24.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
plinovod međimurje-molve

FOTO Arheolozi pronašli čak 29 položaja s arheološkim lokalitetima
F

Ne propustite

Najzanimljiviji pronalasci zaštitnih arheoloških istraživanja su amfora za vino, čaša za piće, par brončanih dječjih narukvica ukrašenih graviranjem te stambeni i pomoćni objekti.

Arheolozi Muzeja Grada Koprivnice zaštitnim arheološkim istraživanjima na području plinovoda Međimurje – Molve koji je u fazi gradnje od ožujka do danas pronašli su čak 29 položaja s potencijalnim arheološkim lokalitetima, među kojima je samo njih šest do sada bilo evidentirano.

– U slučajevima kada zemljani građevinski radovi ugrožavaju potencijalni arheološki lokalitet ili više njih nužno je, sukladno hrvatskim pozitivnim propisima, prethodno provesti određene mjere zaštite arheološke baštine – rekao je arheolog Robert Čimin, voditelj zaštitnih istražnih radova.

Istraživanje je obuhvatilo trasu dužine 30,5 kilometara na tri lokaliteta i to Koprivnički Ivanec – Log/Parag, Delovi – Poljane i Peteranec – Vratnec II.

Prvi lokalitet od ranije je evidentiran kao naselje iz brončanog doba, antike i ranoga srednjega vijeka, a istražen je manji dio ruralnog naselja iz vremena ranog Rimskog Carstva koji pruža nove spoznaje o obrascu naseljavanja naših krajeva. Najveća spoznaja su, kaže Čimin, stambeni i pomoćni objekti koji pokazuju dva načina izgradnje nastambi. Usto, među pokretnim materijalom najzanimljiviji su nalazi amfora za vino i čaša za piće čija će daljnja analiza pružiti uvid u gospodarske, trgovinske i komunikacijske antičke puteve.

Gornji dio antičke amfore // Foto: Muzej Grada Koprivnice
Gornji dio antičke amfore // Foto: Muzej Grada Koprivnice

S druge strane, na drugom lokalitetu, koji je ujedno i jedan od prvih istraživanih u Podravini i to još 1974. godine. Na ovom području, kaže Čimin, dokumentirani su tragovi naseljavanja u vrijeme kasnoga brončanoga doba, starijeg željeznoga doba i srednjega vijeka. Ovogodišnjim iskopavanjima okrznut je sjeverni rub te zone u kojem su otkriveni ostaci pretpovijesnog naselja, a kao najzanimljiviji nalaz pojavio se par brončanih dječjih narukvica ukrašenih graviranjem.

Treći lokalitet istražen je još 1997. godine kada su ustanovljeni elementi naselja lasinjske kulture i ranoga, odnosno razvijenoga srednjega vijeka. Čimin je objasnio kako se ovogodišnjim iskopavanjima želio dobiti uvid u prostornu organizaciju tih naselja. Potpuna novost na tom lokalitetu, kaže Čimin, bilo je otkrivanje pet objekata i sloja naplavine.

Robert Čimin // Foto: Matija Gudlin
Robert Čimin // Foto: Matija Gudlin

– Iz toga je vidljivo kako je stalna prisutnost arheologa prilikom sličnih radova obavezna jer se radi o gusto naseljavanom području od pretpovijesti do novoga vijeka. U suradnji s nadležnim Konzervatorskim odjelom u Bjelovaru i temeljem pregleda uskoro će više arheoloških lokaliteta biti preventivno zaštićeno kako bi se uklopili u urbanističke planove i ubuduće zaštitili – zaključio je Čimin.

Dodao je kako su ovakva velika zaštitna arheološka iskopavanja do sada bila relativno rijetka pojava u Podravini, ali s vremenom bit će ih sve više. Pritom, kaže Čimin, Muzej grada Koprivnice namjerava biti aktivni dionik u zaštiti podravske kulturne baštine što će naposljetku imati neposrednog javnog odjeka putem prigodnih izložaba i drugih događanja.

Pored Čimina, u ovim istraživanjima sudjeluju i arheolozi Ivan Valent, Ilija Cikač i Kristina Brodarić, a četiri pomoćna radnika i radni stroj ustupio je naručitelj radova.

Poliranje površine lokaliteta // Foto: Muzej Grada Koprivnice
Poliranje površine lokaliteta // Foto: Muzej Grada Koprivnice

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Optužni prijedlog

Koprivnička policija nema milosti, za 1,17 promila i vožnju pod zabranom traži kaznu 2000 eura!

Koprivnička policija podnijela je optužni prijedlog sudu protiv jednog 40-godišnjaka zbog dva teža prometna prekršaja. Dotični je najesen prošle godine...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×