Tijekom najvećih vrućina, u potrazi za osvježavajućim voćem i povrćem, dobro se zaputiti na obližnju tržnicu ili, primjerice, na sajmište.
Na ovom popularnom koprivničkom okupljalištu prodavatelja i kupaca susreli smo brojne građane koji su se na razne načine borili protiv visokih temperatura koje su ih morile već od ranoga jutra.
– Malo vode, malo hlada, snađemo se. Ima čak i lubenica za kupiti, ima i dinja – uz smijeh nam je rekla Mirjana iz Koprivnice pred kojom je bilo pravo brdašce paprike, rajčice, mahuna, patlidžana i mnogo zainteresiranih za njihovu ponudu.
– Kuhat ću paradajz za paštu, juhu, soseve. Ovdje kupujem svake godine, nije skup, kila je četiri do pet kuna – kazala je zadovoljno.
Na Sajmištu smo zatekli i Melitu Budrović, vlasnicu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Pitomače koja, zajedno sa suprugom, na 4000 m2 i dva hektara površina proizvodi povrće, kukuruz te lubenice i dinje.
– Penzioneri posebno vole dinje, puno ih kupuju, jer su zasitne, to im je jedan obrok. Ako su sami, kupuju dinju, ako je obitelj, onda nose lubenice – otkrila je Melita koja je na vrtu uzgojila oko tisuću komada ovog povrća koje spada u istu porodicu kao i krastavac, tikvica, bundeva, lubenica te je zapravo povrće, a ne voće. Sezona im je od lipnja do kolovoza.
– Domaće su, prirodno dozrele na suncu. Uzgajamo palar dinje koje su sočne i slatke, navodnjavamo ih i super su – ističe.
Cijena manje dinje je pet kuna za komad, a veće deset.
– Niskokalorične su i pune vode, a tu su i vitamini C i A, betakaroten, kalij, upravo ono što nam treba ljeti – poručila je Melita naposljetku.