Često možemo čuti kako se ljudi bore s povišenim kolesterolom u krvi. Kolesterol je sastavni dio krvi, a najviše ga ima u namirnicama životinjskog podrijetla te u brojnim drugim namirnicama koje volimo jesti.
Zato je dobro znati kako smanjiti povišenu razinu kolesterola u krvi, a u nastavku donosimo njih čak devet.
Kako donosi portal Kreni zdravo potrebno je smanjiti unos zasićenih masnih kiselina koje se uglavnom mogu pronaći u mesu.
– Tu spadaju kobasice, komercijalni hamburgeri, jaja, maslac, mlijeko i mliječni proizvodi. Čuvajte se i palminog ulja, koje se naširoko koristi u proizvodnji hrane. Kokosovo ulje također sadrži zasićene masne kiseline. Ne zaboravite da su kroasani i mnogi drugi pekarski proizvodi također bogati zasićenim masnim kiselinama – kažu.
Umjesto toga treba povećati unos monozasićenih masnih kiselina koje nalazimo u maslinovom ulju, orahovom ili repičinom ulju te avokadu.
Isto tako je potrebno umjereno koristiti polinezasićene masne kiseline.
– Namirnice bogate polinezasićenim masnim kiselinama su: ulje šafranike, kukuruzno ulje, orasi, mak, lanene sjemenke, chia sjemenke, bademi, tofu, suncokretovo ulje, kvinoja, losos, pileća krilca – ističu.
Omega-3 masne kiseline
Za korekciju razine kolesterola, također je potrebno povećati unos omega-3 masnih kiselina koje tijelo ne može samo proizvesti. Dobro je poznata činjenica da su upravo one bogate omega-3 masnim kiselinama, a između ostalih možemo i pronaći i u bademima, orasima, chia sjemenkama, lanenim sjemenkama, soji, cvjetači, avokadu i drugome.
Osim što treba regulirati koje masnoće unositi u organizam, portal Kreni zdravo savjetuje da se jede više cjelovitih žitarica. Tu spadaju ječam, kus kus, kvinoja, raž, zob, heljda, amaranth, smeđa riža, integralni kruh, integralna tjestenina i krumpir.
Voće je također bitno za regulaciju razine kolesterola
Voće je također bitno kako bi se snizio kolesterol jer sadrži pektine koji pak pomažu tijelu da riješi njegov višak . Jabuke, kruške, naranče, breskve, marelice, grejp, mrkva, rajčica i krumpir su namirnice koje tome pridonose.
Među namirnicama koje su bogate topivim vlaknima je i grah stoga je i njega dobro jesti u cilju snižavanja kolesterola.
Za niži kolesterol i poboljšanje zdravstvenog stanja potrebno je kontrolirati prehranu, a svakako treba izbjegavati pekarske proizvode, proizvode od bijelog brašna, punomasne mliječne proizvode, mesne prerađevine, pohanu i prženu hranu.
Posljednje, no ne i najmanje važno je kretati se. Provedite barem pola sata dnevno kretajući se jer osim kolesterola, fizička aktivnost smanjuje rizik od mogućeg začepljenja arterija.