S nezavisnim gradskim vijećnikom Antoniom Grgićem razgovarali smo o njegovim političkim ambicijama, osnivanju nezavisne platfrome, mjesnim izborima, odnosima s lokalnim čelnicima te vizijama i planovima za, kako kaže, bolju Koprivnicu.

Još se nije slegla prašina vezana uz izbore za mjesne odbore grada Koprivnice. Svi tvrde da su pobjednici. Tko je pobijedio na kraju?

Prvenstveno su pobijedili građani, konačno su dobili opciju za koju mogu glasati, za nezavisne. Ali ne samo glasati, nego u kojoj mogu sudjelovati. Ovo je prvi put da je toliki broj nestranačkih građana izašao na izbore na nezavisnim listama. Da vas podsjetim da smo mi nezavisni išli protiv dvije stranačke liste sa deset stranaka. Naši rezultati su veliki politički skok prema naprijed, prema oslobođenju Koprivnice od stranaka. Koprivnica će na sljedećim izborima postati nezavisna, kao i svi ostali gradovi u našoj Županiji, naša županija je predvodnik tog trenda. Za dvije i pol godine imat ćemo nezavisnog gradonačelnika. Koprivničancima je dosta neispunjenih obećanja i stranačkih prepucavanja.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Formiranje i odabir predsjednika mjesnih odbora zasad ne teče baš glatko?

Poručio sam strankama i prije i poslije izbora: ne želimo sudjelovati u političkoj trgovini poslije izbora. Tražio sam da se prekine sa podzemnim igricama, da sa poštuju rezultati izbora, tražio sam zajednički dogovor svih strana. Tradicija Podravine je uvijek bila sjesti za stol i razgovarati. Staviti glave na kup. Barem na razini mjesnih odbora trebamo prekinuti štetne sukobe, ako već ne možemo prekinuti sukobe između Grada i Županije koji onemogućuju realizaciju velikih projekata u gradu Koprivnici. No kao što ste vidjeli u Bakovčicama stranke dlaku mijenjaju, ali ćud ne. Od Sabora do zagrebačke skupštine pa do mjesnih odbora ista je slika prljave političke trgovine i prijevare građana i birača. Promjenu u politici mogu donijeti samo nezavisni građani. Strankama je vrijeme prošlo, njihova politika stalnih sukoba i podmetanja i kupovanja ljudi kao robe se već popela ljudima na vrh glave.

Poslije izbora ste okupili i predstavili Platformu za nezavisnu Koprivnicu. O čemu se radi?

Riječ je o tome da se već radi o velikom pokretu politički nezavisnih građana, i već postoji potreba našeg objedinjavanja, kako bi što bolje odgovorili na izazove u budućnosti. Drugi cilj je uključiti građane koji do sada nisu sudjelovali u političkom životu grada. Promjene u politici su moguće, samo kreću od nas samih, nitko drugi neće donijeti te promjene. Ovo je jedna nova platforma gdje nema stranačkih šefova u Zagrebu, nema predsjednika stranaka u foteljama… Samo obični građani koji u Koprivnici odlučuju o Koprivnici. Naš cilj je da služimo svom gradu, a ne da grad služi nama, što se često događalo u Koprivnici – da grad služi kao odskočna daska za karijeru određenih političara.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Koji su Vam ciljevi?

Cilj nam je promijeniti pravila političke igre, da nema konstantnih sukoba koji blokiraju razvoj našeg grada. Bilo koji veći projekt koji se pokreće u Koprivnici, blokirati će Županija, i obratno. Taj sukob nas izjeda i košta nas naše budućnosti. Umjesto da si podmeću noge, političke stranke u gradu i županiji bi trebale zajedno gurati projekte koji bi Koprivnicu izvukli iz gospodarskog zastoja. Temelj našeg napretka mora biti dogovor bitnih političkih aktera o temeljnim vrijednostima, modelima i prioritetima razvoja Koprivnice.

Na koji način to mislite ostvariti?

Kao arhitekt po struci, uvjeren sam da arhitektura zajedno s ekonomijom ima tu mogućnost da pokrene i preoblikuje čitav grad. Grad je organizam koji stalno raste ili umire. Koprivnica je u fazi nazadovanja, jer stoji na mjestu. Kad stojite na mjestu i čitav svijet se oko vas ubrzano mijenja, vi u stvari nazadujete. Ako ova generacija ne pokrene Koprivnicu, bojim se da bi moglo biti prekasno da uhvatimo korak sa suvremenim tokovima. Na primjer, prodali smo plinski biznis za 51 milijun kuna, i umjesto da iskoristimo te novce kao novi motor razvoja grada, novac je potrošen na krivi način. Ono što smo prodali je vrijednost koju su generacije Koprivničanaca stvarali.

Koji od lokalnih političara, prema vašem mišljenju, radi dobar posao?

Po meni Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca. Puno je učinio u skoro nemogućim uvjetima. Ono što mi je kod njega najbolje je da je jedini cilj njegovog političkog djelovanja sam grad Križevci, a ne vlastita karijera ili građenje lažne slike o sebi kao uspješnom političaru. Njemu vlastiti grad ne služi kao odskočna daska za osobni profit i osobnu političku karijeru. Sasvim suprotno; on služi svome gradu. To je i moj cilj; služiti svome gradu.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

U kakvim ste odnosima s gradonačelnikom Jakšićem?

Ne slažem se s načinom i smjerom u kojem se grad kreće, to je izvor našeg neslaganja na političkoj razini, no u korektnim smo odnosima na onom ljudskom nivou. Također, u dobrim sam odnosima s Ivanom Palom i dožupanom Ratimirom Ljubićem. Naime, svi smo mi Koprivničanci koji vole Koprivnicu i žele joj najbolje. Ono u čemu se ponekad ne slažemo je što je najbolje za Koprivnicu u određenom trenutku, ali se svi slažemo da nam je zajednički cilj Koprivnica koja raste i hvata korak s razvijenim svijetom.

Da ste gradonačelnik što bi Vi učinili? Koji bi bili Vaši potezi?

Smatram da je arhitektura u kombinaciji s ekonomijom rješenje našeg razvoja u bližoj budućnosti. Prvo, krenuo bih u izgradnju škole na Podolicama, to je broj jedan. Dalje, morate znati da će i u budućnosti, nakon 2020. najvažniji izvor novca za velike projekte biti EU fondovi. Na primjer Šibenik, grad veličine Koprivnice, razvio se većinom uz pomoć EU fondova, radi se o projektima vrijednosti oko 250 milijuna kuna. 250 milijuna! Možete li to zamisliti!? Mi nismo niti blizu te brojke, strašno kasnimo što se tiče EU fondova, kako na razini grada, tako i na razini Županije. Prebacio bih sve snage na stvaranje dobrih projekata i privlačenje sredstava za njih i na taj način stvaranja novog financijskog investicijskog ciklusa.

Bitan je i odabir projekata. Gurat ću takve projekte koji će nam pomoći da urbano regeneriramo grad, to znači da gradimo velike poteze koji obnavljaju zapuštene dijelove grada. Na primjer, cilj gradnje nove knjižnice kod crkve Svetog Nikole nije samo izgradnja nove knjižnice,već je cilj obnova tog dijela grada. Gradnja knjižnice u najstarijem i povijesnom centru grada bi oživjela taj dio grada koji je trenutno skoro sasvim zamro. A to mjesto je kolijevka našeg grada, naš prvi gradski centar je bio tamo, kod današnjeg muzeja.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Također, za mlade, pokrenuo bih projekt gradnje 200 POS-ovih stanova za mlade obitelji, Koprivnica mora biti spremna privlačiti mlade ljude i deficitarne kadrove kao što je to bilo kroz vrijeme njenog zlatnog doba. I ta izgradnja stanova bi imala cilj obnavljanja zapuštenih dijelova grada.

U prigradskim naseljima bih kroz projekte uvođenja modernih tehnologija stvorio okruženje koje će stanovnicima tih dijelova Koprivnice dati iste mogućnosti kakve imaju stanovnici šireg centra grada, bez obzira je li riječ o gospodarstvu, društvu, obrazovanju, zdravstvu. No, ne bi stao na granicama grada. Moj cilj bi bio  da omogućimo i selima u našoj okolici takav standard u suradnji sa njihovim načelnicima… To znači Koprivničkom Ivancu, Peterancu, Bregima, Đelekovcu… Koprivnica mora opet postati lokomotiva razvoja čitave Podravine i čitave Hrvatske.

Što bi za kraj poručili građanima?

Koprivnica može bolje, puno puno bolje.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

čitam...