2.4 C
Koprivnica
Petak, 22. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
zdravlje

Donosimo nekoliko savjeta kako smanjiti povišenu razinu kolesterola u krvi
D

Posljednje, no ne i najmanje važno je kretati se. Provedite barem pola sata dnevno kretajući se jer osim kolesterola, fizička aktivnost smanjuje rizik od mogućeg začepljenja arterija

Ne propustite

Često možemo čuti kako se ljudi bore s povišenim kolesterolom u krvi. Kolesterol je sastavni dio krvi, a najviše ga ima u namirnicama životinjskog podrijetla te u brojnim drugim namirnicama koje volimo jesti.

Zato je dobro znati kako smanjiti povišenu razinu kolesterola u krvi, a u nastavku donosimo njih čak devet.

Kako donosi portal Kreni zdravo potrebno je smanjiti unos zasićenih masnih kiselina koje se uglavnom mogu pronaći u mesu.

– Tu spadaju kobasice, komercijalni hamburgeri, jaja, maslac, mlijeko i mliječni proizvodi. Čuvajte se i palminog ulja, koje se naširoko koristi u proizvodnji hrane. Kokosovo ulje također sadrži zasićene masne kiseline. Ne zaboravite da su kroasani i mnogi drugi pekarski proizvodi također bogati zasićenim masnim kiselinama – kažu.

Umjesto toga treba povećati unos monozasićenih masnih kiselina koje nalazimo u maslinovom ulju, orahovom ili repičinom ulju te avokadu.

Isto tako je potrebno umjereno koristiti polinezasićene masne kiseline.

– Namirnice bogate polinezasićenim masnim kiselinama su: ulje šafranike, kukuruzno ulje, orasi, mak, lanene sjemenke, chia sjemenke, bademi, tofu, suncokretovo ulje, kvinoja, losos, pileća krilca – ističu.

Omega-3 masne kiseline

Za korekciju razine kolesterola, također je potrebno povećati unos omega-3 masnih kiselina koje tijelo ne može samo proizvesti. Dobro je poznata činjenica da su upravo one bogate omega-3 masnim kiselinama, a između ostalih možemo i pronaći i u bademima, orasima, chia sjemenkama, lanenim sjemenkama, soji, cvjetači, avokadu i drugome.

Osim što treba regulirati koje masnoće unositi u organizam, portal Kreni zdravo savjetuje da se jede više cjelovitih žitarica. Tu spadaju ječam, kus kus, kvinoja, raž, zob, heljda, amaranth, smeđa riža, integralni kruh, integralna tjestenina i krumpir.

Voće je također bitno za regulaciju razine kolesterola

Voće je također bitno kako bi se snizio kolesterol jer sadrži pektine koji pak pomažu tijelu da riješi njegov višak . Jabuke, kruške, naranče, breskve, marelice, grejp, mrkva, rajčica i krumpir su namirnice koje tome pridonose.

Među namirnicama koje su bogate topivim vlaknima je i grah stoga je i njega dobro jesti u cilju snižavanja kolesterola.

Za niži kolesterol i poboljšanje zdravstvenog stanja potrebno je kontrolirati prehranu, a svakako treba izbjegavati pekarske proizvode, proizvode od bijelog brašna, punomasne mliječne proizvode, mesne prerađevine, pohanu i prženu hranu.

Posljednje, no ne i najmanje važno je kretati se. Provedite barem pola sata dnevno kretajući se jer osim kolesterola, fizička aktivnost smanjuje rizik od mogućeg začepljenja arterija.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Boji se nemoći

FOTO/VIDEO Baka Štefa (83): Daj nam Bože svima biti na nogama do smrti

Baka Štefa (83) iz Lunjkovca, mjesta u općini Mali Bukovec, samački živi već dugo. Točnije, 22 godine, otkako joj...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×