19.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sigurna kuća

Žene žrtve nasilja napokon dobile sigurno utočište na području županije, kuća može primiti 15 korisnika, no svi se nadaju da će se što manje koristiti
Ž

Prošle godine je ubijeno 14 žena, a do lipnja smo imali tu brojku kada je riječ o nasilju, odnosno ubojstvima bliskih osoba, prvenstveno, tu je riječ o nasilju supruga, odnosno bivšeg partnera nad partnericom, odnosno suprugom, pojasnila je M. Švagelj Jažić

Ne propustite

Današnjom primopredajom ključeva sigurne kuće Udruzi Hera iz Križevaca, žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskoga nasilja u Koprivničko-križevačkoj županiji dobile su svoje sigurno utočište, barem na neko vrijeme.

Radi se o projektu Novi početak čiji je nositelj Koprivničko-križevačka županija, dok su projektni partneri Udruga HERA Križevci i Centar za socijalnu skrb Križevci. Projekt je započeo u studenom 2020. i traje 30 mjeseci, i njime se uredio i opremio prostor sigurne kuće za žene žrtve nasilja u obitelji na području Koprivničko-križevačke županije.

Projekt Novi početak je vrijedan oko devet milijuna kuna, a osiguran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, s ciljem osiguravanja sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji.

Voditelj projektnog tima, pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu  Darko Masnec kazao je kako su ciljevi projekta unaprjeđenje sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji, te podizanje svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja.

– Ali i osiguranje skloništa za žene žrtve nasilja u kojima će one privremeno boraviti dok se ne snađu i dok se ne normalizira njihov život. U kući će im se pružati psihosocijalna pomoć. Ukupna vrijednost projekta je 9.234.000 kuna kada govorimo o projektu sa svim aktivnostima koje obuhvaća, a vrijednost onog dijela koji se odnosi na izgradnju sigurne kuće kapaciteta otprilike 15-ak osoba je 4.047.000 kuna. U građevinskom smislu je sve riješeno i tijekom mjesec dana bi trebalo doći dio opreme koja je naručena i ugovorena. Objekt ima uporabnu dozvolu i udovoljava svim kriterijima za namjenu za koju je izgrađen. S određenim sredstvima je sudjelovao i Grad Križevci koji nam je osigurao kroz pravo građenja prostor na kojem je objekt rekonstruiran – kazao je Masnec.

Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak

Župan Darko Koren kazao je kako su u Županiji u sektoru socijalnih politika učinili iskorak i pridružili se svima u državi koji su to pitanje riješili na adekvatan, stručan način.

– Bio je zahtjevan korak, bili smo među županijama koje nisu imale to pitanje adekvatno riješeno. Privremeno je sigurna kuća funkcionirala u unajmljenom prostoru, dok je ovaj adekvatan i siguran sam da će to s ljudima koji će tamo raditi biti na jednoj izuzetno visokoj razini. Svi želimo da ta kuća ima što manje potrebitih za takvom vrstom zbrinjavanja i zaštite – kazao je Koren i zahvalio svima na sudjelovanju i doprinosu u projektu.

Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak

Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge Hera iz Križevaca koja se bavi senzibiliziranjem i educiranjem javnosti o problemima prava žena i nasilja u obitelji, te je partner na projektu, kazala je da su jedina organizacija civilnog društva na području Koprivničko-križevačke županije koja se bavi ovom problematikom, a osnovana je 23. listopada 2002. godine.

– Sada pružamo još jednu uslugu, a to je omogućavanje smještaja za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskoga nasilja. U novoj kući moći ćemo smjestiti do 15 korisnika, uključujući žene i djecu. Dakle, od 6. travnja prošle godine do sada, zaposlile smo u skloništu psihologinju, socijalnu radnicu i asistenticu, a do danas smještaj je dobilo 19 žena i 23 djece. Smatram da to nije mala brojka i bilo bi najbolje da nemamo potrebu ni za jednim smještajem, no nažalost svakodnevno smo svjedoci velikom broju ubojstava kada je riječ o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji, takozvanom femicidu. Prošle godine je ubijeno 14 žena, a do lipnja smo imali tu brojku kada je riječ o nasilju, odnosno ubojstvima bliskih osoba, prvenstveno, tu je riječ o nasilju supruga, odnosno bivšeg partnera nad partnericom, odnosno suprugom – pojasnila je M. Švagelj Jažić.

Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak

Od samih početaka tehničku potporu projektu pružala je Razvojna agencija PORA i Centar za socijalnu skrb Križevci.

– Osim same usluge koja se odnosi na direktnu pomoć i podršku, tu je niz drugih aktivnosti koje su usmjerene na jačanje samopouzdanja i samopoštovanja korisnica, kao i njihove djece. To je niz raznih neformalnih radionica i predavanja, ali isto tako i uključivanje u redovne programe kako bi stekle nova znanja i vještine i na taj način bile konkurentne na tržištu rada i lakše pronašle posao – pojasnila je.

Jedna od najvažnijih usluga koja se pruža u sklopu projekta je praćenje nakon izlaska iz skloništa.

– To znači da je omogućeno praćenje naših korisnica u vremenskom periodu od šest mjeseci. Time pokrivamo financijske troškove za stan, režije, namirnice, higijenske potrepštine, a posebno onima koje nemaju posao, kako bi upravo tih prvih šest mjeseci lakše stale na svoje noge. Velika suradnja je s Centrom za socijalnu skrb i Policijskom upravom, posebno onim centrima na čiji su zahtjev i uputnice korisnice smještene – kazala je M. Švagelj Jažić.

Ujedno, i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije na čelu s Vericom Rupčić radi na promicanju sigurne kuće, ali isto tako i na svim zakonskim aktima koji se tiču nasilja u obitelji.

Spomenimo da su događaju nazočili i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek, ravnateljica PORA-e Melita Birčić sa suradnicom, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović i članovi projektnog tima.

Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak
Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak
Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak
Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak
Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak
Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak
Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

kaos na cestama

Kakav lik! Pijan k’o zemlja vrludao po mraku na električnom romobilu

Susjedna Policijska uprava Varaždinske županije imala je pune ruke posla tijekom proteklog vikenda. Policijski službenici iz Ludbega u nedjelju su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×