12.4 C
Koprivnica
Nedjelja, 29. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POMAMA ZA LIJEKOM

Povećavaju se dostupne količine lijeka za kojim su poludjeli i Hrvati, stručnjaci: Treba biti jako oprezan!
P

S njegovom upotrebom kada je o mršavljenju riječ treba biti jako oprezan, jer je lijek odobren samo za liječenje odraslih s nedovoljno reguliranim dijabetesom tipa 2.

Ne propustite

Lijek semaglutid, najpoznatiji pod tržišnim imenom Ozempic, razvijen je za dijabetičare, ali je izazvao revoluciju u liječenju pretilosti, piše N1.

Lijek koji je razvijen za liječenje dijabetesa, pokazao se i iznimno učinkovitim u smanjenju tjelesne težine i liječenju pretilosti.

Prodaja semaglutida prošle je godine predstavljala više od polovice svih prihoda njegovog proizvođača, Novo Nordiska. Prema tvrdnjama vodećih u tvrtki, više od 40 milijuna ljudi diljem svijeta već koristi ovaj lijek.

Radi se o spoju koji oponaša djelovanje hormona koji se prirodno izlučuju u ljudskom crijevu i odgovorni su za komunikaciju s mozgom.

pretilost, debljina, djeca, hrvatska, ilustracijaozempic
Ilustracija//FOTO: Envato Elements

Lijek posljedično povećava količinu inzulina koji gušterača izlučuje kao odgovor na unesenu hranu te tako pomaže u reguliranju koncentracije glukoze u krvi, a time i osjećaja gladi.

Zbog velike potražnje za Ozempicom, lijek često nestaje u ljekarnama, što je vrlo neugodno za lijek koji zahtijeva redovito uzimanje kako bi zadržao svoj učinak.

Lijek Ozempic ima nuspojave

No, s njegovom upotrebom kada je o mršavljenju riječ treba biti jako oprezan, jer je lijek odobren samo za liječenje odraslih s nedovoljno reguliranim dijabetesom tipa 2 kao dodatak prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Bilo koja druga uporaba lijeka, uključujući uporabu za kontrolu tjelesne težine, predstavlja uporabu izvan odobrene indikacije i trenutno ugrožava dostupnost lijeka Ozempic za pacijente kojima je lijek indiciran.

Također, kao i mnogi lijekovi i Ozempic ima određene nuspojave, a jedna od njih je takozvano Ozempic lice koje označava situaciju u kojoj se nakon naglog gubitka kilaže lice objesi, baš kako to bude slučaj i kod mnogih osoba koje prirodno dosta smršave.

U Hrvatskoj kako prenosi Jutarnji list nema straha za nestašicom, od početka kolovoza stizat će 20.000 kutija Ozempica mjesečno, ili čak četvrtina više negoli dosad.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

tko ga se sjeća?

ePODRAVINA FLASHBACK Ovo morate vidjeti! Tulumi u legendarnom Jokeru još uvijek se pamte, a fotke otkrivaju jeste li bili tamo

Oni koji su izlazili početkom 2000-ih reći će kako je noćni život Koprivnice u to vrijeme "gorio". Brojni kafići...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×