28.1 C
Koprivnica
Petak, 21. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Udruga P.O.I.N.T.

Andrej Dundović vodit će treći ciklus besplatnih radionica naprednog računarstva
A

Materijali svih dosad održanih tečajeva dostupni su besplatno na web stranici projekta.

Ne propustite

Udruga P.O.I.N.T., uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, u subotu, 12. lipnja, organizira posljednji, treći tečaj naprednog računarstva. Održat će se u sklopu projekta “HACK2020 – Hub za napredno računarstvo Križevci” i moći će se pratiti putem weba.

Projekt pod nazivom “Osnove računarstva visokih performansi” kroz 9 termina bavit će se tehnikama optimizacije i paralelizacije računalnih programa sa svrhom postizanja što većih performansi njihova izvođenja, što spada u gradivo računarstva visokih peformansi (eng. high-performance computing) te pisanja računalnog koda namijenjenog superračunalima.

Tečaj će voditi dr. rer. nat. Andrej Dundović, teorijski astrofizičar koji u svom znanstvenom radu razvija računalne programe za simulacije kompleksnih galaktičkih i intergalaktičkih procesa te ih koristi na superračunalima.

Andrej je autor i koautor više javnodostupnih računalnih programa koje koriste istraživačke grupe u visokoenergijskoj astrofizici na mnogim svjetskim sveučilištima i institutima.

Do sada su uspješno održana dva tečaja u sklopu projekta HACK2020. Prvi, o izradi igre za web u Haskellu, održao je dr.sc. Marko Dimjašević, a namjera je bila približiti koncepat naprednih programskih jezika i algebarskog zaključivanja na praktičnom i zanimljivom primjeru izrade web aplikacije. Tečaj je uspješno završilo petoro polaznika, uglavnom križevačkih srednjoškolaca i studenata.

Drugi tečaj o Rustu i naprednim tipskim sustavima održao je dr.sc. Ivan Radiček. Kroz 9 radionica predstavio je osnove programiranja u relativno novom i sve popularnijem programskom jeziku Rust koji koristi svoj tipski sustav kako bi upravljao memorijom računala.

Drugi dio tečaja fokusirao se na teorijsku osnovu rada programskih jezika te završio implementacijom vlastitog elementarnog funkcijskog programskog jezika u Rustu i demonstriranjem razvoja vlastitih naprednih tipova u praksi.
Svi tečajevi su besplatni i namijenjeni su prvenstveno učenicima srednjih škola i studentima zainteresiranim za programiranje i softversko inženjerstvo.

Također, materijali svih dosad održanih tečajeva dostupni su besplatno na web stranici projekta, dok je drugi tečaj prenošen uživo online. Snimke tih predavanja slobodno su dostupne na webu, putem video platforme YouTube. Za sudjelovanje na trećem tečaju dovoljna je prijava na programe putem web stranice projekta jer je broj mjesta ograničen. Tečajevi se organiziraju u Križevcima, u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Križevci.

Udruga P.O.I.N.T. ovim se projektom, ali i aktualnim EU projektom “Future Hub Križevci”, etablirala kao organizator visokokvalitetnih izvaninstitucionalnih obrazovnih programa iz područja STEM-a kojima želi transformirati područje prirodoslovnog i inženjerskog obrazovanja u Križevcima i šire.

U svojim projektima okuplja stručnjake, doktore znanosti i izvanredan nastavni kadar kako bi pružila lokalnoj zajednici moderne sadržaje i pratila svjetske promjene u obrazovnim paradigmama, ali i odgovorila na potrebe stjecanja novih kompetencija tehnološki-ovisnog društva.

Foto: Udruga P.O.I.N.T
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nije mu bilo spasa

FOTO I VIDEO // Strašna nesreća kod Koprivnice, motociklist na mjestu poginuo, oglasila se i policija!

Strašna prometna nesreća dogodila se nešto prije 19.30 sati na državnoj cesti u Reki kod Koprivnice. Kako doznajemo od...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×