parcela

U AK galeriji izložba umjetnice Lana Stojičević

10:40h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Izložba propituje  fenomen stihijske izgradnje hiperkičastih kuća-vila koje preplavljuju jadransku obalu.

Kao završni izložbeni projekt u 2016. godini, AK galerija u suradnji s VoxFeminae Platformom predstavlja samostalnu izložbu Parcela umjetnice Lane Stojićević.

Izložba propituje  fenomen stihijske izgradnje hiperkičastih kuća-vila koje preplavljuju jadransku obalu. Kroz makete kuća-vila, umjetnica ukazuje na različite posljedice konzumerističkog društva, neplanskog urbanizma, problematizira odnos arhitekture i krajolika kao i elemente arhitekture u kojima prepoznaje sraz stereotipno shvaćenog muškog i ženskog principa. Makete su na neki način odraz današnjeg društva i stvarnosti.
– Stvarnost koja s jedne strane zapostavlja povijesne i kulturne vrednote vidljive i u prostornom ambijentu izložbe koja se održava u sinagogi – nekadašnjem prestižnom zdanju sakralnog karaktera koje danas stoji devastirano i neodržavano, prepušteno neumoljivom tijeku vremena. S druge strane, ta ista stvarnost pod geslom demokracije dopušta vandalizacije u obliku divlje gradnje i neplanskog urbanizma – piše Helena Kušenić u svom tekstu.

Rad je odabran na natječaju Retradicionalizacija društva kojeg je provela Mreža kreativnih rodnih praksi prošle godine, pod vodstvom K-zone, i odvija se u sklopu aktivnosti Mreže kreativnih rodnih praksi i VoxFeminae Platforme čiji je cilj povećanje vidljivosti i distribucija radova umjetnica.

Nakon otvorenja, izložba se može pogledati 23., 27., 28., 29. i 30. prosinca od 17 do 19 sati.

Lana Stojićević rođena je 1989. godine u Šibeniku. Diplomirala je slikarstvo 2012. na Umjetničkoj akademiji u Splitu na kojoj od 2015. radi kao stručna suradnica. Dobitnica je nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za mladog umjetnika 2015. godine, druge nagrade izložbe  Young  Contemporary Photography: Different Worlds i Grad Prix nagrade Erste fragmenti 2015. godine, Rektorove i Dekanove nagrade 2012.  te prve otkupne nagrade Zavičajnog muzeja grada Rovinja 2011. godine. Finalistica je ovogodišnjeizložbe New East Photo Prize u sklopu koje je osvojila Metro Imaging Mentorship Award.
Godine 2015. bila je finalistica Nagrade Radoslav Putar za najboljeg mladog hrvatskog likovnog umjetnika. Realizirala je nekoliko samostalnih i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU i Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika Split – HULU.

Više o izložbi pogledajte na Facebook stranici AK galerije ili Facebook događanju .

čitam...