Razine šećera u krvi odraz su mnogih različitih čimbenika. Povišene razine šećera mogu biti posljedica konzumiranja velikih količina prerađenih ugljikohidrata, ali i ovih loših životnih navika.
Hrana nije jedini uzrok visokog šećera u krvi, pripazite na četiri druga krivca. Kada pomislite na razinu šećera u krvi, poznatu i kao glukoza, vjerojatno vam odmah na um padne to koliko šećera jedete – ako je tako, to je potpuno pošteno.
Unos ugljikohidrata igra značajnu ulogu u razini šećera u krvi. Ugljikohidrati, bez obzira radi li se o voću, žitaricama ili slatkišima, na kraju se razgrađuju i metaboliziraju u glukozu. Konzumiranje veće količine ugljikohidrata, osobito hrane s dodatkom šećera i bez vlakana, preplavljuje krvotok glukozom i može uzrokovati dramatičan porast šećera u krvi.
Međutim, to nije jedina stvar koja utječe na razinu glukoze.
Druge navike koje nemaju nikakve veze s tim što ili koliko jedete također utječu na to kako tijelo regulira šećer. Dakle, ako ste nedavno radili krvne pretrage ili koristite uređaj za mjerenje glukoze i primijetili ste više od poželjnih razina iste, ili ako ste se osjećali pomalo poremećeno u pogledu energije, to može biti zbog jednog ili više od ova četiri podmukla krivca, piše MBG.
1. Stres
2. Loš san
3. Nedovoljno aktivnosti
4. Vrijeme jela