12.1 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sigurna kuća

Žene žrtve nasilja napokon dobile sigurno utočište na području županije, kuća može primiti 15 korisnika, no svi se nadaju da će se što manje koristiti
Ž

Prošle godine je ubijeno 14 žena, a do lipnja smo imali tu brojku kada je riječ o nasilju, odnosno ubojstvima bliskih osoba, prvenstveno, tu je riječ o nasilju supruga, odnosno bivšeg partnera nad partnericom, odnosno suprugom, pojasnila je M. Švagelj Jažić

Ne propustite

Današnjom primopredajom ključeva sigurne kuće Udruzi Hera iz Križevaca, žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskoga nasilja u Koprivničko-križevačkoj županiji dobile su svoje sigurno utočište, barem na neko vrijeme.

Radi se o projektu Novi početak čiji je nositelj Koprivničko-križevačka županija, dok su projektni partneri Udruga HERA Križevci i Centar za socijalnu skrb Križevci. Projekt je započeo u studenom 2020. i traje 30 mjeseci, i njime se uredio i opremio prostor sigurne kuće za žene žrtve nasilja u obitelji na području Koprivničko-križevačke županije.

Projekt Novi početak je vrijedan oko devet milijuna kuna, a osiguran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, s ciljem osiguravanja sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji.

Voditelj projektnog tima, pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu  Darko Masnec kazao je kako su ciljevi projekta unaprjeđenje sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji, te podizanje svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja.

– Ali i osiguranje skloništa za žene žrtve nasilja u kojima će one privremeno boraviti dok se ne snađu i dok se ne normalizira njihov život. U kući će im se pružati psihosocijalna pomoć. Ukupna vrijednost projekta je 9.234.000 kuna kada govorimo o projektu sa svim aktivnostima koje obuhvaća, a vrijednost onog dijela koji se odnosi na izgradnju sigurne kuće kapaciteta otprilike 15-ak osoba je 4.047.000 kuna. U građevinskom smislu je sve riješeno i tijekom mjesec dana bi trebalo doći dio opreme koja je naručena i ugovorena. Objekt ima uporabnu dozvolu i udovoljava svim kriterijima za namjenu za koju je izgrađen. S određenim sredstvima je sudjelovao i Grad Križevci koji nam je osigurao kroz pravo građenja prostor na kojem je objekt rekonstruiran – kazao je Masnec.

Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak

Župan Darko Koren kazao je kako su u Županiji u sektoru socijalnih politika učinili iskorak i pridružili se svima u državi koji su to pitanje riješili na adekvatan, stručan način.

– Bio je zahtjevan korak, bili smo među županijama koje nisu imale to pitanje adekvatno riješeno. Privremeno je sigurna kuća funkcionirala u unajmljenom prostoru, dok je ovaj adekvatan i siguran sam da će to s ljudima koji će tamo raditi biti na jednoj izuzetno visokoj razini. Svi želimo da ta kuća ima što manje potrebitih za takvom vrstom zbrinjavanja i zaštite – kazao je Koren i zahvalio svima na sudjelovanju i doprinosu u projektu.

Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak

Marina Švagelj Jažić, predsjednica Udruge Hera iz Križevaca koja se bavi senzibiliziranjem i educiranjem javnosti o problemima prava žena i nasilja u obitelji, te je partner na projektu, kazala je da su jedina organizacija civilnog društva na području Koprivničko-križevačke županije koja se bavi ovom problematikom, a osnovana je 23. listopada 2002. godine.

– Sada pružamo još jednu uslugu, a to je omogućavanje smještaja za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskoga nasilja. U novoj kući moći ćemo smjestiti do 15 korisnika, uključujući žene i djecu. Dakle, od 6. travnja prošle godine do sada, zaposlile smo u skloništu psihologinju, socijalnu radnicu i asistenticu, a do danas smještaj je dobilo 19 žena i 23 djece. Smatram da to nije mala brojka i bilo bi najbolje da nemamo potrebu ni za jednim smještajem, no nažalost svakodnevno smo svjedoci velikom broju ubojstava kada je riječ o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji, takozvanom femicidu. Prošle godine je ubijeno 14 žena, a do lipnja smo imali tu brojku kada je riječ o nasilju, odnosno ubojstvima bliskih osoba, prvenstveno, tu je riječ o nasilju supruga, odnosno bivšeg partnera nad partnericom, odnosno suprugom – pojasnila je M. Švagelj Jažić.

Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak

Od samih početaka tehničku potporu projektu pružala je Razvojna agencija PORA i Centar za socijalnu skrb Križevci.

– Osim same usluge koja se odnosi na direktnu pomoć i podršku, tu je niz drugih aktivnosti koje su usmjerene na jačanje samopouzdanja i samopoštovanja korisnica, kao i njihove djece. To je niz raznih neformalnih radionica i predavanja, ali isto tako i uključivanje u redovne programe kako bi stekle nova znanja i vještine i na taj način bile konkurentne na tržištu rada i lakše pronašle posao – pojasnila je.

Jedna od najvažnijih usluga koja se pruža u sklopu projekta je praćenje nakon izlaska iz skloništa.

– To znači da je omogućeno praćenje naših korisnica u vremenskom periodu od šest mjeseci. Time pokrivamo financijske troškove za stan, režije, namirnice, higijenske potrepštine, a posebno onima koje nemaju posao, kako bi upravo tih prvih šest mjeseci lakše stale na svoje noge. Velika suradnja je s Centrom za socijalnu skrb i Policijskom upravom, posebno onim centrima na čiji su zahtjev i uputnice korisnice smještene – kazala je M. Švagelj Jažić.

Ujedno, i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije na čelu s Vericom Rupčić radi na promicanju sigurne kuće, ali isto tako i na svim zakonskim aktima koji se tiču nasilja u obitelji.

Spomenimo da su događaju nazočili i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek, ravnateljica PORA-e Melita Birčić sa suradnicom, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović i članovi projektnog tima.

Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak
Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak
Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak
Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak
Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak
Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak
Sigurna kuća
Foto: Marina Hižak
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Posebna pravila

U Koprivnicu stiže Dinamo i Bad Blue Boysi, evo koje će ulice biti zatvorene pola dana

Slaven Belupo danas dočekuje Dinamo, a policija je izdala posebne upute i pravila povodom organizacije te utakmice. Utakmica počinje u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×