24 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
BEZ JAVLJANJA STANJA

Akontacijska struja odlazi u povijest, u idućih 10 godina svi bi trebali dobiti pametna brojila
A

To bi potrošačima trebalo olakšati život jer više neće biti HEP-ovih radnika koji obilaze kućanstva i popisuju stanje, a vi im morate otvoriti vrata i biti baš u to vrijeme doma. Nećete ni sami morati javljati stanje brojila.

Ne propustite

U narednih desetak godina u povijest će otići ručno očitavanje brojila za struju, ali i plaćanje računa po procjeni. Naime, HEP uvodi pametna brojila koja se daljinski očitavaju svakih 15 minuta, javlja portal 24sata.

To bi potrošačima trebalo olakšati život jer više neće biti HEP-ovih radnika koji obilaze kućanstva i popisuju stanje, a vi im morate otvoriti vrata i biti baš u to vrijeme doma. Nećete ni sami morati javljati stanje brojila. Pametna brojila će sama javljati stanje potrošnje i potrošač će svaki mjesec plaćati samo ono što je stvarno potrošio, a ne akontacijski zbog čega se računi svako toliko moraju poravnavati ako je netko u pretplati ili u “minusu”.

Kako donosi Večernji list, dosad je ugrađeno 360 tisuća pametnih brojila na daljinsko očitavanje, od čega je 260 tisuća ugrađeno u kućanstva. Do 2030. HEP planira ugraditi napredna brojila na 2,4 milijuna obračunskih mjernih mjesta u što će se uložiti 2,3 milijarde kuna. No, po kojem principu ugrađuju brojila?

Osim što će s novim brojilima u povijest otići i akontacijski način plaćanja struje, također bi trebalo odzvoniti neplatišama, jer će ih HEP jednostavno moći na daljinski način isključiti iz mreže.

Ovime i Hrvatska postaje dio pametne mreže koju potiče EU i koja želi racionalno upravljati potrošnjom električne energije i to se smatra svojevrsnom revolucijom u energetskom sektoru. Prema najavama, potrošač će i sam moći upravljati svojom potrošnjom jer će mu se automatski javljati ako prijeđe neku granicu potrošnje pa će moći pripaziti na što struja “ide”.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

PROBLEMI U SUSTAVU

Porodiljne naknade kasne, majke bijesne: Ovo je dno dna, moramo od nečega živjeti, a rekli su nam da se snađemo

Veliki problemi nastali su u sustavu isplate porodiljnih naknada, koje velik broj korisnica nije dobilo te je trenutno nepoznato...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×