11.3 C
Koprivnica
Subota, 14. rujna 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NEKIH NEMA, PA NEMA

ISTRAŽILI SMO U kojoj školi se najviše markira? Ravnateljica Valenčak: Negativnu statistiku napravi nam par učenika
I

Škole s naše županije nalaze se u nekom prosjeku, pa tako podaci za cijelu županiju govore o prosječno 1,19 neopravdanih sati po učeniku

Ne propustite

Za period prošle školske godine objavljena je statistika općih uspjeha i izostanaka učenika osnovnih i srednjih škola na razini cijele Hrvatske, pa tako i za područje naše županije.

Gledajući generalno na razini Hrvatske prosječno je s nastave svaki osnovnoškolac izostao 77 sati, a srednjoškolac 115 sati. Zanimljivo je kako su izostajali i prvašići, gotovo 2 milijuna sati, od toga neopravdano više od 20 tisuća.

Kada će ići u školu kalkulirali su i maturanti koji su imali više od 3 i pol milijuna izostanaka, prenosi HRT.

Škole s naše županije nalaze se u nekom prosjeku, pa tako podaci za cijelu županiju govore o prosječno 1,19 neopravdanih sati po učeniku.

Uđemo li dublje u statističke podatke možemo vidjeti kako najviše neopravdanih sati u županiji imaju učenici Osnovne škole Kloštar Podravski s 9,31 neopravdanih sati po učeniku, te škola Drnje s njih 9,04 po učeniku. Zanimljivo, podaci govore kako se najveći broj neopravdanih izostanaka u obje škole bilježi kod učenika šestih razreda. Što se osnovnih škola tiče, iza njih je još škola Molve sa 6,06 neopravdanih sati, dok sve ostale imaju znatno manji broj neopravdanih izostanaka.

Dunja Valenčak, ravnateljica Osnovne škole Drnje kaže kako se negativna statistika njihove škole zapravo odnosi na svega nekoliko učenika.

170624 Potpisivanje ugovora za solarne elektrane na školama, drnje, koprivnički bregi, virje, županija, Dunja Valenčak
Dunja Valenčak // Foto: Valentino Štefanek

– Osnovni razlog takve statistika je grupacija učenika koja postoji u školi i koja jednostavno ne pohađa nastavu uopće. Možete se pitati zbog čega ih na temelju broja neopravdanih sati nismo izbacili, tražili premještaj ili slično, ali to je isključivo zato što znamo kako pogotovo neće pohađati neku drugu školu – kaže Dunja Valenčak.

Dodaje kako je svima intencija da ti učenici završe barem osnovnu školu.

– Vjerujem da je tom velikom broju neopravdanih izostanaka doprinijelo i to što roditelji ne brinu adekvatno o toj djeci i uporno zanemaruju naše pozive u škole, pokušaje da ih se kontaktira i informira o izostancima njihove djece – govori.

Kaže kako je činjenica da su neke od tih učenika uspjeli preusmjeriti u neke druge institucije upravo zbog izostanaka i problema u ponašanju.

– Roditelji djece koja izostaju brane se da oni nisu znali da djeca nisu bila u školi, ne znaju kako nisu došli i slično. Sve je to neka siva zona oko koje nemamo puno opcija – kaže nam.

Roditelji učenicima mogu opravdati izostanak

Ističe i kako je opravdavanje izostanaka od strane roditelja jedan veliki problem.

– Oni imaju mogućnost više puta godišnje opravdati nedolazak djeteta. Kad bi se ta mogućnost ograničila na recimo tri puta godišnje, to bi bila druga priča – zaključuje ravnateljica.

Neopravdani sati u srednjim školama bilježe znatno manje iznose. Tako najviše neopravdanih imaju učenici Strukovne škole Đurđevac s 2,91 neopravdanih izostanaka te Obrtnička škola Koprivnica s njih 2,10. Slijedi Srednja škola Ivan Seljanec iz Križevaca s 1,29 neopravdanih po učeniku, dok sve ostale srednje škole u županiji imaju niže iznos. Srednja škola Koprivnica njih 0,96, Srednja gospodarska škola Križevci 0,92, Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac 0,74, a najuzornije su čini se Gimnazije i to koprivnička s 0,31 neopravdanim izostankom te križevačka s 0,24.

Mario Latin, ravnatelj Srednje škole Koprivnica kaže kako imaju neopravdane sate, ali uglavnom se radi o takozvanom markiranju.

Igralište školak otvorenje, srednja škola koprivnica
Mario Latin (lijevo) Foto: kckzz.hr

– Osim toga učenici primjerice zaspu pa ne dođu na sat ili nešto slično i to su nam jedine situacije kada imaju neopravdan izostanak. S druge strane imamo situacije kašnjenja prijevoza, ali to je opravdano – kaže Latin i dodaje kako činjenica jest da iz godine u godinu broj neopravdanih izostanaka raste, ali situacija kod njih još uvijek nije alarmantna.

– Od kada postoji opcija da roditelji mogu opravdati izostanak do tri dana u nizu i to više puta godišnje, a to je situacija koju mi ne ispitujemo, imamo takve slučajeve. Imamo i dosta sportaša koji izostaju, ali to su opet opravdani razlozi – kaže nam, te dodaje kako većinom kod opravdanih sati jest riječ o satima koje učenicima opravdaju roditelji.

Tako na kraju možemo zaključiti kako su učenici iz srednjoškolskog obrazovanja u našoj županiji uglavnom opravdano izvan nastave, dok kod onih u osnovnoškolskim klupama očito postoje grupacije učenika koje remete pozitivnu statistiku.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Žurni postupak

“Nestašni” 40-godišnjak odupirao se policiji, a imao je 2,24 promila, nije dobro završilo

Na sud je jučer doveden "nestašni" vozač koji je u Koprivnici odbio surađivati s policijom, a bio je i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×