33.8 C
Koprivnica
Srijeda, 31. srpnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Među najboljima

FOTO/VIDEO Koprivnica predvodnica u gospodarenju otpadom, Grubačević: Moramo pohvaliti građane, odlično su prihvatili recikliranje otpada
F

Ne propustite

Gospodarenjem otpadom u Koprivnici se, znamo, bavi Komunalac Koprivnica koji već niz godina uspješno prikuplja, obrađuje, reciklira i šalje na daljnju obradu otpad iz koprivničkih kućanstava. Želite li se time baviti na kvalitetnoj razini, onda znate da se radi o složenom sustavu i strogim zakonima. Koprivnica je tu među najboljima.

– Zbog trajnog uvođenja inovacija i edukacije svih građana, Koprivnica se može pohvaliti sa 60 posto odvojeno prikupljenog otpada. To znači da samo manji dio odlazi na odlagalište, a ovim visokim postotkom odavno je premašila nacionalni prosjek te je drugi grad u Hrvatskoj po ovoj stopi. Također je već prije nekoliko godina zadovoljila uvjete Europske unije koji se odnose na odvojeno prikupljanje – potvrdili su iz Komunalca.

Reciklažno dvorište
Saša Grubačević, direktor sektora Gospodarenja otpadom // Foto: Ivan Balija

Moderna Kompostana u Herešinu

Da biste bili najbolji, morate imati, osim ljudi, i kvalitetnu infrastrukturu. Koprivnica je i tu u vrhu. Komunalac inače upravlja s dva reciklažna dvorišta. Herešinsko reciklažno otvoreno je za prihvat i svi građani mogu besplatno odlagati veliku većinu odvojenog otpada kojeg imaju u kućanstvu. Otvoreno je 2020. godine, vrijedno je oko 700.000 eura, a iz programa Konkurentnost i kohezija sufinancirano je s 85 posto iznosa.

Malo dalje od reciklažnog je moderna Kompostana Herešin koja zadovoljava u potpunosti potrebe zbrinjavanja biorazgradivog otpada iz Koprivnice i osam općina u suvlasništvu Komunalca. Godišnji kapacitet joj je 9000 tona! Otvorena je 2021. godine, a gradnja i opremanje stajalo je nešto manje od 2 milijuna eura. Iz programa Konkurentnost i kohezija sufinancirano je 50 posto prihvatljivih troškova.

Kompostana, otpad
Moderna kompostana // Foto: Ivan Balija

– Kompostana svojim punim kapacitetom radi od otvaranja, a kompost prve klase DomKo koji se tamo proizvodi vrlo je tražen proizvod diljem cijele Hrvatske – priča nam prvi čovjek za gospodarenje otpadom u Komunalcu, direktor Saša Grubačević.

Besplatni dovoz svih vrsta otpada

Dodaje da su mnoge organizacije civilnog društva, jedinice lokalne samouprave, OPG-i i pojedinci prepoznali dobrobiti našeg komposta koji ima status organskog poboljšivača tla. U Kompostanu, uz biorazgradivi otpad sakupljen na kunom pragu, građani sami mogu dovesti besplatno određenu količinu biorazgradivog otpada. Dodajmo da je uz nju smješteno je i Reciklažno dvorište za građevni otpad u kojem se sakuplja i obrađuje (melje) građevni otpad kojeg građani također mogu besplatno (jedne auto prikolice mjesečno) zbrinuti.

– U Koprivnici funkcionira i sustav sakupljanja odvojeno prikupljenog stakla, metala, plastike i papira na zelenim otocima kojih je u gradu trenutno 62 s ukupno 229 spremnika. I ovdje građani mogu besplatno odložiti spomenute frakcije otpada – kazuje Grubačević i dodaje da na Reciklažno u Herešinu doslovno možete dovesti sve vrste otpada pa čak i elektronski te boje i lakove, igračke, drvo… sve što ne bi trebalo završiti u miješanom.

Grubačević dodaje da su i građani odigrali ključnu ulogu i prihvatili odvajanje otpada u svojim domovima kao nešto najnormalnije.

– Velika je razlika, od 2004. godine kad smo izgradili prvo reciklažno dvorište pa do danas, 20 godina kasnije kad imamo sve uvjete za najbolju brigu o okolišu. Moramo pohvaliti sve Koprivničanke i Koprivničance, a oni koji možda ne znaju neka slobodno dođu i upoznaju se s našim uslugama i naravno – odvajajte otpad u svojim domovima – kazuje Grubačević.

Reciklažno dvorište
Reciklažno u Herešinu // Foto: Ivan Balija

U Komunalcu ističu kako je jedan od važnih koraka i edukacija. Redovno provode edukacije najmlađih u vrtićima, a kasnije i školama te surađuju sa srednjim školama i visokoškolskim ustanovama. Taj dio podizanja svijesti o važnosti zaštite okoliša, a samim time i odgovornom gospodarenju otpadom je i najvažnij – navode.

Plaćanje otpada po količini

– Postotak od 60 posto odvajanja u samom je hrvatskom vrhu, a cilj je tak postotak dodatno i povećati – napominju u koprivničkom Komunalcu.

Koprivničanci inače, odvoz otpada plaćaju prema količini, odnosno prema tome koliko miješanog komunalnog otpada predaju Komunalcu na kućnom pragu tijekom mjesec dana. Miješani komunalni otpad odvozi se s kućnog praga svaka dva tjedna, dok je odvoz biorazgradivog tri puta mjesečno, odvoz plastike dva puta mjesečno, a papira jednom mjesečno. Glomazni otpad s kućnog praga odvozi se jednom godišnje.

Svako kućanstvo zadužilo je spremnik za miješani otpad prema vlastitoj procjeni količine, građani imaju spremnike za papir, plastiku i biorazgradivi otpad, a sve vrste otpada mogu se dodatno odvesti iz kućanstava uz naknadu prema cjeniku Komunalca. Također, s dvije podravske općine nedavno su pokrenuli i besplatan odvoz ambalažnog stakla na kućnom pragu.

Na kraju, kako bi cijela priča bila potpuno zaokružena – Komunalac aktivno radi na novom projektu. Direktor Saša Grubačević kazao nam je kako je u planu gradnja sortirnice za detaljnije i kvalitetnije sortiranje po kvaliteti i vrijednosti pojedinih vrsta otpada. Njena vrijednost, pretpostavlja se bit će nešto više od 2 milijuna eura, a trebala bi se financirati iz vanjskih izvora, najvjerojatnije EU projektom.

Programski sadržaj nastao je u suradnji s Gradom Koprivnicom. 

Reciklažno dvorište
Foto: Ivan Balija
Reciklažno dvorište
Saša Grubačević // Foto: Ivan Balija
Reciklažno dvorište
Dio reciklažnog dvorišta // Foto: Ivan Balija
Kompostana, otpad
Foto: Ivan Balija
Kompostana, otpad
Foto: Ivan Balija
Kompostana, otpad
Foto: Ivan Balija
Kompostana, otpad
Foto: Ivan Balija
Kompostana, otpad
Foto: Ivan Balija
Kompostana, otpad
Foto: Ivan Balija
Kompostana, otpad
Foto: Ivan Balija
Kompostana, otpad
Foto: Ivan Balija
Kompostana, otpad
Foto: Ivan Balija
Kompostana, otpad
Foto: Ivan Balija
Kompostana, otpad
Foto: Ivan Balija
Kompostana, otpad
Foto: Ivan Balija
Kompostana, otpad
Foto: Ivan Balija
Kompostana, otpad
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Policija zaposlena

Zaustavili biciklistu u Glogovcu u 8 ujutro – imao je 2,26 promila pa im prosto poručio da ga ostave na miru

Koprivničko-križevačka policija jučer je imala posla s dvojicom vozača koji su odluči popiti malo više prije nego će se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×