječnika obiteljske medicine ili pak cijepljenje na licu mjesta (domovi za starije osobe, zdravstvene ustanove za zdravstvene radnike itd.).

U HZJZ-u napominju kako je prioritet cijepiti se dvjema dozama (odnosno jednom u slučaju Janssenova cjepiva) za one osobe koje se još nisu cijepile.

Više možete pročitati na stranicama HZJZ-a, koji je objavio detaljne upute.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Upravo

FOTO Sudar Mercedesa i Škode na poznatom koprivničkom raskrižju, policija je na terenu

Prometna nesreća dogodila se maloprije na raskrižju Starogradske ulice i Ulice kraljice Jelene u Koprivnici. Kako doznajemo, sudarili su se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×