28.5 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
velika navala

Za šest gradilišta na Podolicama stiglo čak 14 prijava, parcele na Lenišću prodaju se po znatno višim cijenama od procijenjene, a bit će ih još
Z

Pored bazena na Lenišću nedavno je prodano pet parcela. Bila je javna licitacija i sve skupa otišlo je na cijenu koja je znatno viša od početne, rekao nam je Golubić

Ne propustite

Kuće u stambenoj zoni Cvjetno, gdje su gradilišta prodavana po subvencioniranim cijenama, pod krovovima su i uskoro se očekuju useljenja prvih vlasnika, a u rekordnom roku otišla su i prva gradilišta na Podolicama, koja se nalaze odmah pored buduće osnovne škole. Tada se za pet parcela javilo 15 zainteresiranih kupaca i bio je to jasan znak gradskim vlastima da uskoro moraju u prodaju pustiti nova zemljišta. To se i dogodilo praktički na istoj lokaciji, samo s druge strane prometnice.

Za prodaju su pripremili šest gradilišta na sedam čestica, što znači da se jedno od gradilišta nalazi na dvije čestice, a površine izražene u metrima kvadratnim iznose od 506 do 944. Javni natječaj za prodaju su otvorili 8. rujna, zatvorili dva tjedna kasnije, a prvog dana listopada otvarali su pristigle ponude. I imali su u Gradu što otvarati, jer je interes ponovno veliki. Naime, za šest gradilišta dobili su čak 14 zahtjeva. Otkrio nam je to pročelnik za izgradnju grada Tomislav Golubić.

Početkom studenog potpisivanje ugovora s budućim vlasnicima

– Trenutno smo u postupku dopune dokumentacije za one koji su nešto izostavili ili nepotpuno poslali. Očekujemo da se to riješi do polovice mjeseca kada bismo imali listu reda prvenstva za kupnju tih parcela. Nakon toga imamo žalbeni rok 15 dana i onda ćemo prizivati ljude da dođu na odabir gradilišta. Postoji mogućnost da će netko tko je peti ili šesti na listi odbiti preostalo gradilište i onda se lista pomiče. Računamo da bismo oko Dana Grada, početkom studenog, mogli potpisivati ugovore s budućim vlasnicima – upoznao nas je Golubić s procedurom.

Foto: Ivan Balija
S lijeve strane su gradilišta, a preko puta se gradi škola // Foto: Ivan Balija

Cijena najjeftinijeg zemljišta je 117.000 kuna, najskupljeg (dvije čestice) 218.000 kuna, no s obzirom na brojne pogodnosti koje su u igri, te će cifre pasti dvostruko, pa i više. Naime, kako bi motivirali građane, u Gradu su odlučili odmah u startu prepoloviti cijenu za one mlađe od 45 godina, a koji nemaju sređeni životni prostor. Ako, pak, imaju dijete dobit će dodatnih 15 posto popusta, na osobe s invaliditetom, ratne vojne invalide ili članove obitelji smrtno stradalih u ratu otpada još 10 posto i tako dalje. Ukratko, zemljišta bi se mogla prodavati za 50-ak tisuća kuna, jer je najveći mogući popust 80 posto.

U kratkom roku prodali 11 gradilišta na Podolicama

– Upravo prema tim popustima se i definira red prvenstva. Točnije, onaj tko ima najveći popust taj je i prvi na listi. Ako dva ili više podnositelja zahtjeva ostvare jednaki popust, prednost u ostvarivanju prava ima onaj koji ima popust ostvaren temeljem kriterija malodobne djece. Kada se sve riješi i potpiše ugovor s Gradom, kupci su dužni ishoditi građevinsku dozvolu u roku od dvije godine, a uporabnu dozvolu u roku od devet godina. Mislim da su to korektni rokovi – naglasio je gradski pročelnik.

Kaže kako ih veliki interes nije iznenadio, jer su cijene uistinu prihvatljive i rijetko gdje se može naći zemljište pod tim uvjetima.

– Također, građani su prepoznali ove naše pogodnosti i imali smo dosta upita unaprijed tako da smo bili sigurni da će biti dovoljno prijava. Znate, ulogu igra i lokacija, koja je atraktivna. Odmah pored gradi se buduća osnovna škola, a i parcele su na odličnoj lokaciji, malo su na povišenom i napravljena je kompletna infrastruktura. Eto, sad smo u kratkom roku tamo prodali 11 gradilišta i oživjet ćemo taj kvart, što nas izuzetno veseli – kaže Golubić.

U stambenoj zoni Cvjetno radi se punom parom // Foto: Ivan Balija

Dodaje da za subvencionirana gradilišta interes uvijek postoji i vjeruje da će, sukladno tome, u budućnosti ponuditi građanima nove opcije.

U planu parcele u Cvjetnoj i na Cinderišću, cijene na Lenišću idu u nebesa

– Podolice smo sad riješili, a dodatno bi se moglo raditi na Cvjetnoj. Prva stambena zona je već skoro gotova i pred useljenjem, a ima prostora i za nova gradilišta. Ako jednog dana tamo dođe i Srednja škola, kao što to najavljuje župan Darko Koren, taj kvart će dodatno živnuti. Isto vrijedi i za Cinderišće, i tamo imamo u planu jednog dana ponuditi subvencionirana zemljišta – otkrio je Golubić.

Međutim, dodao je kako nije sve u subvencijama, jer postoje i one parcele koje se prodaju po punoj cijeni. Najbolji primjer nam je Lenišće, gdje je nedavno prodano pet gradilišta. Početna cijena bila je 400 kuna po kvadratu.

– Tih pet parcela prodano je kod bazena, bila je javna licitacija i sve skupa otišlo je na cijenu koja je znatno viša od naše procjene. Lenišće je uvijek atraktivno, jer je sve puno i nema građevinskih parcela za kupiti. Tako da što god napravimo u tom kvartu, ode po puno većoj cijeni od tražene – poručio je Golubić i za kraj dodao da postoje parcele koje su u planu za daljnju prodaju.

Inače, spomenutih pet parcela nalazi se na prostoru između glavne prometnice koja vodi do bazena i novog nogometnog igrališta (iza igrališta Miklinovca), a s obzirom na to da je u planu i nova pristupna cesta, taj dio Lenišća uskoro će poprimiti novi izgled.

Pojedine kuće u Cvjetnoj samo što nisu useljive // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Statistike

Tko će dobiti najveći regres i najviše dana godišnjeg? Zaposlenici ovih tvrtki očekuju najviše, a jedna skupina gubi nadu

Više od polovine zaposlenih u Hrvatskoj, njih 56%, očekuje isplatu regresa, dok je brojem dana godišnjeg odmora zadovoljan svaki...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×