11.8 C
Koprivnica
Četvrtak, 9. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Savjet

DOBRO JE ZNATI Saznajte kako spriječiti prljanje jaja
D

U slučaju da dođe do zaprljanja ljuske jaja, najbolje ih je obrisati suhim ubrusom ili kratko oprati pod mlazom vode, ali neposredno prije upotrebe.

Ne propustite

Jaja su jedan od najosnovnijih i najrasprostranjenijih prehrambenih proizvoda diljem svijeta, a uskoro će se naći i na blagdanskom stolu – bilo kao obična kuhana, pisanice, u francuskoj salati, kolačima ili kakvoj drugoj deliciji.

Iako nam se čini higijenski ispravno, pranje jaja može povećati rizik od kontaminacije i smanjiti njihovu sigurnost i kvalitetu. Vanjska ljuska sadrži poroznu membranu koja ih štiti od bakterija i drugih mikroorganizama.

Prema pisanju Agrokluba, pranje može narušiti ovu zaštitu i omogućiti bakterijama prodiranje kroz ljusku, što može dovesti do kontaminacije, gubitka vlage i smanjenja kvalitete jajeta.

Ilustracija // Koprivnica.net 7 savjeta za čišća jaja

Zato je najbolje spriječiti da dođe do zaprljanja izmetom i drugom nečistoćom koja, ako se nađe na jajetu, može i odbiti kupce. Evo sedam savjeta: 

  • Redovito čistite gnijezda kako biste uklonili prljavštinu i izmet. Čista gnijezda smanjuju rizik od prljavih jaja
  • U gnijezdima koristite materijale poput slame, sijena i piljevine
  • Kokama osigurajte i kutiju s pijeskom za “kupanje na suho”, u kojoj će se čistiti od grinja, ali i druge prljavštine
  • Osigurajte im dovoljno prostora u kokošinjcu kako biste izbjegli prenatrpanost i stres životinja. Po ptici je potrebno tri kvadratna metra, a potrebno je najmanje jedno gnijezdo veličine jednog kvadrata na sedam kokoši
  • Hranite kokoši uravnoteženom, kvalitetnom hranom kako biste osigurali da jaja imaju čvrstu ljusku i manje šanse da se prljaju
  • Redovito sakupljajte jaja, ubrzo nakon što ih kokoši snesu, da što kraće vrijeme stoje u gnijezdu gdje su izložena prljavštini
  • Redovito provjeravajte zdravlje peradi kako biste spriječili bolesti koje mogu utjecati na kvalitetu jaja

Što sa zaprljanima?

U slučaju da dođe do zaprljanja ljuske jaja, najbolje ih je obrisati suhim ubrusom ili kratko oprati pod mlazom vode, ali neposredno prije upotrebe.

Ako i kada kupite malo zaprljana jaja, budite bez brige, samo ih pospremite u hladnjak i dobro termički obradite prije upotrebe, piše Agroklub.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

kod spomen ploče

FOTO/VIDEO Virovci obilježili 200. obljetnicu rođenja Franje Lugarića, virovskog učitelja, ravnatelja škole, oruljaša i osnivača HPD-a Ferdo Rusan

U Virju je danas obilježena 200. obljetnica rođenja Franje Lugarića, virovskog učitelja, školskog ravnatelja, orguljaša i osnivača Hrvatskog pjevačkog...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×