9.3 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Izbori 2024.

ANALIZA IZLAZNIH ANKETA // HDZ i SDP u problemu, naša županija mogla bi imati do četiri zastupnika
A

Prvi nepotpuni neslužbeni rezultati bit će u 21 sat

Ne propustite

Rezultati izlaznih anketa govore dosta, a ne govore ništa. HDZ (59 zastupnika) je i dalje vodeća politička opcija s partnerima, a SDP-ove Rijeke Pravde druge (43 zastupnika). Kao što se očekivalo, na trećem mjestu bit će Domovinski pokret s partnerima (13 zastupnika).

Izlazne ankete na izborima 2020. godine dale su HDZ-ovoj koaliciji 62, a službeno imali su ih 66. SDP-ovoj Restart koaliciji su dale 43, a imali su na kraju 41, od toga čak devet koalicijskih partnera. Prvi nepotpuni neslužbeni rezultati bit će u 21 sat.

HDZ i SDP u problemu

Sudeći prema izlaznim anketama, uz sigurne korekcije mandata nakon službenih rezultata, čini se kako bi u problemu mogli biti i HDZ i SDP. S navedenih 59 mandata prema izlaznim anketama nisu im dovoljni ni manjinci ni dijaspora (3 i 8 mandata). Imali bi 70, a do vrlo labave većine od 76 zastupnika treba im još šest zastupnika. Penava i Radić (Domovinski pokret) već su više puta rekli da se ne vide u koaliciji s HDZ-om.

HDZ, rođendan
Darko Sobota ima osiguran novi mandat // Foto: Ivan Balija

Sve će ovisiti o tome koliko je njihova koalicija sa Strankom Nezavisni i Pravom i pravdom homogena i hoće li se baš svi na listama koji imaju kartu za Sabor držati svojih načela do kraja. Možemo (10) i IDS (2) sasvim sigurno nisu kandidati za koaliciju s desnim centrom. Tu bi prevaga mogao biti MOST (11 zastupnika), no svi znamo kako je to završilo prije prvi put 2015. godine, a potom i godinu kasnije.

Kad je riječ o SDP-u, njihova 43 mandata, 10 mandata od Možemo, 2 IDS-a daju 55. U suludoj teoriji koalicije s Domovinskim pokretom opet im nije dosta i morali bi “zagrepsti” kao i HDZ u manjince, ali i Nezavisne Matije Posavca (1 mandat). Naravno, u slučaju dogovora s Domovinskim pokretom sasvim je sigurno da u toj priči neće biti Možemo. Sve ove računice, naravno treba uzeti s oprezom jer politika nas je uvijek znala iznenaditi. Nešto preciznija predviđanja bit će moguća tek nakon neslužbenih rezultata u 21 sat.

SDP press Parlamentarni izbori 2024 - Zrinski Trg Koprivnica
Mišel Jakšić // Foto: Mario Kos

Našoj županiji četiri mandata?

Ono što je bitno za Koprivničko-križevačku županiju je da će vjerojatno imati više saborskih zastupnika nego li u prošlom sazivu (Jakšić (SDP) i Sobota (HDZ)). Prema rezultatima izlaznih anketa u II. izbornoj jedinici prolazno mjesto ima Tomislav Golubić (SDP) na 4. mjestu, a Rijeke Pravde upravo toliko mandata dobivaju. Naravno, na 14. mjestu nalazi se Bojan Glavašević (Nezavisni) koji je jako ime i dobije li dovoljan broj preferencijalnih glasova mogao bi “izbaciti” Golubića.

SDP, Skup borba za dostojanstvo izbori pred vratima
Tomislav Golubić // Foto: Ivan Balija

U II. jedinici Darko Sobota (HDZ) je siguran zastupnik s 3. mjesta na listi. Dožupan Ratimir Ljubić (HDZ) na devetom mjestu mogao bi u Sabor ukoliko HDZ formira Vladu, a dvoje ispred njega ode u izvršnu vlast (Anušić, Tramišak). Siguran je i nositelj liste Rijeke Pravde Mišel Jakšić (SDP). Izlazne ankete daju im četiri mandata, a na 4. mjestu je Kristina Škoda Vajdić (HSS). Ona pak ovisi o broju preferencijalnih glasova Biljane Borzan na 14. mjestu koja je jaka u Osijeku i Slavoniji. Dobije li Borzan 10 posto glasova od broja glasova liste onda četvrti mandat pripada SDP-u, a Škoda Vajdić ne ide u Sabor.

vijenci, poganje, vijenaca, dan pobjede, ratimir ljubić
Ratimir Ljubić // Foto: Sanjin Bojić

Dva mandata idu i Domovinskom pokretu, Stranci Nezavisni i Pravo i pravdi. Željko Lacković je 6. na listi, a mjesto u Saboru nosi mu tek dovoljan broj preferencijalnih glasova. Što i kako će se sve odigrati znat ćemo kasno navečer. Preferencijalnim se glasovima u II. jedinici nada i Branko Hrg (HDS) na HDZ-ovoj listi. On i Marija Vukobratović (SDP) u Sabor bi mogli jedino na taj preferencijalan način kao jedini Prigorci.

nezavisni, željko lacković
Željko Lacković // Foto: Ivan Brkić
SDP press Parlamentarni izbori 2024 - Zrinski Trg Koprivnica
Kristina Škoda Vajdić // Foto: Mario Kos
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×