22.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

U subotu simbolički povratak Krste Hegedušića u Hlebine
U

Ne propustite

Koprivnička agencija Pastorala u Hlebinama pokreće više manifestacija koje bi u središte postavile komplekse naive iz vremena nastanka i pojavu Grupe Zemlja, kao i izuzetni pedagoški značaj Krste Hegedušića, osobito kroz rad u Majstorskoj radionici.

Na teme koje, dakako, nisu nove, ovaj puta bi se fokusiralo „interdisciplinarno”: kao na umjetničke, kulturne i turističke izazove, objašnjava povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar iz agencije Pastorala.

Jedan od skiciranih programa je i stavljanje u aktivnu funkciju Kuće Hegedušić, roditeljskog doma Hegedušićevih u Hlebinama, gdje su Krsto, Željko i ostala braća često boravila i – što se naive i „Zemlje” tiče – gdje su nastajali neki neposredni poticaji za razvoj tih pokreta, pa i mnogi antologijski radovi.

U toj kući i u Hlebinama u subotu, 14. svibnja organizirat će se susret različitih generacija nekadašnjih polaznika Majstorske radionice te kritičara koji su pratili njihovo djelovanje.

Na likovnom susretu, s jednom kraćom radionicom na temu crteža i s drugim komplementarnim sadržajima, ali bez velike forme i obaveze, simboličkom povratku Krste u Hlebine, zapravo, sudjelovati će dvadesetak ak. slikara, kritičara, povjesničara umjetnosti i galerista.

Susreti će započeti oko 10 sati i odvijati će se u i oko Kuće Hegedušić, Galerije naivne umjetnosti i Galerije Josip Generalić, a završiti će u predvečernjim satima.

110512-hlebineSve manifestacije ostvaruju se unutar provedbe Programa poticanja, zaštite, obnove i uključivanja u turizam baštine u turistički nerazvijenim područjima „Baština u turizmu” te uz organizacijsku i financijsku pomoć Koprivničko-križevačke županije i općine Hlebine.

Već sljedećeg petka, 20. svibnja u Hlebinama će se događati i manifestacija „Na brazdi”, kao pokušaj obnove nekad velike priredbe „Mladost na podravskoj ravni”.

Također, u subotu, 14. svibnja u Hlebinama se održava i 6. Hlebinsko proljeće, likovna kolonija koju organizira Udruga hlebinskih slikara i kipara, a na kojoj se očekuje 40-ak naivnih slikara i kipara. Kolonija započinje oko 10 sati i traje do 19 sati.

Krsto Hegedušić (Petrinja, 26. studenog 1901. – Zagreb, 7. travnja 1975.), hrvatski slikar.

To što se rodio u Petrinji nije za njega imalo velike važnosti, jer se poslije očeve smrti 1909. godine obitelj vratila u Hlebine od kuda je obitelj Hegedušić bila podrijetlom i od tada počinje njegova prisna veza s Podravinom.

Godine 1920. pohađa Privremenu višu školu za umjetnost i umjetni obrt ( današnju Likovnu Akademiju) u Zagrebu i slika prve arhetipske podravske idile. Specijalka kod Becića i grafički tečaj kod Krizmana obogatili su Hegedušićevo znanje, ali nisu utjecali na njegov slikarski stil.

U Parizu gleda slike Pietera Breughela i sluti svoju figuralnu morfologiju. Ni tada se ne prekida njegova veza s Podravinom. Iz sjećanja na podravska obojena stakla nastala je mala tempera, također na staklu Bilo nas je pet vu kleti. Malo poslije, 1929. , nakon susreta sa slikarima Tabakovićem i Postružnikom i pariškim đakom Leom Junekom, osniva skupinu Zemlja. Slika Harmonikaš iz tog razdoblja ideološki odbacuje umjetnost radi umjetnosti, Poplava je puna kritičkog naboja i razornog djelovanja. Podravski motivi tiskani 1933. kao vizualni korelat književnog ruralnog mita Miroslava Krleže popraćeni su i Krležinim predgovorom.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata u strahu od uhićenja zbog prijašnjih ljevičarskih istupa privaća zaštitu kardinala Stepinca i tijekom 1941. radi mnogobrojne skice za fresku Golgota u Mariji Bistrici. Poslije rata Hegedušić je imenovan redovitim profesorom Akademije likovnih umjetnosti, a 1950. dobiva naslov majstora slikara i postaje voditelj majstorske radionice. Hegedušićevo slikarstvo dokaz je da se umjetnost ne može posve odvojiti od spoznaje, zato u njegovim slikama ima i poruge i suvremenih otuđenja. Mladoženja, vol i pumpa iz 1969, slika je onoga što ostaje, a što je ostalo od grada, što je ostalo od čovjeka u gradu. Od 1971. do 1973. u spomen-domu na Tjentištu radi na velikom ciklusu fresaka. Prizori su puni strave. Čitav taj veliki i radikalni opus Krste Hegedušića ne možemo svrstati u lijepe slike, jer one su pobuna protiv zla.

Izvor: Wikipedia

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

kaos na cestama

Kakav lik! Pijan k’o zemlja vrludao po mraku na električnom romobilu

Susjedna Policijska uprava Varaždinske županije imala je pune ruke posla tijekom proteklog vikenda. Policijski službenici iz Ludbega u nedjelju su...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×