12.9 C
Koprivnica
Subota, 27. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Dan sjećanja

FOTO Zapalili lampaše i poklonili se žrtvama Vukovara
F

Ne propustite

Kraj Vučedolske golubice na koprivničkom Lenišću okupili su se štićenici i zaposlenici Doma za starije i nemoćne osobe, osnovnoškolci iz Novigrada Podravskog, građani…

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. I koprivnički Dom za starije i nemoćne osobe na dostojanstven je način odao počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode.

U svojim prostorijama najprije su održali svečanu akademiju “Vukovaru – da se ne zaboravi”. Sudionici programa bili su recitatorska skupina i mješoviti pjevački zbor umirovljenika Koprivnice pod vodstvom Ane Pleskalt. Stanari i zaposlenici koprivničkog doma potom su zajedno s njima u povorci krenuli prema Vučedolskoj golubici, simbolu grada Vukovara, na Lenišću.

Kod Vučedolske golubice upalili su lampaše, pomolili se i poklonili svim žrtvama Vukovara. Pjevački zbor otpjevao je nekoliko pjesama posvećenih Vukovaru, kao i hrvatsku himnu Lijepa naša domovino.

– Naša je tradicija malom svečanom proslavom obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Želimo doprinijeti tome da se ta velika žrtva ne zaboravi. Emotivno smo vezani s 1991. godinom jer smo tada i mi počeli raditi. Prvih godina svog djelovanja primali smo brojne prognane Vukovarce i nadam se smo im pružili ugodan dom – istaknula je ravnateljica koprivničkog doma Vesna Križan.

Kraj Vučedolske golubice u molitvi smo zatekli i Šteficu Dlesk (75), Koprivničanku koja svoje umirovljeničke dane provodi u domu.

– Za mene je Vukovar život. Vjerujem da su svi ljudi koji su tamo poginuli život dali za slobodu naše zemlje, naših ljudi, naše djece – rekla je ona, dodavši kako je jako teško proživljavala pad Vukovara.

I njezin sin bio je na brojnim hrvatskim ratištima, iako ne na vukovarskom. U borbama je teško ranjen, umalo je izgubio život. Tri mjeseca nije znala je li živ ili nije. Kao i za sve u Vukovaru, tako i za svog sina molila je krunicu noć i dan, ispustila mali milijun suza.

– Moj sin mi je rekao da ga je samo moja molitva spasila. U svakom Vukovarcu vidjela sam svog sina. Zato i dan danas žalujem i molim se za njih, za njihovu dušu – kazala je ova 75-godišnjakinja.

Kraj Vučedolske golubice okupili su se danas i brojni osnovnoškolci iz Novigrada Podravskog. Sa svojim učiteljicama slušali su kratka sjećanja Željka Kušnjera, Vukovarca kojeg je snajperist ranio u nogu. Bilo je to na Trpinjskoj cesti. Mališanima je rekao kako je jedva izvukao živu glavu s okupiranog područja. Na liječenje je prebačen u Koprivnicu gdje i danas živi. Imao je 13 operacija u sedam mjeseci.

– Imam i dalje svoju nogu, ali je ne osjećam. Od štake se ne odvajam, no moram biti sretan što sam uopće sada tu među vama – istaknuo je Kušnjer, kojeg su klinci potom zasuli pitanjima o njegovim danima na ratištu i Vukovaru.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svečana sjednica

Prekrasna Mirjana i ovog puta oduševila, jedan odjevni komad odjeće posebno se istaknuo

Ove srijede Križevci su slavili rođendan. Tako su brojni uzvanici iz ormara izvukli prekrasne modne kombinacije. Ravnateljica koprivničkog Doma zdravlja, Mirjana...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×