6.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
regulacija

Amerikanci u dezinficijensima pronašli smrtonosnu kemikaliju. Trebaju li Hrvati biti na oprezu?
A

U svojem upozorenju o sredstvima za dezinfekciju ruku, FDA je naglasila i da neki proizvodi na svojoj deklaraciji naznače isključivo etanol u svom sastavu, a ipak imaju metanol.

Ne propustite

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) prošlog je tjedna na tržištu identificirala čak 77 sredstava za dezinfekciju ruku koji su sadržavala opasne količine metanola, toksične tvari koja može uzrokovati vrtoglavicu, oštećenje živaca i sljepoću, prenosi LiveScience.

Smrtonosan u malim dozama

Proizvodi koji sadrže ovaj “drvni alkohol”, kako se često naziva metanol, posebno su rizični za malu djecu, koja ih mogu slučajno progutati, ali i za odrasle koje namjerno konzumiraju ova sredstva kao zamjenu za alkoholna pića.

Postavlja se pitanje kako uopće metanol dospije u te proizvode. Vrlo vjerojatno je to zbog neopreza prilikom proizvodnje, kada metanol nastaje prirodno tijekom destilacije alkohola, a američki proizvođači mogli bi i namjerno zaobilaziti smjernice FDA.

Metanol može biti izuzetno smrtonosan u razmjerno malim dozama. Za djecu je dovoljno da progutaju količinu od dvije čajne žličice, odnosno 30 mililitara, a za odrasle od 60 do 240 mililitara.

Čak i ako se samo primjenjuje na koži, njegova apsorpcija može uzrokovati teža oboljenja i oštećenja živaca, kazao je dr. William Banner iz američkog Oklahoma centra za informiranje o otrovima i lijekovima. Destilati metanola se inače koriste i kao sastojak antifriza i nekih goriva.

Što je s hrvatskim tržištem?

U svojem upozorenju o sredstvima za dezinfekciju ruku, FDA je naglasila i da neki proizvodi na svojoj deklaraciji naznače isključivo etanol u svom sastavu, a ipak imaju metanol.

Nažalost, možda ni ne postoji pravi način da Amerikanci saznaju sadrži li njihov dezinficijens opasnu kemikaliju jer je po mirisu izuzetno sličan etanolu, a neki od proizvođača dodaju mirise kako bi zavarali i stručnjake.

Potpuno je opravdano postaviti pitanje mogu li se opasni dezinficijensi naći i na našem tržištu. FDA ne provjerava dezinficijense prije nego što oni dospiju na tržište, ali iz hrvatskog Državnog inspektorata navode da to u Hrvatskoj nije slučaj jer su pravila Europske unije stroža nego ona američka.

– Dezinfekcijska sredstva za primjenu na neoštećenoj koži su po svojoj namjeni, sastavu i načinu uporabe, biocidni proizvodi koji podliježu posebnim zakonima i uredbama Europske unije o stavljanju na tržište i uporabi biocidnih proizvoda. Na raspolaganje se može staviti samo prethodno odobreni biocidni proizvod – kazali su za RTL.hr iz Državnog inspektorata.

Dostupna provjera

Dodali su i da predmetno odobrenje pojedinog proizvoda, ovisno o vrsti aktivne tvari, daje Ministarstvo zdravstva ili Europska komisija, a sanitarna inspekcija Državnog inspektorata provodi nadzor nad poštivanjem propisa EU.

Ovisno o vrsti aktivne tvari, njezinoj koncentraciji i načinu primjene, biocidni pripravci mogu se podijeliti u više vrsta, kazali su iz Inspektorata.

Sastav vašeg dezinficijensa možete uvijek provjeriti u Registru biocidnih pripravaka, koji je javno dostupan na stranicama Ministarstva zdravstva, a u kojemu je registrirano više od 3.000 biocidnih pripravaka različitih kategorija.

Ne ulazite u dezinfekcijske tunele

Nedavno je Državni inspektorat objavio i priopćenje u kojem su upozorili da takozvani dezinfekcijski tuneli koji su instalirali na ulazima nekih tvrtki i zdravstvenih ustanova mogu biti štetni po ljudsko zdravlje.

– Tuneli za dezinfekciju funkcioniraju tako da se dezinfekcijsko sredstvo aplicira putem mlaznica u formi aerosola. Takvi tuneli koriste dezinfekcijska sredstava koji su odobrena, ali samo za dezinfekciju ruku – napomenuli su iz Državnog inspektorata.

Za RTL.hr potvrdili su da izlaganjem ovom dezinficijensu postoji mogućnost za akutnu ili odgođenu iritaciju dišnog sustava, iritaciju kože te iritaciju očiju uz moguće gastro-intestinalne probleme.

– Trenutačno na tržištu Europske unije ne postoje dezinfekcijska sredstva koja smiju dolaziti u kontakt sa sluznicom nosa, oka i usne šupljine – potvrdili su iz Državnog inspektorata.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ruho naše, najljepše II

FOTO Raskošna revija narodnih nošnji napunila Dom mladih i pokazala najbolje od kulturne baštine

Revija narodne nošnje „Ruho naše, najljepše II“ jučer je krasila koprivnički Dom mladih. Reviju je organizirao Folklorni ansambl „Koprivnica“ pod...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×