Muzejska akcija "Koprivnički kvartovi"

Ako imate fotografije javnog prostora nastale u posljednjih 75 godina, onda je ovo prava stvar za vas

Zainteresirani za ovaj istraživački muzejski projekt mogu se javiti voditelju akcije Draženu Ernečiću, na historia@muzej-koprivnica.hr ili telefon 099/733-6023, a po dogovoru bit će moguć i obilazak građanskih privatnih albuma i zbirki te daljnji načini suradnje.

13:26h
0
Ustupio: Muzej Grada Koprivnice

U ovoj obljetničkoj godini, 75. obljetnici od svog osnutka 1945. godine, Muzej grada Koprivnice pokreće novu kulturološku i muzejsku akciju „Koprivnički kvartovi“.

Akcija ima za cilj povezivanje sa širom zajednicom te objavljuje javni poziv svim zainteresiranim mogućim donatorima i ljubiteljima starina, pojedincima, udrugama i ustanovama, da donesu ili poklone u muzej stare fotografije iz obiteljskih albuma radi ovogodišnjeg obogaćivanja muzejskog fundusa. Tražene fotografije odnose na nastanak u posljednjih 75 godina i potrebno je da su snimane u javnom prostoru grada.

Također, namjera je nakon akcije na analitički i kronološki način pokazati kako su se istovremeno kroz desetljeća razvijali i rasli Muzej grada Koprivnice i brojni koprivnički kvartovi, centar grada, Taraščice, Podolice, Dubovec, Brežanec, Draganovec, Herešin, Starigrad, Močile, a koji zajedno čine jedinstvenu urbanu cjelinu grada Koprivnice.

Prikupljaju se crno-bijele ili kolor fotografije, a akcija se provodi do kraja godine kada će se objelodaniti rezultati i eventualno prikazati javnosti na prigodnoj tematskoj muzejskoj izložbi.

– Akcija se provodi po uzoru na razvojnu višegodišnju akciju Muzeja grada Zagreba, vodećem muzeju koji njeguje i provodi austrijsku metodološku muzejsku školu u akviziranju građe koja se odnosi na svakodnevni život zajednice. Upravo ovih dana Muzej grada Zagreba obilježava desetu obljetnicu te akcije u kojoj su iz obiteljskih albuma prikupljene brojne fotografije zagrebačkih kvartova koje su predstavljene javnosti na brojnim izložbama i predavanjima – govore iz koprivničkog Muzeja.

Zainteresirani za ovaj istraživački muzejski projekt mogu se javiti voditelju akcije Draženu Ernečić, na historia@muzej-koprivnica.hr ili telefon 099/733-6023, a po dogovoru bit će moguć i obilazak građanskih privatnih albuma i zbirki te daljnji načini suradnje.