12.6 C
Koprivnica
Subota, 28. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Veliko priznanje

[FOTO] BRAVO! Koprivničanac Mario Kolar primljen u prestižni HAZU: Ovo je priznanje za moj dosadašnji rad, ali i obaveza
[

S obzirom na područje bavljenja, Kolar je pripao Akademijinu Razredu za književnost

Ne propustite

Književni povjesničar i kritičar Mario Kolar, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, postao je član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), najviše znanstvene i umjetničke ustanove u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na područje bavljenja, Kolar je pripao Akademijinu Razredu za književnost. Za člana suradnika izabran još na Akademijinoj Skupštini 19. svibnja, a svečano proglašenje novih članova održano je 20. lipnja u Knjižnici HAZU u Zagrebu.

Foto: HAZU

– Izbor za Akademijina člana suradnika doživljavam prije svega kao veliku čast. Akademija je institucija s bogatom tradicijom i lijepo je biti u društvu njezinih uglednih članica i članova. Doživljavam to i kao priznanje za svoj dosadašnji rad, ali i obavezu, te na poseban način kao poticaj za daljnji rad, odsada i u kontekstu Akademije – rekao je za ePodravinu Mario Kolar.

Dodaje kako ga ovaj izbor obvezuje za nešto posebno.

– Kad mi je čestitala na izboru, mama me prvo pitala jel’ bum sad imal još novih obaveza – smije se Kolar.

Foto: Mario Kolar

– Obaveze članova suradnika manje su od obaveza redovitih članova, koji su nositelji Akademijina rada kroz znanstvene i umjetničke projekte, izdavaštvo, manifestacije, nagrade i druge aktivnosti. No, naši razredi i uprava Akademije mogu nas angažirati za ono što i koliko žele. Osobno se radujem toj suradnji, pogotovo sa svojim Razredom za književnost, u kojem su ugledni znanstvenici i pisci – kaže.

Kolar dodaje kako je samo proglašenje novih članica i članova bilo vrlo svečano.

– Najvažnije mi je bilo vidjeti te ljude, čuti o njima dodatno čime se bave, vidjeti kakve sve uspjehe postižu, a s nekima sam uspio i popričati, što me dodatno obogatilo – zaključuje.

Dodajmo kako je Kolar ukupno četvrti član Akademije iz Koprivnice. Jedini redoviti član HAZU iz Koprivnice trenutno je prof. emer. dr. sc. Milivoj Solar, a do prošle godine bio je to i pokojni prof. dr. sc. Dragutin Feletar. Uz Kolara trenutno jedini član suradnik HAZU, i to u Razredu za društvene znanosti, koprivnički je povjesničar prof. dr. sc. Hrvoje Petrić.

Foto: Mario Kolar
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Sveti Mihovil

Gradonačelnik ugostio policijske službenike i čestitao im njihov dan

Povodom Dana policije i blagdana Sv. Mihovila, zaštitnika policije koji se obilježava 29. rujna, gradonačelnik Mario Rajn upriličio je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×