9.6 C
Koprivnica
Petak, 13. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Početak tjedna kritičan

Boris prijeti katastrofom? Najavljuju padaline koje se događaju jednom u tisuću godina, Mura već značajno raste, Ljubić: U pripravnosti smo
B

Razina voda raste i u Austriji u zadnja 24 sata, ponegdje i više od jednog metra u 24 sata.

Ne propustite

Ciklona Boris je tu, a sudeći prema najavama meteorologa neće tako skoro otići. Kiša pada gotovo u cijeloj zemlji, negdje su padaline obilnije, negdje probleme stvaraju i olujni vjetrovi. Temperatura je u nekoliko dana pala za više od 20 stupnjeva.

Prema DHMZ-u, ali i portalu meteoadriatic ove obilne padaline trebale bi prestati, bude li sreće, tek u ponedjeljak. Očekuje se i rast temperatura do i iznad 20 od sredine idućeg tjedna. Situacija s padalinama još je drastičnija u bliskim nam zemljama. Recimo, u Austriji se očekuje nestvarnih 200 litara po kubnom metru do ponedjeljka. Kako navodi Jutarnji.hr vojske brojnih zemalja su u pripravnosti, pripremaju se nasipi, ljudi su upozoreni.

uica stjepana kukeca koprivnica, poplava
Nadamo se da nećemo gledati ovakve scene // Foto: Valentino Štefanek

I hrvatske žurne službe su u pripravnosti i prate situaciju s obzirom da će sve ono što se dogodi u Sloveniji, pa i Austriji vrlo vjerojatno – ne zna se u kojoj mjeri – doći i do nas.

Boris nosi poplave – svi u pripravnosti

– Oborine bi mogle biti veće od onih koje su pogodile središnju Europu 2013., a koje su tada bile smatrane najgorima u tisuću godina, upozorava slovačka meteorološka služba imeteo.sk – prenosi portal Jutarnji.hr, a tamo se očekuju i jače padaline nego u Austriji.

Poplave Drnje Pasomokpoplave boris
Civilna služba je u stanju pripravnosti // Foto: Mario Kos

Te 2013. poplava je bila i u našim krajevima, no ne tako izražena kao prošle godine u kolovozu kad je zabilježen rekordni vodostaj Drave. Što nam nosi početak idućeg tjedna nitko sa sigurnošću ne može znati. Zasad je vodostaj Drave “varljivih” 36 centimetara. Mura Mursko Središće rasla je u zadnjih 12 sati za gotovo metar i sad je vrlo blizu 300 centimetara. Pripremno stanje je već na 330, a izvanredne mjere na 450. Razina voda raste i u Austriji u zadnja 24 sata, ponegdje i više od jednog metra u 24 sata.

vijenci, poganje, vijenaca, dan pobjede, ratimir ljubić
Ratimir Ljubić // Foto: Sanjin Bojić

– Civilne službe su u pripravnosti. Stalno pratimo stanje vodostaja. Vidimo da Mura raste, dok Drava miruje. No, još je rano bilo što prognozirati – rekao nam je prvi čovjek županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Neverin // Radar

UDAR NA DŽEP Vlada najavila poskupljenje režija, a vrijeme nas tjera da s klime odmah “skočimo” na grijanje!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Četvrto kolo

[1. ŽNL] Derbi Podravca i Viktorije, Panonija na teškom gostovanju u Miklinovcu, Lipi na slavlje dolazi Sloga

Pred nama je četvrto kolo Prve županijske nogometne lige. Kolo započinje u subotu u Miklinovcu gdje istoimeni domaćin ugošćuje Panoniju....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×