U posljednje vrijeme sve su češća povlačenja proizvoda s polica trgovina. Povučena su, tako, i konzumna jaja s nekoliko hrvatskih farmi zbog sumnje da su zaražena salmonelom, što je obavijestio nedavno Državni inspektorat Republike Hrvatske.
Naime, salmonela je bakterija koja se nalazi u hrani i vodi, a može uzrokovati veće probleme u organizmu te izaziva salmonelozu. Najrizičnije namirnice su: sirova jaja, sirovo meso (naročito perad), kolači, sirovo mlijeko.
Nakon što je Veterinarska inspekcija, a u cilju zaštite zdravlja ljudi i životinja, provela nadzor, spominje se kako će vlasnik jedne gospodarske farme morati usmrtiti 150 tisuća kokoši nakon što je u jajima pronađena ova bakterija. Navode da proizvod nije u skladu s europskom uredbom o mikrobiološkim kriterijima za hranu.
Sukladno tome, pitali smo građane konzumiraju li jaja, gdje ih kupuju i boje li se salmonele.
– Naša snaha ima mamu na selu koja ima svoje kokice pa dobivamo domaća jaja. Osim toga, farma Luneta ima super jaja pa ćemo od mjeseca studenog tamo uzimati. Čitali smo da čovjek mora ubiti 150 tisuća kokoši radi salmonele, ako konkurencija podmeće, to je jako podlo. Mislimo da se ljudi boje, jer jaja ne idu samo u kuhinju, već ima puno gotovih proizvoda gdje se upotrebljavaju – kazali su Anđelko i Kajica.
Anđelka je čula na vijestima da se jaja povlače iz upotrebe.
– Jaja uopće ne jedem. Ranije sam upotrebljavala samo domaća. Više muž jede, on voli pohati kruh. Ne bojim se salmonele i mislim da to nije istina. Inače, žao mi je ljudi – kazala je.
Gospođa Božica kaže da voli jaja i puno ih konzumira.
– Jaja su zdrava i ne bojim se radi novonastale situacije. Kupujem privatno i u trgovini.
Mislim da su u trgovinama zdrava jaja. Imamo iz slobodnog uzgoja i iz industrijskog uzgoja pa većinom kupujem ona iz slobodnog uzgoja, tamo gdje kokoši nesilice hodaju. Kupila sam ih i konzumirala i ništa mi nije bilo – kazala je.
Katica pazi gdje kupuje jaja.
– Jedem jaja, kupujem domaća i to jedino na koprivničkoj tržnici, od provjerenih proizvođača – ističe.
Draženka kaže da konzumira vlastita, jer drži kokice i ne boji se salmonele.
– Koristimo ih u obitelji dosta. Čovjek danas u ništa ne može biti siguran. Jako mi je žao ljudi, to je obiteljski posao, ulažu puno u to – napominje.
Od Milice saznajemo da u obitelji jedu jaja.
– Dobro ih prokuham, ispečem da salmonele ne bude. Ako se jaja dobro termički obrade, čovjek neće dobiti salmonelu. Protiv sam ubijanja kokoši – kazala je.
Alojz dodaje da je čuo da na jednoj farmi treba eutanizirati 150 tisuća kokoši. On ima svoje kokice, a Marijan kupuje samo domaće, podravsko.
– Kupujem od Marijana, jer ima domaće kokoši, a jaja su izuzetna, kokice pasu po voćnjaku – otkriva.
Melita iz Samite kazuje kako su njihova jaja provjerena, a čistoća je na visini.
– Sve je po pravilima. Salmonela, inače, dolazi s nehigijenskim uvjetima. Vrhunski higijenski uvjeti su obavezni – napomenula je.