11.8 C
Koprivnica
Petak, 1. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Trećina firmi je neaktivna

Županijsko gospodarstvo: U godinu dana dobili smo 85 novih obrta, a izgubili čak 433 firme
Ž

Uspoređivati se s drugim županijama po broju poduzetnika nije preporučljivo jer od nas ih manje imaju samo Ličko-senjska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska.

Ne propustite

U samo godinu dana u našoj županiji nestale su čak 433 firme, potvrđuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Županijsko gospodarstvo svake godine gubi značajan broj poduzetnika, no stanje nije ništa posebno ili posebnije u odnosu na ostatak zemlje.

U Koprivničko-križevačkoj županiji posluje 2889 trgovačkih društava te 1748 obrtnika i onih u slobodnim zanimanjima. I dok se broj poduzetnika smanjio, broj obrtnika povećao se za 85. Inače, na razini cijele države u samo godinu dana nestalo je 30.000 trgovačkih društava.

Neaktivne firme

Jedan od glavnih razloga je u tome što je velik postotak njih već neko vrijeme neaktivan. Konkretno, u našoj županiji od 2889 firmi njih 917 uopće nije aktivno. To je točno jedna trećina od njihova ukupnog broja.

Podravka - otvorenje tvornice tjestenineŽupanijsko gospodarstvo
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Uspoređivati se s drugim županijama po broju poduzetnika nije preporučljivo jer od nas ih manje imaju samo Ličko-senjska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska. Postoji i realan razlog, a to je činjenica da smo kao županija visoko industrijalizirani s velikim ili većim kompanijama koje zapošljavaju značajan broj žitelja.

Da je popis zatrpan neaktivnim pravnim osobama potvrđuje i podatak kako je trenutno od 181 registrirane zadruge aktivna tek 31, a od ostalih ustanova, udruga i organizacija djeluje 991., dok ih je 750 neaktivno. Prema podacima koje su prikupili statističari u DZS-u, u našoj županiji je ukupno 4816 pravnih osoba, među koja spadaju i trgovačka društva. Od svih aktivno je tek 2984.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ

FOTO/VIDEO Krava na imanju Golubićevih otelila muške „blizance”, Andrija: Nije ovo prvi put da smo dobili „dvojke”

Na imanju obitelji Golubić u Otočki, naselju na području Općine Gola, krava je otelila „blizance”, dva zdrava muška teleta. Rijetkost...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×