0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
izložba

AK galerija ugostit će izložbu Marija Matokovića koji je pješke krenuo iz Osijeka za Koprivnicu
A

Radu koji je nastao na rezidenciji, Matoković za ovu izložbu pridodaje novi performans hodanja: u srijedu, četiri dana prije otvorenja izložbe, Matoković je krenuo od Osijeka prema AK galeriji u Koprivnici.

Ne propustite

U koprivničkoj AK galeriji osječki umjetnik Mario Matoković 13. lipnja po prvi puta predstavlja rad 200 000 koraka nastao 2019. godine na rezidencijalnom boravku Art Omi u Americi. Izložba se otvara u subotu u 20 sati.

Petnaest je dana hodao po par sati, prehodavši sveukupno 150 kilometara, bilježeći usput trenutke nelagode i straha analognom kamerom i sakupljajući biljke kojima je crtao na papiru vizualne skice psihičkog stanja. Svoje iskustvo prezentira video dokumentacijom performansa, serijom od 15 crteža biljkama koje daju vizualni prikaz njegova stanja tog dana (dok brojke označavaju puls i broj koraka), serijom od 20 analognih fotografija i biljkama koje je sakupio po putu.

Radu koji je nastao na rezidenciji, Matoković za ovu izložbu pridodaje novi performans hodanja: u srijedu, četiri dana prije otvorenja izložbe, Matoković je krenuo od Osijeka prema AK galeriji u Koprivnici. Autor istražuje granice svog tijela i ono što mu izmještanje iz poznatog konteksta čini. Hodanje ovdje nije izraz aktivizma, već medij koji otvara mogućnost osobne transformacije. Izdržljivost i trajanje, kao karakteristike ovog oblika izvedbe, samo pridonose toj željenoj transformaciji.

O AUTORU:
Mario Matoković rođen je u Osijeku 1985. godine. Diplomirao je 2010. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku na Odsjeku za likovnu umjetnost. Profesionalno se bavi umjetničkom djelatnošću u području suvremene vizualne i likovne prakse kroz medij grafike, videa, instalacije te umjetničke fotografije. Izlagao je na brojnim domaćim i nekoliko međunarodnih izložbi. Sudjelovao na više umjetničkih radionica i projekata u domovini i inozemstvu. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Finalist nagrade Radoslav Putar, nagrade za mlade umjetnike do 35 godina u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost. 2017. nagrađen je 3. nagradom na „5. Biennalu suvremene umjetnosti u Novorossyisku“ u Rusiji za rad „Zastava“ te 2018. nagrađen nagradom „Ex Aeuqo“ nagradom na 26. slavonskom Biennaleu u Osijeku. Inicijator umjetničke rezidencije u sklopu projekta MMML Studija koji je zamišljen kao platforma za vizualna istraživanja u vidu kratkih umjetničkih rezidencija ali i projekata koji doprinose unaprjeđenju kreativno-kritičkog mišljenja unutar zajednice. Živi i radi u Osijeku.

Realizaciju izložbe sufinancirali su Grad Koprivnica, Ministarstvo kulture RH. Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova. Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na facebook stranici AK galerije.

Za sve dodatne informacije pišite nam na mail atelieri.koprivnica@gmail.com ili zovite na mobitel 091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije).

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Divna prigoda

FOTO Biskup Radoš krstio peto dijete u obitelji Seleš, Ivana i Ivan: Izazovno je imati veliku obitelj, a djeca su stvarno najveće bogatstvo

Advent je u župi svetog Jurja u Đurđevcu počeo na najljepši mogući način, krštenjem petog djeteta u obitelji Ivane...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti