Akademici traže da Grad i Županija osiguraju plaće

19:28h
0
HAZU

Osnivanje Zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u našoj županiji, zamisao koja već desetak godina čeka ostvarenje, ponovno je oživljena razgovorima koje je potaknuo akademik, dr. Dragutin Feletar. Zamjenik župana Ivan Pal nakon razgovorima s čelnicima Akademije kaže da je prvobitna ponuda bila da Grad Koprivnica izdvoji plaću za jednog od dvoje zaposlenika Zavoda, Županija osigura prostor, a Akademija plaću za drugog djelatnika. No, akademici su u Koprivnicu došli s bitno drugačijim prijedlogom.

– Akademici ko akademici, pametni ljudi, pa su došli s idejom da Grad i mi još izdvojimo još 200 tisuća kuna, što neće ići. Mi i dalje ostajemo kod naše ponude, duboko smo svjesni toga da bi Zavod Hrvatske akademije trebao biti tu u Županiji, radi razvijanja znanstvenih projekata i stvaranja znanstvene jezgre, rekao je Pal.

Tim više jer osim izuzetka Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, u našoj županiji ne stvaraju se znanstveni novaci, naglasio je zamjenik župana Pal. No, unatoč svemu smatra da je ponuda jedne plaće i prostora za rad Zavoda u postojećim uvjetima sasvim korektna, a ako akademici na nju ne pristanu, projekt će morati pričekati neka bolja vremena.

tekst: Radio Koprivnica