19.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
zasluženo

FOTO Koprivnica dobiva dvije nove ulice, ona na Podolicama nosit će ime velikog pjesnika, a kod bazena priznate spisateljice i borkinje za ženska prava
F

Potvrditi ih moraju gradski vijećnici u ponedjeljak, no to je tek formalnost

Ne propustite

Svi oni koji su tijekom prošle godine po povlaštenim cijenama kupili zemljišta uz buduću školu na Podolicama, ubuduće će živjeti u Ulici Pavle Kanižaja. Taj prijedlog utvrdilo je Povjerenstvo za imenovanje ulica i trgova na području Grada Koprivnice, a potvrditi ga moraju gradski vijećnici na sjednici koja će se održati u ponedjeljak.

Riječ je o ulici koja se nalazi s južne i zapadne strane buduće škole, a za koju je bila velika navala zainteresiranih kupaca. Prodano je ukupno 11 parcela, a interes je bio otprilike tri puta veći. Trenutno su tamo livade i gola zemljišta, no uskoro će cijeli taj dio dobiti sasvim novu vizuru, jer su svi oni dobili rok u kojem moraju početi graditi kuće.

O Pavlu Kanižaju ne treba trošiti previše riječi. Rođen je 1939. godine u Đelekovcu, a od pete godine živio je u Koprivnici, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je u Zagrebu, a bio je značajan hrvatski književnik i pjesnik, najpoznatiji po svojim pjesmama i prozi za djecu i mlade, pisane žargonom ili na kajkavštini. Tijekom svoje bogate književne i profesionalne karijere u domovini i inozemstvu promovirao je ime Koprivnice i Podravine, a sukladno tome zaslužio je da jedna ulica nosi njegovo ime. Umro je 2015. godine.

Međutim, nije Kanižaj jedini koji će dobiti ulicu u gradu koji je najviše volio. Ta čast pripast će i jednoj dami, točnije Mari Matočec. Njezino ime nosit će novoformirana ulica pored koprivničkih bazena na Cerinama, o kojoj smo pisali prije nekoliko dana. Riječ je o ulici koja se pruža okomito na Ulicu Miroslava Krleže, a koja će, također, uskoro dobiti novu vizuru. Pet zemljišta tamo je već prodano po cijeni daleko većoj od tražene, a nova gradilišta su u pripremi.

Mara Matočec rođena je u Drnju 1885., a preminula je 1967. godine. Bila je prva ženska spisateljica iz Podravine. Svojom prirodnom inteligencijom i velikim marom privukla je seljačke žene u javni život i obratila pažnju političara na važnost ženskog rada. Nakon toga, nikada više žene Podravine nisu izostajale iz društvenog i kulturnog djelovanja. Njeno djelovanje u buđenju seoskih žena za kulturni, prosvjetni, instruktivni pa i politički rad je nezaobilazno kada se govori o povijesti žena i ženskih pokreta u Hrvatskoj.

Ulica koje će nositi ime Mare Matočec // Foto: Grad Koprivnica

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

kaos na cestama

Kakav lik! Pijan k’o zemlja vrludao po mraku na električnom romobilu

Susjedna Policijska uprava Varaždinske županije imala je pune ruke posla tijekom proteklog vikenda. Policijski službenici iz Ludbega u nedjelju su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×