15.7 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Izbori 2024.

ANALIZA IZLAZNIH ANKETA // HDZ i SDP u problemu, naša županija mogla bi imati do četiri zastupnika
A

Prvi nepotpuni neslužbeni rezultati bit će u 21 sat

Ne propustite

Rezultati izlaznih anketa govore dosta, a ne govore ništa. HDZ (59 zastupnika) je i dalje vodeća politička opcija s partnerima, a SDP-ove Rijeke Pravde druge (43 zastupnika). Kao što se očekivalo, na trećem mjestu bit će Domovinski pokret s partnerima (13 zastupnika).

Izlazne ankete na izborima 2020. godine dale su HDZ-ovoj koaliciji 62, a službeno imali su ih 66. SDP-ovoj Restart koaliciji su dale 43, a imali su na kraju 41, od toga čak devet koalicijskih partnera. Prvi nepotpuni neslužbeni rezultati bit će u 21 sat.

HDZ i SDP u problemu

Sudeći prema izlaznim anketama, uz sigurne korekcije mandata nakon službenih rezultata, čini se kako bi u problemu mogli biti i HDZ i SDP. S navedenih 59 mandata prema izlaznim anketama nisu im dovoljni ni manjinci ni dijaspora (3 i 8 mandata). Imali bi 70, a do vrlo labave većine od 76 zastupnika treba im još šest zastupnika. Penava i Radić (Domovinski pokret) već su više puta rekli da se ne vide u koaliciji s HDZ-om.

HDZ, rođendan
Darko Sobota ima osiguran novi mandat // Foto: Ivan Balija

Sve će ovisiti o tome koliko je njihova koalicija sa Strankom Nezavisni i Pravom i pravdom homogena i hoće li se baš svi na listama koji imaju kartu za Sabor držati svojih načela do kraja. Možemo (10) i IDS (2) sasvim sigurno nisu kandidati za koaliciju s desnim centrom. Tu bi prevaga mogao biti MOST (11 zastupnika), no svi znamo kako je to završilo prije prvi put 2015. godine, a potom i godinu kasnije.

Kad je riječ o SDP-u, njihova 43 mandata, 10 mandata od Možemo, 2 IDS-a daju 55. U suludoj teoriji koalicije s Domovinskim pokretom opet im nije dosta i morali bi “zagrepsti” kao i HDZ u manjince, ali i Nezavisne Matije Posavca (1 mandat). Naravno, u slučaju dogovora s Domovinskim pokretom sasvim je sigurno da u toj priči neće biti Možemo. Sve ove računice, naravno treba uzeti s oprezom jer politika nas je uvijek znala iznenaditi. Nešto preciznija predviđanja bit će moguća tek nakon neslužbenih rezultata u 21 sat.

SDP press Parlamentarni izbori 2024 - Zrinski Trg Koprivnica
Mišel Jakšić // Foto: Mario Kos

Našoj županiji četiri mandata?

Ono što je bitno za Koprivničko-križevačku županiju je da će vjerojatno imati više saborskih zastupnika nego li u prošlom sazivu (Jakšić (SDP) i Sobota (HDZ)). Prema rezultatima izlaznih anketa u II. izbornoj jedinici prolazno mjesto ima Tomislav Golubić (SDP) na 4. mjestu, a Rijeke Pravde upravo toliko mandata dobivaju. Naravno, na 14. mjestu nalazi se Bojan Glavašević (Nezavisni) koji je jako ime i dobije li dovoljan broj preferencijalnih glasova mogao bi “izbaciti” Golubića.

SDP, Skup borba za dostojanstvo izbori pred vratima
Tomislav Golubić // Foto: Ivan Balija

U II. jedinici Darko Sobota (HDZ) je siguran zastupnik s 3. mjesta na listi. Dožupan Ratimir Ljubić (HDZ) na devetom mjestu mogao bi u Sabor ukoliko HDZ formira Vladu, a dvoje ispred njega ode u izvršnu vlast (Anušić, Tramišak). Siguran je i nositelj liste Rijeke Pravde Mišel Jakšić (SDP). Izlazne ankete daju im četiri mandata, a na 4. mjestu je Kristina Škoda Vajdić (HSS). Ona pak ovisi o broju preferencijalnih glasova Biljane Borzan na 14. mjestu koja je jaka u Osijeku i Slavoniji. Dobije li Borzan 10 posto glasova od broja glasova liste onda četvrti mandat pripada SDP-u, a Škoda Vajdić ne ide u Sabor.

vijenci, poganje, vijenaca, dan pobjede, ratimir ljubić
Ratimir Ljubić // Foto: Sanjin Bojić

Dva mandata idu i Domovinskom pokretu, Stranci Nezavisni i Pravo i pravdi. Željko Lacković je 6. na listi, a mjesto u Saboru nosi mu tek dovoljan broj preferencijalnih glasova. Što i kako će se sve odigrati znat ćemo kasno navečer. Preferencijalnim se glasovima u II. jedinici nada i Branko Hrg (HDS) na HDZ-ovoj listi. On i Marija Vukobratović (SDP) u Sabor bi mogli jedino na taj preferencijalan način kao jedini Prigorci.

nezavisni, željko lacković
Željko Lacković // Foto: Ivan Brkić
SDP press Parlamentarni izbori 2024 - Zrinski Trg Koprivnica
Kristina Škoda Vajdić // Foto: Mario Kos
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka zaraznog osmijeha odlično isfurala legendarni predmet koji će biti hit ovog ljeta

Zaraznim osmijehom ova nas je prelijepa djevojka koja je prošetala koprivničkim trgom jednostavno "kupila". I ne samo time, odjevni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×