13.2 C
Koprivnica
Petak, 17. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Dobro je znati

Kako se riješiti stresa? Počinite konzumirati ove namirnice!
K

Donosimo vam vrhunske namirnice za ublažavanje stresa i hranjive tvari koje stručnjaci preporučuju za zdravlje vaših crijeva, a time i vaše mentalno zdravlje

Ne propustite

Prehrana je jedan od temeljnih čimbenika koji mogu utjecati na način na koji vaš mozak i tijelo podnose stres. Hrana koju stavljate na svoj tanjur stvarno vam može pomoći da se osjećate malo manje pod stresom i malo više zen.

Ključni dio slagalice susreta hrane i raspoloženja zapravo je mikrobiom vašeg crijeva, pa su većina hrane i prehrambenih navika koje su zdrave za crijeva također hrana i prehrambene navike koje se bore protiv stresa.

Donosimo vam vrhunske namirnice za ublažavanje stresa i hranjive tvari koje stručnjaci preporučuju za zdravlje vaših crijeva, a time i vaše mentalno zdravlje.

Losos i drugi nemasni proteini bogati Omegom-3

Najbolji primjer je losos koji sadrži mnogo omega-3 masnih kiselina. Dokazano je da popravljaju raspoloženje, a možete ih pronaći u drugoj masnoj ribi, kao i biljnim izvorima poput orašastih plodova, sjemenki i proizvoda od soje.

Voće puno vlakana – posebno bobičasto voće

Najbolji način da dobijete više vlakana je jesti hranu koja je uzgojena iz zemlje. To uključuje sve, od orašastih plodova i sjemenki, preko leće, do, naravno, povrća i voća. Bobičasto voće je nevjerojatno bogat izvor hrane vlaknima, posebno maline, kupine i divlje borovnice.

Naranče

Govoreći o voću za rješavanje stresa, naranče su bogate vitaminom C—jedna naranča sadrži 70 miligrama vitamina, ispunjavajući gotovo cijele vaše dnevne potrebe. Možda najpoznatiji po svojim moćima jačanja imuniteta, vitamin C može pomoći u ublažavanju stresa (čak i aroma djeluje umirujuće).

Slanutak

Slanutak je bogat triptofanom, esencijalnom aminokiselinom koja igra ulogu u vezi između crijeva i mozga, budući da je tijelo koristi za proizvodnju serotonina, kemikalije u mozgu koja stabilizira raspoloženje i daje dobar osjećaj.

Jaja, orasi i puretina

Svi ovi sastojci također daju snagu triptofana, koja je, opet, ključna za stvaranje serotonina: ključnog pokretača dobrog raspoloženja.

Čaj od kamilice

Kamilica djeluje kao blagi sedativ, a može ublažiti napetost mišića i ukrotiti tjeskobu ili razdražljivost.

Zob

Zob sadrži magnezij – ljudi koji imaju manjak ovog esencijalnog minerala vjerojatnije će patiti od depresije i tjeskobe. Magnezij ima veliki utjecaj na našu razinu stresa i sna, pomažući u regulaciji određenog neurotransmitera koji smiruje um.

Tamna čokolada

Čokolada sadrži polifenole, izvrsne antioksidanse za koje se pokazalo da poboljšavaju rad mozga i raspoloženje, piše Real Simple.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

PRIGODA

[IMENDAN] Sretan imendan slavljeniku!

Danas imendan slavi Bruno! Bruno je bistar, rječit, učinkovit, nestašan i opušten.
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×