22.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 3. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Krenula je sezona

Nezaposleni Podravci “sele” na more, ispod 1270 eura ne žele konobariti, kuhari “izvjesili” cijenu od 1540 eura!
N

Za svoj sezonski rad naši ispitanici mjesečno očekuju minimalno 1231 eura neto, što je čak 30 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Ne propustite

Nedostatak radnika, porezna opterećenja te nerealno regulirana radna vremena glavni su problemi naših ugostitelja. Sve se to potencira u vrijeme sezone na obali, piše portal poslovni.hr. Presnose tako riječi predsjednice Udruženja ugostitelja u HGK Jelene Tabak.

Tabak ponavlja već poznato, kako je sve teže naći domaće ljude koji žele raditi u ugostiteljstvu. Već sad rade mnogi stranci, čini se kako će broj samo rasti.

– Uz plaće, stalno rastu i ostali troškovi, a stopa PDV-a u ugostiteljstvu je i dalje među najvišima u EU-u. Da bi mogli pokriti sve troškove, ugostitelji biraju hoće li investirati u objekte ili ljude. U edukaciju ili kvalitetu. To nije održivo ugostiteljstvo – komentira Tabak.

Ne žele konobariti ispod 1270 eura

Portal mojposao.hr pak analizira kolika je najniža plaća za koju će raditi sezonci i što im je najvažnije kod odabira posla. Navode kako su najtraženija zanimanja u sezoni bila: konobar, kuhar, trgovac, pomoćni radnik u kuhinji te pomoćni kuhar. Ističu kako je njihovo istraživanje među ispitanicima potvrdilo da visina plaće nije najvažnija! Na prvom mjestu je “sigurna plaća” s 54 posto. Na drugom mogućnost smještaja s 42 posto, a tek na trećem mjestu visina plaće s 39 posto. Tek svakom petom su bitni slobodni dani i radno vrijeme.

ne žele konobariti sezona spremačica
Spremačice očekuju minimalno 1013 eura // Foto: Depositphotos.com
– Za svoj sezonski rad naši ispitanici mjesečno očekuju minimalno 1231 eura neto. To je čak 30 posto više u odnosu na prošlu godinu – navode na mojposao.hr

Konobari u prosjeku očekuju mjesečnu plaću od 1270 eura, ne žele konobariti za manje iznose. kuhari bi bi htjeli minimalno 1540 eura. Sobari i sobarice u prosjeku očekuju minimalno 1013 eura, recepcioneri minimalno 1.136 eura. Prodavači ne žele raditi ispod 1126 eura. Naravno, nije obala jedino odredište Podravaca, posla u turizmu, ali i drugim gospodarskim grama ima sve više i na kontinentu. Kao i u inozemstvu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Neugodne gošće

Koprivničanac u šoku: Dvije žene “prodaju posteljinu”, ulaze u kuću bez pitanja – nije ni čudo kad vidite registraciju!

Jedan je Koprivničanac upravo upozorio na neugodan susret sa strankinjama koje voze chevrolet mađarskih registarskih oznaka, a koje su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×