1.3 C
Koprivnica
Petak, 22. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Opasno po zdravlje?

Inspektori za hranu otkrili: “Ova četiri proizvoda baš nikad ne kupujemo u trgovinama”
I

Potrošačima se savjetuje da provjeravaju čistoću postaja s vrućom hranom

Ne propustite

Inspektori za hranu otkrili su koju hranu ne kupuju po trgovinama.

Kako piše Express, nepasterizirano mlijeko, koje se obično naziva sirovim mlijekom, je na vrhu njihovog popisa. Za razliku od pasteriziranog mlijeka, koje se podvrgava procesu zagrijavanja kako bi se uklonili patogeni i produžio rok trajanja, sirovo mlijeko zadržava svoje prirodno stanje. No, sirovo mlijeko može sadržavati štetne klice kao što su salmonela, E. coli, listerija, brucela i više, istaknuli su u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Slično tome, sirove klice, kao što su klice rotkvice, lucerne i djeteline, predstavljaju izazove u smislu sigurnosti hrane. One, se inače, smatraju hranjivim dodatkom jelima, no, također, mogu sadržavati štetne bakterije poput E. coli i salmonele, prenosi N1.

– Kako bi klice proklijale, sjeme se ne može adekvatno dezinficirati kako bi se ubila, primjerice, salmonela. No postoje uzgajivači klica koji rade sjajan posao i posvećuju veliku pozornost čišćenju i sanitaciji – objasnila je profesorica Kali Kniel, mikrobiologinja sa Sveučilišta u Delawareu.

Prethodno narezani proizvodi također izazivaju zabrinutost iz perspektive sigurnosti hrane.

– Ako namjeravate jesti prethodno narezane proizvode sirove, suočavate se s istom količinom rizika od mikroba kao što biste imali s klicama. To je zato što ne znamo što je osoba za pultom radila dok je rezala proizvode i koje postupke primjenjuje – rekao je dr. Bryan Quoc Le, prehrambeni kemičar i industrijski konzultant.

Kada su u pitanju postaje s vrućom hranom, gdje se izlažu proizvodi spremni za jelo za kupnju, održavanje odgovarajuće temperature ključno je za sprječavanje rasta bakterija. Propisi o sigurnosti hrane nalažu da se topla hrana treba držati na temperaturi od 57 °C ili višoj, dok se hladna hrana treba držati ispod 5 °C.

Potrošačima se savjetuje da provjeravaju čistoću postaja s vrućom hranom i da osiguraju da su namirnice pohranjene i poslužene na sigurnim temperaturama kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U Martinovki

Ove subote očekuje vas još jedna Vinilija, idealno mjesto za ljubitelje ploča, stripova i knjiga

Koprivnički sajam gramofonskih ploča i CD-ova, poznatiji kao Vinilija, ove će subote 23. studenog imati svoje 26 izdanje. Na ovaj...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×