18.5 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 28. listopada 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Briga o biljkama

Imate lavandu, petunije, pelargonije ili citruse? Ako su vani, tijekom zime morate napraviti ovo…
I

Bez obzira što mogu podnijeti hladnoću, navedene biljke stavite u zavjetrinu, na južnu ili zapadnu stranu, a po mogućnosti i pod nadstrešnicu.

Ne propustite

Ok, prave zime još uvijek nema, jesen je onakva kakva treba biti, no kad je riječ o brizi o bilju nikad nije kasno pobrinuti se da bilje očuvate na “životu”. Urednica agrokluba Maja Celing Celić dala je nekoliko vrijednih savjeta kako se brinuti o biljkama koje su vani i treba li ih i kada unijeti unutra kako se ne bi srmznule.

Sljedeće biljke mogu podnijeti hladnoću, a to su: lavanda, kadulja i ružmarin. Recimo, maslina, lovor, oleandar preživjet će temperaturu do -5 °C. Slično je i s citrusima poput limuna, kumkvata i mandarine. E, sad, petunija, begonija, kadifa i neven su osjetljivi na mraz, ali mogu preživjeti blage zime. Na niže temperature otporne su maćuhice, tulipani, narcisi, jaglaci i turski karanfil.

– Bez obzira što mogu podnijeti hladnoću, navedene biljke stavite u zavjetrinu, na južnu ili zapadnu stranu, a po mogućnosti i pod nadstrešnicu. Dodatno ih možete zaštititi tako što ćete posudu u kojoj su posađene umotati jutom ili ih možete staviti u veću posudu, a prostor između njih ispuniti novinama, slamamom, lišćem, folijom s mjehurićima i sl. Također supstrat možete prekriti malčem – navodi agroklub.hr i dodaje kako zimi treba smanjiti zalijevanje, no nikako ga ne prekinuti, pogotovo ako nije jako hladno.

– Pratite prognozu i kod najave većeg minusa ih umotajte jutom, s više slojeva agritekstila i sl. ili unesite u zatvoren prostor poput verande, garaže, haustora gdje temperatura nije previsoka – pišu pak o čuvanju pelargonija.

Najveći im je neprijatelj temperatura ispod 0 ºC, ali ne treba zanemariti hladne padaline, kišu i snijeg. Sada je pravo vrijeme da ih unesemo i sačuvamo do sljedećeg proljeća.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

21. IZDANJE

FOTO/VIDEO Predstavljen novi Koprivnički godišnjak, 12.000 primjeraka od danas stiže u sandučiće

Po već nekoj uhodanoj tradiciji, priprema za proslavu još jednog gradskog rođendana promocija je Koprivničkog godišnjaka, informativnog biltena koji...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×