8.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 24. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
pripreme za zimnicu

Vrijeme je berbe patlidžana i paprike, Draženka: U prvoj berbi ubrali smo tonu i pol patlidžana i oko dvije i pol tone paprike, kod nas kupci uvijek dobivaju najsvježiji proizvod
V

Uz to proizvode obilje zelene salate i mladoga luka i sade različite kulture poput jagode, krastavca, graška, mahuna. Svoje proizvode nude i na koprivničkoj tržnici

Ne propustite

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Krnjak iz Sigeca već se dugi niz godina bavi povrtlarstvom, jer su potencijale poljoprivredne proizvodnje prepoznali još davno.

Naime, u plastenicima koji se prostiru iza obiteljske kuće proizvode obilje zelene salate, mladoga luka, a na poljima pod otvorenim nebom, na oko 3000 m2, sade različite kulture: jagode, krastavce, grašak, mahune, velike količine paprika, patlidžana…

Bez obzira na to što puno radi, Draženka, koja brine za organizaciju prodaje i proizvodnje, ne može sakriti svoj vedar i pozitivan duh. Iako njezin suprug i djeca sudjeluju u poljoprivrednim radovima, vrijednu gospođu zatekli smo u vrijeme berbe paprike i patlidžana, jer s rujnom, u mnogim domaćinstvima, započinje priprema zimnice.

– Roditelji se već dugo bave poljoprivredom – ratarstvom i stočarstvom, obiteljska je to ljubav i tradicija. Mi već 17 godina na nekoliko polja uzgajamo različite kulture. U počecima smo samostalno prodavali papriku i krastavce. Kasnije smo ugovorili proizvodnju paprike i patlidžana za Podravku – kaže Draženka.

Draženka Krnjak
Foto: Ivan Balija

Podravka kao industrijsko-sjemenarska kuća razvila je sjemenarstvo i selekciju pa je osim dvije sorte crvene paprike, Podravke i Slavonke, izbacila i treću sortu crvene paprike ajvaruše koja se zove Pitoma. I upravo tu uzgaja obitelj Krnjak te su posadili oko osam tisuća stabljika i otprilike 1200 komada stabljika patlidžana.

– U prvoj berbi ubrali smo tonu i pol patlidžana i oko dvije i pol tone paprike Pitome, kako zreli tako beremo. Povrće koje ubiremo tijekom jutra, odmah se transportira. U tvornici se začas prerađuje pa kupci dobivaju najsvježiji proizvod, povrće isti dan ubrano – napominje.

Draženka Krnjak
Foto: Ivan Balija

Usto, ističe, imaju dobro uhodan proces i direktnu prodaju na koprivničkoj tržnici i kućnom pragu. Draženka izražava zadovoljstvo činjenicom da im ljudi vjeruju, imaju svoje stalne kupce koji cijene i prepoznaju njihov trud i kvalitetu.

– Prodaja na tržnici funkcionira jako dobro kroz čitavu godinu. Na nama je da uberemo povrće, upakiramo i složimo, nakon čega kupac sam dođe po robu. Rujan i listopad su mjeseci u kojima domaćice prave ajvar, pindžur, peku crvenu papriku i rade zimnicu – govori.

Na vanjskim površinama raste salata do studenog, a zatim u plastenicima. Sade dosta mladog luka tako da ga bude, kaže, za Božić i, kasnije, za Uskrs.

Draženka Krnjak
Foto: Ivan Balija

U poljoprivredi, naime, nema radnog vremena, ono se prilagođava kulturi, sezoni, potrebama tržišta te vremenskim uvjetima.

– Ima jako puno posla. Vrućine su napravile svoje, često ovisimo o klimatskim uvjetima. Kroz ljeto zalijevamo, ali kiša je kiša. Kupci su zadovoljni, a najveća reklama nam je dobra roba. Jako puno se mora raditi i da se zaraditi, nije da se budemo obogatili, ali možemo normalno živjeti – ističe Draženka ubirući plodove paprike i patlidžana koji su kalendarski dozreli s ljetom.

– U srcu sezone, poljodjelski radovi traju od jutra do mraka što mi nije teško, jer volim rad na zemlji, opušta me – otkriva naposljetku zadovoljno.

Draženka Krnjak
Foto: Ivan Balija
Draženka Krnjak
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Zgodan par uljepšao sunčanu špicu, on pokazao top kaput, ona predivne naočale

Iako je bilo hladno, sunce je barem nakratko uljepšalo našu koprivničku špicu. Od naših šetača izdvajamo ovaj super zgodan...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×