15.4 C
Koprivnica
Srijeda, 22. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Projekt drava life

FOTO Otvoreni radovi na prvom rukavcu gdje će se čuvati prirodna baština Drave, Horvat: Bolje ćemo se štititi od poplava i povećati rekreacijsku vrijednost područja
F

Podsjetimo, ukupna vrijednost Projekta je 4,6 milijuna eura, od kojih je 60% sredstava sufinancirano sredstvima Europske komisije

Ne propustite

Na lokaciji rukavca rijeke Drave kod Legrada danas su, otvoreni radovi na prvoj od šest planiranih lokacija obnove u sklopu projekta DRAVA LIFE – Integrirano upravljanje rijekama.

Ova inicijativa ima za cilj očuvanje prirodne baštine Drave, jedne od posljednjih poluprirodnih europskih rijeka, te poboljšanje njene dinamike i morfologije duž 300 kilometara toka kroz Hrvatsku.

Igor Horvat, potpredsjednik Općinskog vijeća općine Legrad, istaknuo je vitalnu ulogu koju rijeka Drava ima u životu zajednice.

– Pruža nam izvor sredstava za život, rekreaciju i prirodne ljepote koje definiraju naš
identitet. Radujemo se što će obnova rijeke doprinijeti boljoj zaštiti od poplava naseljenih područja uz rijeku i povećati rekreacijsku vrijednost područja za lokalno stanovništvo – rekao je Igor Horvat.

Prisutne je pozdravio i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i zamjenik Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

legrad, drava life
Ratimir Ljubić//FOTO: Iva Naglić Dolić

– Provedbom DRAVA LIFE projekta uvode se nove prakse u upravljanju vodama i u zaštiti prirode na temelju brojnih iskustava širom Europe, koja su pokazala kako je obnova rijeka i njihovih poplavnih područja, jedan od prirodi najprihvatljivijih načina poboljšanja stanja ekosustava i obrane od poplava – istaknuo je Milan Rezo, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i Gornju Dravu u Hrvatskim vodama.

legrad, drava life
Milan Rezo//FOTO: Iva Naglić Dolić

Obnovom rijeke Drave prostor će dobiti atraktivne krajobrazne i biološke lokalitete koji će predstavljati novi resurs za razvoj ekološkog turizma i edukativnih aktivnosti.

– Učenje o primijenjenim mjerama obnove, riječnim staništima i ugroženim vrstama povećat će razumijevanje potrebe zaštite i suživota lokalnih zajednica s ekosustavom rijeke Drave – izjavio je koordinator projekta Jasmin Sadiković iz udruge Zeleni Osijek.

legrad, drava life
Jasmin Sadiković//FOTO: Iva Naglić Dolić

Željka Kolar, ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije istaknula je kako su aktivnosti obnove od velike važnosti za očuvanje ciljnih vrsta i stanišnih tipova u Natura 2000 područjima obuhvaćenima projektom.

legrad, drava life
Željka Kolar//FOTO: Iva Naglić Dolić

– Nedavno dogovorena Uredba o obnovi prirode, koja bi uskoro trebala biti usvojena od strane EU Vijeća i Parlamenta, traži od država članica poput Hrvatske da obnove degradirane ekosustave. Projekti obnove rijeka poput DRAVA LIFE projekta važan su korak u provedbi ove nove Uredbe i udruživanju snaga protiv klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti – istaknula je Tanja Nikowitz iz organizacije WWF Austrija dajući širi kontekst.

legrad, drava life
Tanja Nikowitz//FOTO: Iva Naglić Dolić

– Područje DRAVA LIFE projekta uklopljeno je u prvi svjetski Petodržavni UNESCO rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, poznat kao Europska Amazona. Ova izvanredna inicijativa utjelovljuje zajedničku predanost Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije,
pokazujući da očuvanje ne poznaje granice – nastavila je.

Voditelj projekta Igor Tošić iz Hrvatskih voda predstavio je radove i poveo sudionike na rukavac rijeke, gdje su svečano otvoreni radovi.

Podsjetimo, ukupna vrijednost Projekta je 4,6 milijuna eura, od kojih je 60% sredstava
sufinancirano sredstvima Europske komisije. Prvi je i jedan od najvećih projekata financiranih iz LIFE programa EU na području Hrvatske koji se bavi obnovom rijeka.

legrad, drava life
Igor Tošić//FOTO: Iva Naglić Dolić
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka zaraznog osmijeha odlično isfurala legendarni predmet koji će biti hit ovog ljeta

Zaraznim osmijehom ova nas je prelijepa djevojka koja je prošetala koprivničkim trgom jednostavno "kupila". I ne samo time, odjevni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×